Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Иво Илиев: "Мръсният въздух е пагубен за видинчани"

Снимка: Светослав Цветанов

Във Видин от години дишаме най-мръсния въздух в страната, а и в Европа, сочат анализите. Според данни на Световната здравна организация България се намира на второ място по смъртност заради замърсен въздух.

През 2015 година във Видин въздухът е бил най-прашен в България, сочи статистика на Министерството на околната среда и водите. Данните от нея показват, че тук през миналата година на 188 пъти уредите са отчели превишавания на лимита за фините прахови частици във въздуха.

Видинчанката Василена Петрова публикува снимка в социалните мрежи с текст към нея: "Над Видин е паднала димна завеса. Задушавам се, тровите ме, мен и детето ми. Тук нямаме фабрики, заводи. Въпреки това въздухът във Видин е силно замърсен. Самоубиваме се бавно." Публикацията събра десетки коментари и предизвика полемика.

Снимка"Вечер буквално пада завеса над Видин и буквално не може да се диша. Винаги искаме някой да свърши нещо за нас, но в същото време се тровим сами. Опасявам се за здравето- излизам с детето си и то започва да кашля, аз също. В гърлото буквално се насипва прах за броени минути. За да сме здрави утре, трябва да помислим днес", каза за Радио ВИДИН Василена.

Проблемът с мръсния въздух, който дишат видинчани, стигна и до Народното събрание. В рамките на парламентарния контрол народният представител Михаил Миков зададе актуален въпрос към министъра на околната среда и водите Ивелина Василева. По думите му през тази година, само до 12 октомври, 116 дни са в превишена норма, като 50 от тях са през летните месеци. От отговора стана ясно, че е в задълженията на Общината да вземе мерки за ограничаване на запрашаването.

Автоматичната станция за измерване и контрол на качеството на атмосферния въздух във Видин ще бъде преместена на ново място през следващата година. Според експертите, на сегашното местоположение- в района на болницата, не се отчитат реално показателите, многократно се установяват стойности на фини прахови частици, които надвишават до няколко пъти нормите. Мястото вече е избрано, разказа пред Нора Йоцова операторът в Автоматичната измервателна станция Владимира Тачева:

"Ще бъде преместена в жк "Вида". Превишението на нормите на фини прахови частици във въздуха се дължи основно на автомобилния трафик, недобре поддържани пътища, изгаряне на твърди горива през отоплителния сезон в съчетание с неблагоприятни метеорологични условия. През отоплителния сезон превишенията са значително повече. От 1-ви до 23-и ноември са регистрирани 18 превишения във Видин."


Според специалистите главна причина за замърсяването на въздуха през зимния сезон във Видин е отоплението на твърдо гориво. Друга причина са честите мъгли над река Дунав, които падат ниско и задържат замърсяването над града. Видин е в ниска точка от поречието. Заради местоположението, няма и въздушни течения, които да разнасят замърсяванията в атмосферата.

"Има изготвена цялостна програма, която беше приета от Общинския съвет, за намаляване на фините прахови частици. Предприели сме мерки. Едно от нещата е измиването на улиците", обясни и кметът на Видин Огнян Ценков.

СнимкаМръсният въздух безспорно е много вреден за човешкото здраве. За коментар по темата потърсихме д-р Иво Илиев, специалист по белодробни болести:

"Въздухът във Видин е сред най-замърсените не само в страната, но и в Европа. Това се отразява пагубно на човешкото здраве. Фините прахови частици създават много условия за хронични белодробни заболявания и понижават локалната защита на лигавицата на дихателните пътища и респираторните инфекции проникват много по-лесно, т. е. създават се условия за остри възпалителни състояния. Тенденцията сред възрастните във Видин за по-висока заболеваемост е налице, такава тенденция се забелязва и при децата. Най-важното за предпазване е да се знае, че хронично болните от други болести е добре да се имунизират срещу грип. Добре е да се знае и че има т. нар. ацилирани ваксини, които се приемат редовно по схема под контрол на лекар. Има и достатъчно имуностимулиращи лекарства по аптеките. Но няма как да се избегне да се диша този въздух. Трябва да се работи в посока да се премахне отоплението на твърдо гориво и да се изгради газификация на града, и да се следи да не се използват автомобили без катализатор, но това е в сферата на държавната регулация."

СнимкаВ момента действа приетата от Общинския съвет Програма за намаляване нивата на фини прахови частици и достигане на установените норми за съдържанието им в атмосферния въздух във Видин за периода 2015-2020 година.

Направен е анализ на ролята на битовото отопление, обществени и търговски обекти, транспортните потоци и дейности,  строителните дейности, откритите площи и сметището. За първи път е анализирана ролята на транспорта на базата на детайлна инвентаризация на различните видове превозни средства в общината, ролята на битовото отопление на базата на анкетиране на населението и състоянието на енергийната ефективност на жилищата.

Основният извод е, че постигане качество на атмосферния въздух в съгласие с нормите е немислимо без енергийна ефективност на жилищните сгради, което на практика означава модернизация на отоплението, както по отношение на използваните горива, така и по отношение на ефективността на използваните отоплителни съоръжения. Преминаването към използване на природен газ и биогорива с ниска  влажност. Други мерки са: модернизация на почистването и опесъчаването на улиците и тротоарите (замяна на пясъка с алтернативно третиране против замръзване през зимата), ранното измиване на улиците след зимния сезон, синхронизиране на ръчното метене на тротоарите с машинното третиране на уличните платна, както и стимулирането на алтернативни придвижвания и създаване на условия за това- изграждане на повече пешеходни зони и велоалеи.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00