Отбелязаха 55 години от създаването на Дом "Социални грижи" в Куделин

Снимка: Елиза Борисова

Домът за възрастни хора с умствена изостаналост (ДВХУИ) във видинското село Куделин отбеляза 55 години от създаването си. Домът "Социални грижи" е открит на 28 август 1961 год. Първите домуващи са хора с умствена изостаналост и тежки телесни недъзи, настанени в сградата на бившата гранична застава. Сега,повече от половин век от тогава, материалната база е променена, както и условията за живот на хората в неравностойно положение.

За тържеството пристигнаха Николина Ванчева – заместник кмет на община Брегово, Сергей Здравковски – секретар на общината, д-р Цветан Топчиев –председател на Общинския съвет, Лариса Лалова –координатор "Социални дейности" в общинската администрация, служителите от счетоводството на Дома, ръководители на всички социални заведения на територията на общината, медицински работници, които са работили през годините в това социално заведение. Директорката на ДВХУИ- Мариела Колева с усмивка и с "Добре дошли" посрещна всички, а домуващите и обслужващият персона с вълнение очакваха началото на празника. Медицинските работнички, които някога са работели тук, пожелаха да разгледат преходните жилища и останаха възхитени от условията, които са създадени за обитателите на дома.

Честването започна със слово на Мариела Колева, която заяви:

"Днес с гордост и удовлетворение честваме 55 години от откриването на първото социално заведение на територията на община Брегово- Дом за социални грижи в с.Куделин. Повече от половин век този Дом ежедневно, денонощно е сигурен подслон за хората с увреждания, които имат нужда от постоянни грижи. През всичките години Домът не само променяше своето име и статут, но и се развиваше и се  променяше според изискванията за подобряване условията на живот на бенефициентите.

Физическото състояние на домуващите е позволявало включването им в различни трудови дейности: леярство, дърводелство, производство на циментови блокчета, плетене на оградна мрежа, животновъдство и земеделие. От 1968 год. в Дома работи учител-възпитател. Провеждат се часове за усвояване на елементарни знания по четене, писане, рисуване и пеене. Работи се системно за развитие на говора. Към Дома функционира мъжки хор. Имало е театрален и музикален състав. През годините ръководители на това социално заведение са били: Илия Каменов, Дафин Илиев, Свиленка Попова, Любен Коданов, Любен Иванов, Сашка Оприкова, Орлин Григоров и Лилян Топчийски. Като медицински работници тук са работили: Виолета Бончева, Елена Маркова, Евгения Каменова, Славянка Сивенова, Дочка Паянова, Любка Груева, Богдан Труев, Аленка Топчийска.


СнимкаДомът за възрастни хора с умствена изостаналост е най-голямото, най-тежкото социално заведение на територията на областта. На територията на общината има още 7 социални заведения, но Домът в с. Куделин от февруари 2011 год. има юридическа самостоятелност и е с капацитет 200 мъже. Сега тук работят над 100 жители на общината и се грижат за 157 домуващи. Благодарение на активното съдействие на ръководството на Общината, Домът разполага със сграда на три етажа като всеки етаж е оборудван с необходимите помощно-технически средства за хора с увреждания. На всеки етаж има оборудвана телевизионна аудио-техника и цифрова телевизия. Разполагаме с парова станция, оборудвана с два нови котела, за течно и твърдо гориво; направен бе ремонт на триетажната жилищна сграда с кухненски блок, столова, перален блок, шивашко отделение и санитарни възли. Направен бе основен ремонт на административната сграда – саниране, ПВЦ-дограма, фаянс и теракота, външно и вътрешно боядисване. Основен ремонт се направи и на сградата на педагогическия персонал.

В Дома има медицински кабинет, фитнес зала, кабинет по музикотерапия, дневна за тихи игри и дневна за шумни игри. Разполагаме с помощно стопанство и дърводелна работилница. Колективът, работещ тук, е мотивиран и готов за извършване на предстоящата деинституционализация на Дома с активното, непосредствено участие на Общината. Днес изказвам нашата дълбока благодарност на ръководството на Общината и Дирекция "Социално подпомагане" за това, че през всичките години, винаги, при всякакви условия са били обърнати с лице към това социално заведение и са съдействали за подобряване условията за все по-доброто обслужване на домуващите. Уверена съм, че и в бъдеще ще работим заедно в името на обитателите на дома."

Думата бе дадена на Николина Ванчева,която от името на кмета на общината каза:

"Домът в Куделин е едно от най-големите социални заведения в областта. Ние знаем, че то дава хляб на много семейства от община Брегово. И най-вече- в него намират подслон тези, които в наше лице виждат своите семейства."

Председателят на ОбС-Брегово – д-р Цветан Топчиев поднесе поздравителен адрес от името на общинските съветници.

Бяха поднесени цветя и подаръци от представителите на социалните заведения в община Брегово, а певческа група от домуващи, със своята ръководителка Иванка Фиркова, изпълниха музикална програма за всички присъстващи. Много от обитателите на Дома, заедно с хора от обслужващия персонал, се хванаха на хоро. Така, с приповдигнато настроение завърши честването на 55-годишнината на Дома за възрастни хора с умствена изостаналост в с. Куделин.


Вижте още

Започна Видинският панаир

Хиляди видинчани и десетки гости на града присъстваха на официалното откриване вчера вечерта.  Концертната програма започна с изпълнения на Градския духов оркестър и на Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“. След това на сцената излезе поп фолк певицата Цветелина Грахич. Видинският кмет Огнян Ценков се обърна с приветствени думи към..

публикувано на 24.08.19 в 08:11

Съборът "Тъпан бие, хоро се вие" беше открит във Флорентин

За единадесети път Народно читалище „Пробуда-1925“ с. Флорентин с председател Борислав Митрашков организира фолклорен събор в края на лятото. Тази година вече бе изградена постоянна сцена със собствени средства на Община Ново село. Още 14 спонсори бяха привлекли читалищните дейци, за да посрещнат своите гости от три държави – България,..

публикувано на 24.08.19 в 07:32

В Боровица стартират гроздобера с изложение

Винарската изба край с. Боровица ще даде старт на тазгодишната гроздоберна кампания с оригинално изложение. Първото му издание ще се състои днес, на 24 август /събота/, а началото ще бъде дадено в 10 часа в избата, която се намира в началото на едноименното белоградчишко село, скътана в подножието на уникалните скали. На него ще се представят..

обновено на 24.08.19 в 07:16

Снимката на 23 август 2019 година

Тази вечер започва традиционният видински панаир. Очакват се над 200 търговци не само от България а и то Сърбия и Румъния. За доброто настроение на посетителите е предвидена богата концертна програма.   Община Видин е създала необходимата организация, със съдействието на Областната дирекция на МВР, за гарантиране сигурността на участниците и гостите..

публикувано на 23.08.19 в 17:55

Заседание на Областната епизоотична комисия във Враца се проведе днес

Областната епизоотична комисия проведе седмичното си заседание, на което присъстваха кметове и кметски наместници на населени места на територията от област Враца, попадащи в 20-километровата санитарна зона, както и експерти, ангажирани с епизоотичната обстановка. Областният управител Малина Николова даде указания на кметовете за изготвянето..

публикувано на 23.08.19 в 16:44

Опашка на Дунав мост 2

Увеличава се опашката от товарни автомобили на Дунав мост при Видин - Калафат. Към 16,30 часа днес тя е над 8500 м. Средното време за изчакване е около 8 часа и 30 минути. Заради възникналото непредвидено монтиране на датчици за радиоактивност от страна на румънските гранични власти, още сутринта се бе образувала 7-километрова опашка от..

обновено на 23.08.19 в 16:40

Видинчани посрещат панаира със смесени чувства

Тази вечер започва традиционният панаир във Видин. Очакват се над 200 търговци не само от България, но и от Сърбия и Румъния да предложат своя стока . Концертната програма започва от 20.00 часа с изпълнения на Градския духов оркестър и Ансамбъла за народни песни и танци "Дунав". Видинчани посрещат ежегодното събитие със смесени чувства: "На мен ми..

публикувано на 23.08.19 в 15:53