Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представяме в "Калейдоскоп" новата стихосбирка на Андрей Андреев "В този край на света"

Тази вечер всички ние бяхме Андрей Андреев

22
Снимка: Колаж Ваня Минева


В този труден за живеене край на Света, наречен Български Северозапад, в древния и славен някога, а сега повече дрипав и тревожен наш град Видин, се случи нещо човечно, топло и хубаво. Поети, писатели, читатели и приятели на поета Андрей Андреев се събраха в читалище "Цвят", за да представят заедно новата книга на нашия земляк.

Без Андрей, защото тежки здравословни проблеми не позволиха на автора да присъства на този празник на неговото слово лично. Но нищо не може да спре пътуващите към нас думи на поета. Думи, които Андрей сам избра за корицата на най-новата си стихосбирка, наречена "В този край на света":

Новата книга на Андрей Андреев, Снимка: Ваня МиневаАко човекът жив все още помни,
ако духът му в нишите огромни
на битието и небитието
усеща още полъх от небето;
ако последната любов е ден последен
и от живота му, ако наведен
над себе си, намери там утеха
за онова, което му отнеха
тирани, словоблудци, бури, време-
събраното във шепите си семе
той в слънчеви пространства ще разпръсне,
за да изчезне... Или да възкръсне.

"Андрей Андреев е най-благородния, най-честния и най-чистия човек, който аз познавам в живота. Не един от, а най. И е великолепен световен поет. Не само български. И класик на българската поезия. Това безспорно ще бъде признато след някое и друго десетилетие. Сигурен съм", каза по време на литературната вечер поетът и преводач от български на руски език Александър Руденко- състудент, приятел и събрат по перо на Андрей и подари на публиката едно от своите стихотворения, преведени на български от нашия земляк.

Представяне на новата книга на Андрей Андреев"Всички ние днес сме Андрей", така се самоопределиха поети, писатели, читатели и приятели на Андрей Андреев по време на литературния салон, посветен на най-новата му стихосбирка "В този край на света". Книги на повече от 15 видински автори се подредиха на малък, скромен импровизиран литературен щанд, с поканата парите за всяка от тях да отидат в кутията с дарения за приятеля Андрей.

"Случи се нещо много човешко. Ние знаем, че нашите дарения не биха били достатъчни той да получи протезата, с която да се върне в живота, да се чувства отново пълноценен и, надявам се, щастлив. Но когато един приятел е в затруднение, правиш, каквото можеш. Андрей ме помоли тази вечер да е весела, да е красива, да е празник на литературата", сподели развълнуван секретарят на Дружеството на видинските писатели Ненчо Славчев.

Представяне на новата книга на Андрей Андреев"Той винаги си е бил и е с нас, защото е част от видинската литературно-художествена творческа духовна палитра на Видин и Видинско. Имам почти всичките му книги. Те са подредени близо до фотьойла, в който обичам да си почивам и аз често отварям някоя от тях. Да, тази вечер ни липсва неговият глас, неговият смях, неговата усмивка. Искам да е здрав, да е силен, за да продължи да пише. И го чакаме във Видин", пожела Димитър Тодоров- рецитатор, общественик, ценител на литературата. И припомни един от любимите си стихове: "... но защо отреждат Боговете/ на човека, докато е жив/ да е най-самотен там, където/ някога преди е бил щастлив..."

"Андрей Андреев е творец от национално значение- едно голямо име и като поет, и като преводач. Надявам се чисто човешки повече хора да са съпричастни към желанието на видинчани да му помогнат отново да е пълноценен", добавя и Тодор Младенов от видинската библиотека "Михалаки Георгиев".

За да може Андрей да се върне в живота, за да може отново да си дойде у дома, да се види с приятелите си. И всички да повярваме, че добротата я има.

Представяне на новата книга на Андрей Андреев"Искаме да подадем ръка. С малко- толкова, колкото можем. Дано сме част от неговата мечта- изразена тихо, скромно и негласно, да може да ходи отново. Да е пълноценен. "В този край на света", както сам поетът казва, живеят хора, които са с широки сърца. Дано помогнем на нашия съгражданин- той е велик поет и човек, добър приятел на нашето читалище. Ще сме щастливи, ако го зарадваме поне малко. Нека сме съпричастни към една болка и една надежда, на един човек, който вижда този свят с широко отворени очи, а не може да го обходи...", сподели и секретарят на читалище "Цвят" Любомир Илиев.

В същия ден, в разговор с колегата от Радио Видин Стефка Павлова, Андрей Андреев призна:

"Видин е родният ми край. Раковица е селото, без което не мога и ако един месец не си отида- боледувам... Във Видин съм живял и работил доста години. Всичко от родния ми край ми е скъпо. Когато пътувам към нашия край, щом мина табелата с надпис Видинска област, ми се струва, че нищо лошо не може да ми се случи. У дома съм. С моите близки, приятели, земляци."

Ако можете, помогнете на Андрей Андреев да се върне. Защото, както сам той е написал:

"Родният въздух лекува. Родният път ни въздига."

Банковата сметка е:
Банка ДСК ЕАД
IBAN G97STSA93000023848607
BIC STSAABGSF



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50