Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна ремонт за университет във Враца

2
Снимка: Жоро Александров

Започна ремонтът на бившия химически техникум във Враца, който трябва да завърши до 30 октомври. Информацията беше потвърдена от проф. Пенка Маринова, декан на врачанския филиал "Проф. д-р Иван Митев" на Медицински университет – София. През есента запуснатото училище ще се превърне в супер модерна сграда на висшето учебно заведение, в която ще се обучават 540 студенти – 430 от тях, които и сега са част от филиала, ще се преместят от ученическото градче. Новите 110 студенти ще изучават тънкостите на медицината в изцяло обновена сграда. Сега във ВУЗ-а се обучават бакалаври по специалностите медицински сестри, акушерки и трудотерапевти, а от догодина ще има прием и за лекарски асистенти.

Проф. Маринова уточни, че ремонтът на бившия техникум е финансиран с 5 424 118 лева от Медицински университет – София. Строителните дейности включват нова ограда, изграждане на паркинг, електроинсталация, ВиК и канализация и присъединяване към централното парно. Помислено е за климатизация на сградата, ще има топлоизолация, а студентите ще се обучават в европейски условия. Ремонтът на химическия техникум е грандиозна инвестиция в сферата на висшето образование, която се случва във Враца за първи път от 30 години насам.

Въпреки трудностите, появили се в последния момент, скоро се очаква в Община Враца да бъде внесен и идейният проект за превръщането на Начално училище "Д-р Петър Берон" в общежитие към филиала на медицинския университет.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 31 юли 2024 година

Новият археологически сезон започва от утре в античния град Рациария край село Арчар. В продължение на три месеца екип от над 50 души ще проучва римските императорски терми, които са най-големите на територията на България. 400 000 лева са осигурени от Министерстовто на културата за 12-ия археологически сезон в Рациария. Парламентът прие..

публикувано на 31.07.24 в 17:55

Пожар изпепели 10 декара сухи треви край квартал „Кошарник"

Пожар горя днес край Монтана. Огънят е изпепели към 10 декара сухи треви и храсти между квартал „Кошарник" и гробищния парк.  Сигналът е подаден преди 12 часа. На място първоначално е изпратен един пожарен автомобил, а в последствие и още три. Близо 3 часа огнеборците са се борили с пламъците. Гробището е било силно обгазено, огънят не е..

публикувано на 31.07.24 в 17:35

Над 100 археолози ще участват в международна конференция във Видин

През септември Видин ще бъде домакин на Седмата международна конференция за римските дунавски провинции на тема „Граничен ландшафт по Дунав“. Подготовката за нея е в ход, обясни доц. д-р  Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН, който е един от участниците.  "През август сме буквално в последния месец на организацията..

публикувано на 31.07.24 в 17:00

Археологическите разкопки в крепостта "Алмус" ще продължат през есента

През есента ще продължат редовните археологически разкопки на кастела "Алмус" в Лом. Това съобщи гл. асистент д-р Владислав Живков от Националния археологически институт с музей при БАН. "Предстои проучване на една ранна за Римската епоха постройка, която най-вероятно е била конюшня, датира се във втората половина на I век, части от нея са..

публикувано на 31.07.24 в 15:45

Заради жалба е спрян изборът на проектант за тунел под “Петрохан“

Комисията за защита на конкуренцията не допусна предварително изпълнение по обществената поръчка за избор на изпълнител за „Изработване на разширен идеен проект с извършване на пълни инженерно-геоложки проучвания и парцеларен план за скоростен път „Монтана-София“ с тунел под Петрохан“. Искането за предварително изпълнение е на Агенция "Пътна..

публикувано на 31.07.24 в 15:08

Разследват умишлен палеж на орехови насаждения в село Остров

Прокуратурата разследва умишлен палеж на 300 дка широколистана гора и 50 дка орехови насаждения край оряховското село Остров. Те са унищожени при пожар, който е горял в района преди два дни.  Пожарът е загасен от пожарникари, горски служители и доброволци от селото.  Ореховите дървета са собственост и се отглеждат от държавно-горско стопанство в..

публикувано на 31.07.24 в 12:56

350 декара гора засегната от пожара край село Калина

350 дка горски територии са засегнати от пожар във Видинско. В потушаването са участвали горски служители и пожарникари, съобщават от Северозападно държавно предприятие- Враца.   Два дни горските служители и пожарникарите са се борили с низов пожар. Той е възникнал  около 16.00 ч на 29 юли  в местността „Пчелина“ в землището на село Калина ...

публикувано на 31.07.24 в 12:46