Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ремонт на видинския площад след срещата на архитектите с кмета?!

6
Колаж
Снимка: Радио Видин
Ще има ли ремонт на видинския площад след протеста на архитектите и срещата им с кмета на общината? Всички гледни точки в "Посоките на делника" по Радио ВИДИН.

Срещата, която се проведе във Видин между кмета на общината и архитектите продължи точно два часа и предизвика наистина голям интерес. Доколко е била полезна обаче, е въпрос на гледна точка.

А иначе, самата среща започна с представяне на инвестиционната програма "Видин в следващия програмен период" и с нейната предистория.

Не веднъж е ставало дума, че проектът за обновяване на пешеходната зона във Видин предвижда премахване на съществуващата настилка и направата на нова. Дейностите по реконструкцията се финансират от Оперативна програма "Региони в растеж" и са на стойност 11 420 000 лева, припомни кметът Огнян Ценков. По неговите думи: 

"Срещат ни наши съграждани, които са заблуждавани, че площад "Бдинци" е щял да бъде изпълнен с асфалт. Щели са да бъдат премахнати фонтанът и паметникът на Трети Бдински полк. Изобщо това нещо не е вярно."

Дали технически е възможно видинският площад да бъде запазен, става ясно от обяснението на Борислав Игнатов, председател на Управителния съвет на Камарата на архитектите в България: 
"Това, което имате тук като даденост, е един, смея да твърдя, шедьовър, градско изкуство. Нашата задача, като експерти, които бяха призовани от гражданско мнение, от необходимостта и от обръщението на нашия колега проф. Никифоров, и на хора, които са работили в големия екип тогава, направил зоната, да дойдем на място и наистина да видим дали технически е възможно площадът да бъде запазен. Материалите, от които е изграден, са наистина солидни и вечни. Обиколихме зоната от край до край и наистина на места, особено където е централният отток, където е имало чугунени решетки, с времето заменени с бетонови блокчета, там наистина площадът пропада. С един ремонт това лесно може да бъде поправено. Идеята ни е не да налагаме мнение, а да ви представим възможностите, които стоят пред вас, като Община. Ако площадът бъде цялостно реконструиран, това значи първо, едни огромни разходи и второ, загуба на това произведение на изкуството. Тъй като още не е сключен договор за финансовата помощ, все още не е късно да се разшири обхватът на проекта."   

В дебат се превърна разговорът между Петрана Бакалова, заместник председател на Камарата на архитектите в България и специалист по обществени поръчки, и кмета на Видин. Спорът беше за това какви са документалните механизми, така че да не бъде загубено финансиране, но пък и да не се правят излишни, дублиращи дейности. Архитект Бакалова заяви, че в случая е проведена обществена поръчка в разрез със закона за авторските права.

Според главния архитект на община Видин Ангел Недялков се налага цялостна реконструкция на пешеходната зона, защото: 
"Ремонт на парче няма как да се случи. С новия проект искаме да унифицираме и настилката, искаме да променим абсолютно всичко, което е под земята и да стане съобразно съвременните изисквания. Има някои неща, които трябва да се преживеят от гражданите и от търговците. Това неминуемо ще трябва да стане и то ще се случи." 

А кметът на Видин Огнян Ценков се обърна към архитектите с въпроса: 
"Ако вие с вашата намеса доведете до загубата на над 11 000 000 лв. за видинските граждани, кой ще поеме отговорността тогава? Защото точно това се цели в момента."

И отговорът на председателя на Камарата на архитектите в България Борислав Игнатов: 
"Ние не сме дошли да пречим. Ролята на Камарата на архитектите е да помага и да реализира проекти. Ние дойдохме да видим на място какво е състоянието единствено на настилката. Видяхме, че има възможности за оптимизиране на този проект, така че средствата да бъдат използвани по-оптимално."

Кметът Огнян Ценков заяви, че няма никаква възможност за промяна: 
"Няма как да се направи промяна на инвестиционните проекти, те са от 2013 година."

"Ако господин кметът има тази информация, че не е възможно да се реагира, някой целенасочено го е въвел в заблуждение", коментира Петрана Бакалова.

И ще завършим с проф. Иван Никифоров, чийто екип е изготвил и осъществил проекта за пешеходната зона и площад "Бдинци", реализиран през 1982 година. Според професора едно от най-хубавите неща на Видин е площадът: 
"Последните години непрекъснато пиша писма до кмета и до председателя на Общинския съвет с възражение за това, че не се поддържа както трябва площадът и че се допускат промени. Но това, което последно видях, като проект, надмина всичките ми очаквания. Тотално да се унищожи една ценност, която е постижение на една епоха отпреди 30 години, за мен това е престъпление или много голяма далавера." 

Още по темата относно реконструкцията на видинския площад чуйте в звуковите файлове. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Хората в Смоляновци: Най -хубавото село, живее се прекрасно

Село Смоляновци е едно от големите села в община Монтана. Намира се в планина Стовци, простира се покрай двата бряга на река Цибрица, над която има няколко моста. Пътната мрежа в селото е 35 км и се нуждае от сериозна  поддръжка.  В миналото селището е достигало до 1200 жители, защото тук се е развивала миньорска дейност, добивали са се..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00