Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обществен труд вместо парична глоба

Снимка: Радио ВИДИН

Наложените глоби да могат да се заплащат чрез обществен труд. Това предвижда предложение за законодателни промени, подготвено от Политическо движение "Социалдемократи". Идеята беше дискутирана днес във Видин от инициаторите и представители на местната власт.

Очаква се промените да са от полза най-вече за съвестни граждани, които обаче нямат възможност да платят наложено им по една или друга причина административно наказание.

"Предлагаме да се направи едно допълнение към Закона за административните нарушения и наказания: "Наказателни постановления и решения на съда, с които са наложени глоба или са присъдени парични обезщетения в полза на държавата, да се изпълняват от физическите лица, които нямат доходи, чрез полагане на почасов обществен труд в съответствие с размера на наложената санкция в полза на населеното място, където е извършено нарушението". СнимкаНемалко са домакинствата и физическите лица, които нямат никакви доходи и не работят, защото не могат да си намерят работа или защото не желаят да полагат определения труд, който им се предоставя, ако са регистрирани в "Бюрото по труда". В същото време, наложената санкция започва да нараства заради наказателните лихви, които се натрупват върху тази главница. И ако имаме да платим например 50 лева, лихвата може да се окаже и 500 лева. В същото време нашето предложение дава възможност на такива лица да отработят в полза на населеното място, в което живеят, почасово тази глоба, като по този начин задължението, което имат, бъде прекратено", обясни адвокат Елена Нонева, председател на Политическо движение "Социалдемократи".

В дискусията се включиха кметове и общински съветници от област Видин, които обясниха, че са по-скоро скептични за реализирането на това предложение:

Снимка"Имайки предвид липсата на икономика във Видин, къде ще работят тези хора?... Те не желаят да работят, а още повече да отидат без пари да работят, за да си изплащат дълга. Приветствам идеята, но дълбоко в себе си не вярвам да се случи... Като идея е много добро, но трябва да се помисли за реализацията, защото как кметът на дадено населено място ще осъществи контрол дали тези хора действително работят... Имам опит с пробацията и там няма абсолютно никакъв контрол върху осъдените. Един човек обикаля цялата област, за да провери например 150 души, което е невъзможно."

Ако промените в закона бъдат приети, се очаква да имат превантивен и възпитателен ефект за нарушителите.

"Има начини, по които това може да се следи и контролира. Има и възможност, ако в населеното място няма общинско или държавно предприятие, човекът да отработи наказанието и в частно. Ако си нарушил Закона за движение по пътищата, например, ще отидеш и един месец ще чистиш канавките и следващия път, ако не искаш пак да чистиш канавки, ще спазваш закона. Самодисциплината у нас в рамките на тези 25 години изчезна. Основната цел на нашето предложение от една страна е да се превъзпита този, на когото е наложена тази санкция и на второ място- тези задължения да не се превръщат в задължения на нашите наследници, както е сега според закона", допълни Елена Нонева.

Инициативата за промени в законодателството се очаква да бъде внесена през следващата седмица в Народното събрание.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 28 март 2024 година

България отива на предсрочни парламентарни избори , след като и третият проучвателен мандат за съставяне на правителство, връчен на ИТН, няма да бъде реализиран. Президентът Румен Радев ще трябва да назначи служебно правителство, но този път това ще стане по нови правила, според които има право да избира за министър-председател от няколко личности. Още..

публикувано на 28.03.24 в 18:00

Връчиха отличията от зимния кръг на "Математика без граници"

Връчиха медалите и грамотите на видински ученици, участвали в зимния кръг на състезанието "Математика без граници" . В математическата надпревара се включиха 54 деца, които спечелиха общо 16 медала, каза в началото на награждаването Камелия Иванова , председател на Съюза на математиците - Секция Видин: "Крачката между "не мога" и "мога" е една -..

публикувано на 28.03.24 в 16:29

Продължава акцията "Зелена Враца"

Продължава кампанията "Зелена Враца" , съобщиха от общинската управа. През изминалите две седмици в центъра на града и някои квартали бяха засадени около 1 000 нови дървета и храсти. Тази събота (30 март) ще се проведе третата инициатива от кампанията "Зелена Враца". В шест района ще бъдат засадени над 100 дървета от вида - розов кестен,..

публикувано на 28.03.24 в 16:00

Селскостопанската гимназия в Георги Дамяново посреща 17 училища в състезанието „Млад фермер“

За втора поредна година Професионалната гимназия по селско стопанство "Марко Марков" в монтанското село Георги Дамяново  е домакин на Национално състезание "Млад фермер". Днес и утре 48 ученици от 17 училища от страната ще премерят своите знания и умения в едно от най-престижните състезания по професиите, включено в националния календар на..

публикувано на 28.03.24 в 15:47

Започва кампания за безплатни тестове за рак на дебелото черво

Национална скринингова кампания за рак на дебелото черво започва от днес в цялата страна. Програмата предоставя възможност за напълно безплатно лабораторно изследване, което може своевременно да сигнализира за коварното заболяване, обясни Елена Джамбазова от фондация "Лъчезар Цоцорков", която е организатор на кампанията.  "Ракът на дебелото..

публикувано на 28.03.24 в 15:14

Хора в неравностойно положение в Кула получиха дарения

Сдружение "Северозапазване" за поредна година направи дарение на Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с психични разстройства в град Кула . Инициативата се осъществява благодарение на Петя Гулева от София. Дарението е нов дюшек против декубитални рани от залежаване и лакомства за всички 18 потребители.  Миналата година..

публикувано на 28.03.24 в 14:54

Община Монтана организира фермерски пазар

Произведено в България масло от бял трън, зеленчукови разядки, шафран и още много други продукти ще има на фермерския пазар в Монтана , организиран на 1 април, понеделник, съобщават от Общината. Тридесет шатри ще бъдат опънати на центъра на града, за да посрещнат производители от близо и далеч. На щандовете ще предлагат различни видове брашно,..

публикувано на 28.03.24 в 14:30