Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нетрадиционна ваканция в Стакевци

Нетрадиционна ваканция предлагат във видинското село Стакевци, близо до Белоградчик. Организират приключенски лагер за децата, а те, освен че се радват на природата и опознават местния бит, стават и по-самостоятелни. Въпреки, че е от скоро, към лагера вече има голям интерес. Привлича дори деца от чужбина. Идеята за приключенски лагер хрумнала на Елина Минкова преди месеци. Вдъхновили я разкази на родителите и за прекараните от тях ваканции:

"Едно време в Стакевци е имало пионерски лагер, на който всяка година е имало много деца. Лагерът е провеждан на високо в планината. Ние сега водим дечицата там."

Сега децата са настанени в две от къщите в селото. Така опознават местния бит, а забавленията и разходките сред природата са ежедневие.

"Всеки ден има различни неща. Дечицата яздят кон, стрелят с лък. Водим ги в една пещера в Белоградчик. Правим походи в планината, пикници.  Едно от най-интересните неща е търсенето на съкровища"- обяснява за живота в лагера Елина.

Докато са в лагера, момичетата дори тъкат на стан и учат ръкоделие, а момчета  майсторят къщички за птици.

"Вкаран е битът в самите игри"- казва Радослав Иванов, приятел на Елина, който помага за организацията в лагера.

Елина и приятелят й Ради искат поне за седмица децата от града да са близо до природата и разказват:

"Според нас е много важно децата да се върнат малко повече към природата и към селото и да знаят повече за  този начин на живот."

СнимкаКъм нетрадиционната ваканция има интерес дори от чужбина.

"Баба ми каза и аз си помислих, че ще бъде много забавно и дойдох"- казва Иван, който за ваканцията в България пристига от Съединените щати.

От там пристига и Аника, но подчертава, че тя самата е българка: 

"Родена съм в Лос Анджелис, но родители са ми от България, затова съм си българка. Тука в Стакевци е много по-чист въздухът и много повече зеленина, отколкото в Лос Анджелис."

Джордан също се радва на приключенията и природата в Стакевци.

"Аз се казвам Джордан и идвам от Америка. Харесва ми тук, забавно е. Не е чак толкова топло и не е много студено, перфектно е."

Валерия е от София и също е впечатлена:

"Много е  хубаво, на разходки, яздим кончета."

Специално за лагерниците е направена и ферма, а в грижата за животните помагат и децата.

"Има дечица, които са от големите градове. Не могат да различат кокошка от патица, например. Това е нещо, което ние ги учим- да разпознават животните и да се грижат за тях"- разказва Елина.

Докато са в Стакевци, децата  научават за живота на село и от месните хора. Възрастните пък им се радват.

"Аз почти живея с децата. Създават малко настроение на старите хора"- казва баба Ленка, която е съседка на лагерниците.

Децата пък стават самостоятелни и по-организирани.

"Има дечица, които са на 7 годинки, когато родителите им дойдат и ги оставят, се притесняват за тях. Тук се отпускат и са абсолютно самостоятелни и спокойни. Даже родителите след това не вярват"- обяснява Елина.

"Накрая си тръгват от тук със знания, които не са имали преди"- допълва Ради.

На тръгване лагерниците имат собствен поздрав.   

"Всеки приключенец знае, лагер най-добре, това е. Цяло лято до зори- забавления, игри. Стакевци!" 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ученичка от Моравица се отличи във фотоконкурс

Седмокласничката Кристиана Тодорова от ОУ “Васил Кънчов” във врачанското село Моравица бе отличена с награда от XV Областен фотоконкурс - изложба на детски фотографии “Птиците около нас”. Момичето се отличи в първа възрастова категория - "Природа".  Кристиана Тодорова, която е член на клуб "Природата и ние", с ръководител Милена Петкова, се включи в..

публикувано на 09.05.24 в 14:04

Над 60 са проявите за Ботеви дни 2024 във Враца

Готова е програмата за Ботеви дни 2024 - над 60 събития, концерти на открито, десетки изложби, конкурси и инициативи. По традиция в края на месец май Враца се превръща в родолюбивата столица на България, отбелязвайки подвига на Христо Ботев и неговата чета. Официалното откриване на Ботеви дни е на 27 май, когато на централния площад..

публикувано на 09.05.24 в 12:00

платена публикация
Инвазивен кардиолог с прегледи във Видин

Инванзивният кардиолог  д-р Димитър Димитров ще извършва платени консултации и доплерова сонография /доплер/ на периферни съдове  в МЦ "Света Петка" ЕООД гр. Видин, на 22.05.2024 г.  Прегледите се извършват в ъв връзка с осъществяването на нови дейности в отделението по кардиология на МБАЛ "Света Петка" АД - извършване на съдови операции за..

публикувано на 09.05.24 в 11:52
Река Делейнска

Проливните дъждове наводниха имоти във Видинско

В Северозападна България тази нощ са паднали значителни количества валежи от дъжд , съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Най-много е валяло във Видин- 52 литра на квадратен метър. Придошла е река Делейнска . Три екипа на видинската пожарна служба са съдействали на жители на село Делейна за прекъсване на електричеството и..

публикувано на 09.05.24 в 10:03

В РЗИ Враца започват да имунизират срещу коклюш

Министерството на здравеопазването въвежда от днес – 9 май, временни противоепидемични мерки във връзка с епидемичното разпространение на коклюш в страната. От Регионалната здравна инспекция във Враца организират на регионално ниво извършването на имунизации срещу коклюш по желание на бременни жени с документиран период на бременността между 27 и 36..

публикувано на 09.05.24 в 08:23

52 л/кв.м. са паднали във Видин тази нощ, жълт код за днес

В Северозападна България тази нощ са паднали значителни количества валежи от дъжд, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Най-много е валяло във Видин- 52 литра на квадратен метър, в Ново село - 42 литра и в Лом - 25 литра на квадратен метър.  Жълт код за значителни валежи за 11 области в Западна България издаде за днес..

публикувано на 09.05.24 в 08:17

Снимката на 8 май 2024 година

Традиционно през месец май Регионалното управление на образованието във Видин и Видинска света митрополия връчват наградите на класираните от първо до трето място в областния кръг на Националния конкурса "Бог е любов" . И тази година училищата от областта се включиха активно в него, спазена беше и традицията да бъдат представени творби в различни..

публикувано на 08.05.24 в 18:00