Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Участниците в "Дунав Ултра" стартираха от Куделин

5
От село Ясен екипът потегли с велосипеди
Снимка: Анжела Каменова

От видинското село Куделин, което е  на запад по поречието на Дунав, потеглиха участниците в кампанията "Дунав Ултра". В предизвикателството се впуснаха четирима атлети-аматьори, които трябва да преминат разстояние от 682  километра само за 48 часа, съчетавайки бягане и колоездене. Кампанията е наречена на едноименния маршрут по брега на реката. Целта е да се популяризира велотуризма и има подкрепата на Министерството на туризма.

Кампанията е трета по ред и започва като лично предизвикателство, но се превръща в кауза. Борис вече е преодолял разстоянието от 682 километра с велосипед. Сега заедно с Илиян, Станислав и Филип иска да докаже, че това може да стане и като  съчетаят бягане и колоездене.

"Аз и колетите, с които ще направим самото преминаване, сме вдъхновени именно от това, от красотата на този регион, от красотата на различните части, които са по поречието на Дунав и историческите паметници, които се намират в различните градове и многовековната история на малките селца. Това е съвкупност, която ни вдъхновява и ни кара да приемем самата инициатива с огромно вдъхновение" - казва Борис Бегъмов, идеолог на концепцията.

Казват, че в държавите на запад от нас възможностите за велотуризъм по брега на Дунав отдавна са оценени. Предимството на България е, че има голям потенциал за това.

 "Чрез нашето предизвикателство, ние не само тичаме и караме колело, а по този начин предизвикваме любопитство, за да се наблегне, да се освети този район, защото той има много  плюсове"- обяснява Филип Лхамсурен, който сравнява красотата по поречието на Дунав с тази на Амазонка, която също познава.

Четиримата потеглиха от  Куделин в шест сутринта, а крайната точка ще е Дуранкулак на изток, до където трябва да са преди този час в понеделник. Мисията ще е изпълнена, ако поне един от екипа премине маршрута за това време, каза Борис Бегъмов:

"Целта ни е поне един от нас да успее да финишира в рамките на 48 часа и това е доста сериозно предизвикателство, защото ние не сме професионални атлети, въпреки, че сме се готвили много отговорно и сериозно."

Още с първите километри  по маршрута бяха запленени.

"За пръв път бягам в тази част на България и просто бях изумен от красотата на реката. Имаше  едно изкачване след един участък, като качиш хребета и вече виждаш цялото, цялото протежение на река Дунав и просто е уникално. Това нещо много ме зареждаше, докато бягам и се чувствах много добре през цялото време. Срещах много хора в населените места. Поздравявах ги и те ми отвръщаха. Такъв позитивен момент имаше от цялото бягане"
- казва Илиян Лазаров, който през последните шест години е отдаден изцяло на бягането в града и планината.

При село Ясен след 20 километра бягане, четиримата потеглиха с велосипеди към Видин.

По цялото рзстояние са следвани от снимачен екип.

"Има за цел да заснеме цялото предизвикателство, изпитанията, всичко, което се случва по пътя, региона, природата. Идеята е да се направи документален филм"- обяснява  Радост Пенева от екипа на кампанията.

По време на самото изпитание движението на всеки участник може да се следи директно в интернет на сайта на кампанията чрез специална технология за проследяване в реално време.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34