Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гост в "Калейдоскоп" е Нидал Алгафари

Нидал Алгафари: "Най-хубавото нещо, което може да се случи на един човек, е да срещне сродната си душа"

16
Нидал Алгафари във Видин
Снимка: Колаж Ваня Минева


Трополи по козирката пред входа на познат видински хотел есенният дъжд. Седнала съм край една от външните масички, топля пръсти на чаша чай и се опитвам да върна онова ми настроение отпреди няколко дни, когато на същото това място очаквах пристигането във Видин на Нидал Алгафари. Искам да ми се получи, за да ви пресъздам по възможно най-точния начин онази разбърканост в мислите ми, настъпила преди срещата с автора на първите две книги от планирана трилогия, които се казват така: "Боже, защо Господ лъже!"- първата и "Аллах, милост нямаш ли?"- втората.

Между сиво-белите корици на първата книга, още в самото начало, ви посрещат две твърдения: Библейският цитат "По делата ще ги познаете!" и максимата от Корана: "Аллах съди по намеренията!" А под тях е естественият и прям въпрос на автора: "На кого да вярвам?" В предговора на тази книга първа ще намерите и споделената отправна точка на Нидал Алгафари:

Нидал Алгафари сред читатели във Видин, Снимка: Ваня Минева"Българинът е намирал божественото в първичното. Във водата, огъня, животните, растенията и ги е почитал, и е търсил сближаването с тях. Това са правили и калушарите, някъде ги наричат русалии- хора, които са лекували с мисъл, танц и билки, вярвайки ненапразно, че Бог е във всеки от нас. Във всяка тревичка или твар. Българинът дълбоко в себе си е знаел и знае, че е част от Бог и Бог е част от него. С това искам децата ми Александра и Николай да се гордеят! Съпругата ми Мадлен допира всеки ден Бог, като говори не само с телата на хората, идващи при нея, а и с душите им. Тя знае, а от нея и аз, че няма грешни хора. Няма лоши човеци! Няма! Има неразбрани души! Хора, които погрешно възпитаното ни общество не разбира и за по-лесно отхвърля! Пожелавам ти, приятелю, приятно четене и се надявам, когато прочетеш и последния ред от първата част, да видиш Бог в себе си!"

Нидал Алгафари сред читатели във Видин, Снимка: Ваня МиневаЕто с такъв човек си говорим днес в "Калейдоскоп". За да бъде той част от мозайката на нашия шарен Северозападен сборник с истории за живота, отговорността е на неговата сродна душа- Мадлен Алгафари, която преди да стане неговата по-добра духовна половина, се е родила и отраснала в нашия край- във Врачанско.

Самият Нидал Алгафари е от майка българка и баща сириец. Затворил е съвсем наскоро вратата на своята 50-та година, а бърз поглед в справочните сайтове напомня, че е бил автор и режисьор на студентското предаване "Ку-Ку"; продуцент, съсценарист и режисьор на игралния филм "Ла донна е мобиле"; продуцент и режисьор на телевизионните предавания "Наблюдател" и "Анонси"; режисьор на документалния филм "Сирия- история и легенди". Бил е за около две години- от юни 2002 до май 2004 година, изпълнителен директор на БНТ. Работил е и като политически PR.

Нидал Алгафари във Видин, Снимка: Ваня МиневаВъв Видин Нидал Ахмад Алгафари пристигна, за да представи пред читатели първите две книги от своята трилогия, за които казах вече. Пристигна с надеждата в залата на видинската библиотека да има всякакви хора, но непременно и млади! Защо ли? Защото те- младите, са продължението на Света- на нашия, българския Свят и на още по-нашия, Света на човеците.

Към човещината в нас е обърната и втората книга от трилогията- "Аллах, милост нямаш ли?", в която преди да ни разкаже за саможертвата на живо вградената в мост Нур, авторът започва така:

"Паисие, не се срамувам от това, че съм българин!"

А това, което от нашия разговор в "Калейдоскоп" реших да ви цитирам е:

Нидал Алгафари сред читатели във Видин, Снимка: Ваня Минева"Най-хубавото нещо, което може да се случи на един човек, е да срещне сродната си душа. И в името на тази сродна душа да отдаде целия си живот. Цялото битие на тялото си, на тленността си, за да бъде обичан и да обича. Това от моите книги ми се иска да стигне до хората. От срещата ми с читатели във Видин ще си запазя две неща, които изключително приятно ме изненадаха- начина, по който книгите ми бяха представени от Тодор Младенов, главен библиотекар в библиотека "Михалаки Георгиев" и интереса към моите книги на момичетата, за които в последствие разбрах, че са от 10 клас на видинската Математическа гимназия. Искам моите книги да стигнат точно до тях- до тези млади хора, които са сега 10, 11 и 12 клас. Защото там те ще прочетат за любовта в онзи вид, в който техните пра-пра-пра баби са я усещали и ще видят, че няма никаква разлика от тази любов, която те чувстват в момента. И най-много от всичко ми се иска от тези книги те да разберат колко много неща има, с които да се гордеят, че са българки."

За всичко друго, за което си поговорихме с Нидал Алгафари- за връзката му с Българския Северозапад; за годините, които прекарва в Сирия; за това какво отключва у един тийнейджър потребността да общува с българска литература и негови любими автори стават Димитър Талев, Йордан Йовков, Елин Пелин, Димитър Димов, Пейо Яворов, Евтим Евтимов, Валери Петров; за режисурата и писането на книги- научете сами от прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50