Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 26 септември 2016 година

Снимка: Биляна Борисова

Увеличение на тежките пътно-транспортни произшествия в област Монтана отчитат от КАТ. Основната причина за катастрофите е управление с несъобразена с пътните условия скорост. 51 тежки пътно-транспортни произшествия, с 12 убити и 49 ранени са регистрирани през миналата година на територията на област Монтана. Тежките инциденти са 89, с 13 убити и 128 ранени от началото на 2016 година, съобщи главен инспектор Елвис Иванов, началник сектор "Пътна полиция". "Впечатление прави рязкото повишение на тежките пътно-транспортни произшествия и броя на убитите."

10-годишното дете от село Бъркачево, което беше прегазено през почивните дни от шофьор без книжка, е в съзнание. Хлапето е в отделението по "Анестезиология и интензивно лечение" на МБАЛ "Христо Ботев". За състоянието на невръстния пациент говори шефът на отделението д-р Ростислав Стефанов. "Детето е при нас. Прието е в спешно отделение. В момента е в сравнително добро състояние, в съзнание е. От всички направени изследвания, а и след консултация със специалисти от детската реанимация в "Пирогов", е преценено, че трябва да остане за консервативно лечение при нас, в реанимация. От новите изследвания, които направихме, сме наясно, че пациентът има контузионна травма на ляв бял дроб" - каза д-р Стефанов. В петък около 17.30 часа 27-годишен жител на Бъркачево, който няма свидетелство за правоуправление, удари 10-годишното дете с лек автомобил "Лада 2104". По данни на полицията, инцидентът е станал на пътното платно. Водачът е изследван за алкохол, а пробата му е била отрицателна. По случая е заведено досъдебно производство.

Наложените глоби да могат да се заплащат чрез обществен труд. Това предвижда предложение за законодателни промени, подготвено от Политическо движение "Социалдемократи". Идеята беше дискутирана днес във Видин от инициаторите и представители на местната власт. Очаква се промените да са от полза най-вече за съвестни граждани, които обаче нямат възможност да платят наложено им по една или друга причина административно наказание. "Предлагаме да се направи едно допълнение към Закона за административните нарушения и наказания: "Наказателни постановления и решения на съда, с които са наложени глоба или са присъдени парични обезщетения в полза на държавата, да се изпълняват от физическите лица, които нямат доходи, чрез полагане на почасов обществен труд в съответствие с размера на наложената санкция в полза на населеното място, където е извършено нарушението". Немалко са домакинствата и физическите лица, които нямат никакви доходи и не работят, защото не могат да си намерят работа или защото не желаят да полагат определения труд, който им се предоставя, ако са регистрирани в "Бюрото по труда". В същото време, наложената санкция започва да нараства заради наказателните лихви, които се натрупват върху тази главница. И ако имаме да платим например 50 лева, лихвата може да се окаже и 500 лева. В същото време нашето предложение дава възможност на такива лица да отработят в полза на населеното място, в което живеят, почасово тази глоба, като по този начин задължението, което имат, бъде прекратено", обясни адвокат Елена Нонева, председател на Политическо движение "Социалдемократи".

Всичко е готово за вота в община Ружинци, където предстои избор на общински съветници, коментира за Радио ВИДИН кметът Александър Александров. Десет ще са избирателните секции, две от които- в село Дреновец. "Изборните помещения са готови. Имаме промяна само на едно място. Тук, където сега откриваме Паметохранителницата  (в читалището на село Дреновец- бел.ред.), имаше една малка стаичка, на първия етаж, в която провеждахме изборите, но я преместихме в училището. Там има рампа за инвалиди", уточни кметът. Изборът е насрочен с указ на президента за втори октомври, след като Върховният административен съд касира резултата от гласуването за Общински съвет на местния вот миналата година.

Европейския ден на езиците отбелязват с викторини и игри в чуждоезиковата читалня на видинската библиотека. "Говорим за многообразието на езиците,  а на финала има игра, в която децата трябва да свържат европейски държави с техните флагове." - обясни Библиотекарят Татяна Николова. Първата среща в чуждоезиковата читалня на библиотеката беше с ученици от природоматематиечскатата гимназия във Видин. В училището изучават английски, немски и руски, а на  на много от учениците се е налагало да ползват знанията си извън класната стая. Над пет хиляди за заглавията в чуждоезиковата читалня на библиотеката, а освен художествена литература във фонда има и специализирани издания.

Стартира проектът за обществена трапезария "Топъл обяд в Община Видин", съобщават от общинската администрация. Проектът е на стойност 78 632 лв., като средствата се осигуряват от Фонд за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица. Във Видин услугата се предоставя на 148 души. За улеснение на ползващите услугата има новооткрити обекти в квартал "Нов път", в детските млечни кухни на ул. "Широка" и в ж.к. "Г. Бенковски", в гр. Дунавци, както и в селата Пешаково, Градец, Генерал Мариново, Гомотарци, Новоселци.

Центърът за работа с деца в Берковица ще продължи да работи, но под друго име. Това каза в "Посоките на делника" сътрудникът ни Петя Генова. През изминалата учебна  година в Центъра са формирани общо 37 групи, от които 25 постоянни през цялата година, 6 временни през учебната година и 6 временни през ваканциите. Общият брой деца, посетили постоянните групи, е 310.

Община Враца и Дирекция на Природен парк "Врачански Балкан" организират делнична разходка до водопад "Боров камък" по повод Световния ден на туризма, който се отбелязва на 27 септември. Сред организаторите са и Общинско предприятие "Спорт и туризъм", Младежки център- Враца. Преходът ще бъде съпроводен с екскурзоводска беседа от квалифициран планински водач, почистване на екопътеката и участие във фотоконкурс със снимки, направени по време на разходката. Организаторите канят всички желаещи в 9 часа пред Природозащитен център "Натура" в град Враца, каза Оля Генова, експерт в Дирекцията на Природния парк. Световната туристическа организация отбелязва Световния ден на туризма по традиция на 27 септември, като тази година мотото е "Туризъм за всички". Целта на инициативата е да се създаде среда, която да се грижи за нуждите на всички нас.Организаторите на похода във Враца са подготвили и специални изненади за участниците.

24 театрални колектива участват в тазгодишното 9-о издание на Фестивала на любителските театри с международно участие на името на Кръстьо Пишурка в Лом. Официалното откриване беше днес, 26 септември, от 16:30 часа, пред паметника на театралния деец. Актьорите Стоян Пепеланов, Ани Петрова и Юлиян Балахуров са журито на театралния фестивал, а постановките се играят в голямата зала на Народно читалище „Постоянство 1856”.  Фестивалната програма ще продължи една седмица и в нея ще вземат участие театрални състави от Златарица, Годеч, Етрополе, Ботевград, Гълъбово, Левски, Елена,  Брезово, Първомай, Провадия, Ябланица,  Алфатар,  Козлодуй, Севлиево, София, Белене, Варна, Павликени, Костинброд, Своге, Самоков, Горна Оряховица, Белоградчик, с. Козаревец, община Лясковец и гр. Жирона, област Каталуния, Испания. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34