Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриарх Неофит идва във Видин за 200-годишнината на Антим I

2
Представителите на видинската митрополия разясниха програмата на тържествата.
Снимка: Светлана Стоенелова

Представителите на Видинската митрополия – епископ Поликарп, викарий на видинския митрополит Дометиан, отец Исак и отец Максим представиха програмата по повод предстоящите чествания на 200-годишнината от рождението на екзарх Антим ПървиКулминацията на тържествата е на 15-и и 16-и септември. Патриарх Неофит ще оглави проявите във Видин. Той ще бъде посрещнат в катедралния храм в града в петък, 16 септември. 


Пощенско-филателно издание ще бъде валидирано по повод годишнината и ще бъде връчен почетен медал с лика на Антим  на 15 септември, в художествената галерия "Никола Петров" от 18 часа. Българският патриарх Неофит ще оглави съборната литургия в катедралния храм на 16 септември. Тогава ще бъде донесена и плащеницата на света Петка, дарена по повод годишнината, съобщи епископ Поликарп. От митрополията призоваха жителите и гостите на Видин да участват в посрещането на светинята в 8:30 ч., в катедралния храм в града, както и в тържественото богослужение в памет на първия български екзарх. След църковната служба, литийно шествие ще се отправи към гробницата - мавзолей на Антим I в двора на Видинската митрополия, където ще бъде отслужена панихида, ще бъдат поднесени приветствия и положени цветя.

Епископ Поликарп разказа повече за честванията:

"Екзарх Антим Първи е една личност, която не е просто един митрополит, един духовник, а е човек, който се е утвърдил в църковния, държавническия и обществен живот като особена личност. Той е бил Видински митрополит, бил е екзарх български, председател на Учредителното народно събрание, на първото Велико народно събрание. Дори е бил избран за председател на първото редовно събрание, но той отказва поради старческа немощ, за това е заменен и става почетен председател, но остава в продължение на дълги години да бъде депутат в Народното събрание. Държавник, общественик, политик, в годините, когато няма българска държава, той изпълнява ролята и на владетел. И въз основа на границите на тогавашната екзархия, започва възстановяването на новата българска държава.

По повод тържествата бе утвърден екип от Видинска Света митрополия, от областна администрация и община Видин. Идеята бе честванията да са през цялата 2016 година. Начало на тържествата беше дадено на 15-и и 16-и февруари с тържествена литургия в катедралния храм, която беше оглавена от Видинския митрополит Дометиан в съслужение с епископи на Българската православна църква. От тогава до сега са се случили много тържества на територията на Видинска епархия и на други градове в страната в памет и чест на екзарх Антим Първи. Кулминацията няма да бъде край на тържествата, те продължават до края на 2016 година.

2016 година за Видинска епархия е обявена за година на екзарх Антим Първи- това бе първото, което направи Видинска Света митрополия. А на среща в парламента госпожа Цецка Цачева, председател на 43 Народно събрание, беше помолена да стане почетен патрон на тържествата, тя се съгласи и под нейния патрон преминават честванията.

За съжаление, малко се знае за него, дори и тук във Видин, където той е погребан, където е бил митрополит, тук е и неговият мавзолей, затова тържествата се организират тук, затова идеята на всички мероприятия е да се възкреси неговата памет.

Тъй като не е ясна датата кога той е роден, знае се само годината, но годината в мавзолея е грешна. Пише 1812-а роден, 1888-а починал, но това  е грешна година. Правилната е 1816-а! Имаме грешно изписване на годината на раждане на мавзолея. Имаме желание да го променим, но няма как да стане, защото ще се наложи да се разруши конструкцията на мавзолея, което не е редно. 16 септември се утвърди като дата за кулминация на тържествата, защото по стар стил на тази дата се празнува паметта на свети Антим епископ Никомидийски, иначе на 3 септември, когато е именният ден на екзарха. На този ден в 1934 година е осветен мавзолеят на екзарх Антим Първи."

Тържествата ще преминат при следния ред:

15.09.2016 г. – четвъртък 

12:30 ч. – Посрещане на Негово Светейшество Патриарх Неофит на входа за гр. Монтана;

13:00 ч. – Посрещане на Негово Светейшество Патриарх Неофит в новостроящия се храм „Св. Дух“, гр. Монтана;

18:00 ч. – Връчване на почетен медал с лика на Антим Първи. Салон на Художествена галерия „Никола Петров“, гр. Видин;

19:00 ч. – Празничен концерт на  Ансамбъл „Дунав“ в Драматичен театър – Видин;

19:45 ч. – Празнична заря пред Драматичен театър – Видин;

16.09.2016 г. – петък

8:30 ч. – Посрещане на Негово Светейшество Патриарх Неофит в катедралния храм във Видин;

9:00 ч. – Съборна патриаршеска света Литургия в катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, гр. Видин;

11:00 ч. – Литийно шествие от катедралния храм до Гробницата – мавзолей на Антим Първи;

11:25 ч. – Кратка панихида за Антим Първи;

11:45 ч. – Приветствени слова от Видинския митрополит Дометиан, Негово Светейшество патриарх Неофит;

12:00 ч. – Поднасяне на венци и цветя пред паметника в мавзолея на Антим Първи.








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 24 април 2024 година

Изплащането на великденските добавки на пенсионерите започва на 26 април, петък. По 100 лева еднократно ще получат хората с пенсии до линията на бедност от 526 лева.  Изплащането на добавките ще се извърши в пощенските станции и ще продължи до 20 май-когато е крайният срок за даване пенсиите за месец май. Жители на квартал "Нов път" във Видин..

публикувано на 24.04.24 в 18:10

В квартал "Нов път" във Видин протестират срещу преместването на избирателни секции

Жители на квартал "Нов път" във Видин протестираха срещу решение на кмета на общината на предстоящите на 9 юни избори в квартала да няма избирателни секции. Иван Илиев , който е сред организаторите, обясни: "Протестираме срещу решението на кмета д-р Ценков да затвори всички избирателни секции в квартал "Нов път", с население от около 20..

публикувано на 24.04.24 в 17:15

Продължава подмяната на стари отоплителни уреди в община Видин

Община Видин подписа административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за подмяната на стари отоплителни уреди с алтернативни.   Политиката за по-чист въздух на Община Видин е дългосрочна и цели да разреши проблема с влошеното качество на атмосферния въздух, чрез намаляване емисиите на фините прахови частици,..

публикувано на 24.04.24 в 16:02

Завършва проект за приобщаване на ромите в Монтана и Бойчиновци

2000 души  са преминали  през различните дейности на проекта "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" в  рамките на две години.  За 120 от тях са направени обучения за решаване на конфликти, комуникационни умения и работа в екип.  Изучавали са методи за работа в мултикултурна среда.  Освен..

публикувано на 24.04.24 в 15:30
ВиК- Враца

ВиК Враца отчете дейността си за миналата година

2023-а е една от най-успешните години за Врачанското дружество „Водоснабдяване и канализация"  от неговото създаване. ВиК-Враца о тчете дейността си за отминалата година на общо събрание на съдружниците, съобщиха от компанията.  През годината със собствени средства, по оперативна програма „Околна  среда" и Държавен фонд "Земеделие", ВиК..

публикувано на 24.04.24 в 15:09

Украсиха Вършец за празниците

Пъстра украса радва жителите на Вършец от седмица. Големи арки с цветя, шарени великденски яйца, приказни герои украсяват градинките и тревните площи в централната градска част. Пред сградата на Община Вършец и читалище „Христо Ботев 1900" са разположени 12 великденски яйца, изрисувани от учениците от СУ „Иван Вазов" в града. Поставена е и..

публикувано на 24.04.24 в 14:50

"Цветен литературен салон" ще се проведе във Видин

В читалище "Цвят" ще се проведе "Цветен литературен салон" с участието на творци от Видин и Белоградчик.  Литературният салон е по повод празника на читалището, който се отбелязва на Цветница, обясни Любомир Илиев , секретар на читалище "Цвят": "На "Цветния литературен салон", който е много празничен и много разнообразен от няколко години,..

публикувано на 24.04.24 в 14:39