Съдиите ще гласуват експериментално за членове на ВСС

Снимка: Жоро Александров
Съдиите ще гласуват експериментално днес и утре за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), съобщи председателят на Окръжния съд във Враца Надя Пеловска.

Задължението за вота е регламентирано с последните изменения за съдебната власт, които са в сила от август т.г., които разпореждат за членове от професионалната квота – съдии, прокурори и следователи, на ВСС да се извършва след пряк избор.

Вотът става пряко и електронно. Прякото гласуване се реализира по време на общото събрание в София, а за магистратите, които не желаят да пътуват до София, могат да дадат гласа си и и електронно.

"Пробното електронно гласуване е предвидено за 16-и и 17-и ноември, като има две дати, за да се тества системата и за евентуален балотаж", обясни Надя Пеловска.

Всеки магистрат избира по какъв начин ще гласува – електронно или не, като ВСС е изготвил специални декларации.

„Електронните бюлетини представляват талони, които се раздават на съдиите на случаен принцип. На талоните е изписан персонален код за гласуване.“

ВСС съставя избирателните списъци, както и всички останали подробности, организиращи този избор, допълни Надя Пеловска. Гласуването не е задължително, а при магистратите няма опция „не избирам никого“.


Вижте още
ОДМВР-Враца

Пребиха възрастен мъж в борованско село

Непълнолетна преби с метална тръба възрастен мъж в борованското село Добролево , съобщават от ОД на МВР във Враца. За инцидента съобщил личният лекар на 69-годишния И.И., който се обадил в полицията. При направената проверка полицаите установили, че възрастният човек е бил пребит на 13 февруари около 15.30 часа. Извършител на деянието е младо момиче,..

публикувано на 16.02.19 в 10:53

Автобус блъсна пешеходец във Враца

Автобус на транспортна фирма от Мездра блъсна човек на пешеходна пътека във Враца . Инцидентът е станал в района на болницата, на бул. „Втори юни“. Според очевидци, удареният пешеходец е бил в съзнание, когато са го качвали в линейката на път за центъра за спешна помощ. Към този момент все още липсва информация какви наранявания е получил блъснатият,..

публикувано на 16.02.19 в 10:10

Община Лом финансира участието на детски състави в международни фестивали

Вокална група "Шоколадче" ще вземе участие в тазгодишния международен фестивал "Да срещнем традицията" в Монтекатини, Италия. Младите талантливи изпълнители ще се включат в престижния музикален форум благодарение на Община Лом, която финансира тяхното участие. Детската вокална формация е наградена за цялостен принос- за десетките спечелени награди от..

публикувано на 16.02.19 в 09:39

Трифоновден в Покрайна

Във видинското село Покрайна възстановиха обичая за зарязване на лозята на Трифоновден. "Ще го отбележим днес, малко след празника по стар стил" , каза Елица Атанасова, секретар на читалище "Просвета 1927". Ще има и конкурс за най- добро домашно вино. "Както миналата година ще има много изненади, много награди, също така и..

публикувано на 16.02.19 в 08:15

Вършец ще подпомага семейства с репродуктивни проблеми

Бюджетът на община Вършец за 2018 година е в размер на 7 857 000 лева, за местни дейности – 3 828 454 лева и за делегирани от държавата дейности – 4 028 546 лева. Не е предвидено увеличение на таксата за битови отпадъци. Инвестиционната програма на Общината е на стойност 1 146 885 лв. Очаква се средствата по проектите, които Общината ще изпълнява по..

публикувано на 16.02.19 в 08:15

Снимката на 15 февруари 2019 година

Да бъдат въведени общински пътеки в болницата в Козлодуй е предложението, което e обсъждано на среща на медицинските служители на болницата в Козлодуй  с председателя на Медицинска федерация "Подкрепа" д-р Камен Данов,  председателя на Регионалния медицински съюз- Враца - д-р Емил Младенов и председателя на Регионалния синдикален съюз- Враца - Десислава..

публикувано на 15.02.19 в 18:00

Съдът остави в ареста обвинен за нападението във Върбица

Мъжът, който в обвинен за нахлуване в къща във Върбица с нож, след като е разбил входната врата с брадва, ще остане за постоянно в ареста – това реши състав на Окръжния съд във Враца, начело на който беше магистратът Лидия Крумова. 21-годишният мъж от Камено поле, който има зад гърба си и престой в затвора заради кражби, е основният обвиняем..

публикувано на 15.02.19 в 17:12