Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задържани за боен арсенал, културни ценности и наркотици във Видинско

Снимка: ОДМВР- Видин

Незаконно притежаван боен арсенал и множество предмети, част от тях, по първоначални данни, с културно-историческа стойност, са иззети в хода на специализирана полицейска операция на 8 декември. Служителите на реда са претърсили имот, в землището на село Плешивец, ползван от 55-годишен мъж.

Три различни огнестрелни оръжия са намерени и иззети. Това съобщи директорът на Областната дирекция на МВР във Видин- старши комисар Янко Янколов, който изнесе информация за проведени успешни полицейски операции в региона.

"На адреса, който обитава, са намерени един автомат, пушка, един пистолет "Макаров" и над 500 боеприпаса за тях."


И три метални цилиндрични предмета са иззети. Те са с отвори в двата края и вътрешни резби, отговарящи по вид на заглушители.

СнимкаРазследващите се натъкнали при претърсването и на множество предмети с вид на културно-исторически ценности. Според първоначалното мнение на експерт от Регионален исторически музей- Видин, откритите вещи са от Античността и Средновековието. Експертиза ще бъде назначена за точното им датиране. 55-годишният е задържан първоначално с полицейска мярка за срок до 24 часа, а по случая в областната дирекция на полицията е образувано досъдебно производство. Мъжът е привлечен към наказателна отговорност ден по-късно. Белоградчишкият районен съд му е наложил постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".

При друга проверка служителите на реда иззели 11 хапчета от 19-годишен жител на Видин, които реагирали на амфетамин. Младежът бил задържан за срок до 24 часа, а по случая е образувано досъдебно производство.

Старши комисар Янко Янколов съобщи за още един случай на задържан за наркотици:

"В късните часове в петък, в хотелска стая в град Видин, лице, което е адресно регистрирано в столицата, при претърсване в стаята в хотела, открихме 24 пакетчета с прахообразно вещество, което реагира на амфетамин. Теглото му е 68 грама и намерихме също 8 грама кокаин."

48-годишен мъж е бил задържан за срок до 24 часа, а по случая е образувано досъдебно производство.

Сред основните приоритети на видинската полиция е работата по борба с наркоразпространението, притежаването на забранени и опасни вещества.

"От юли месец насам сме задържали над 7-8 килограма марихуана, суха тревиста маса от различните случаи, 235 хапчета и около 200 грама амфетамин. Така че работим основно по този вид и род престъпления."


СнимкаДосъдебни производства са образувани по конкретните случаи, каза прокурор Маруся Илиева- административен ръководител на Окръжна прокуратура- Видин:

"Първият случай, с голямото количество оръжия и боеприпаси, вие разбирате, че това е нещо много сериозно. Един човек, какъвто и да е той, намеренията му най- малко са съмнителни, когато съхранява и държи в дома си такива количества. Протоколът от първоначалните процесуално- следствени действия за претърсване и изземване е одобрен от съда, извършени са в условията на неотложност и върви разследването в този първоначален етап. Касае се и за намерени културни ценности, тепърва предстои да уточняваме колко, какви са и каква е тяхната стойност. Респективно, оттук нататък ще бъде повдигнато и друго обвинение на лицето, извършило престъплението, свързано с държането на оръжие и боеприпаси."

Задържаният мъж не е осъждан, има съдебна реабилитация от стари присъди преди години и към момента е с чисто съдебно минало.

Прокурор Маруся Илиева съобщи и за голямо количество- 110 килограма марихуана, заловено от "Гранична полиция":

"Регионът ни се атакува по- активно от всякога преди по отношение зареждането с наркотични вещества и снабдяването на разпространителите надолу по веригата. Добре е, че те разбраха нашата тревога от това да липсва проактивна дейност или да е в по- стеснени граници и се надяват, че това като резултатност ще се види и в нашия малък регион."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 16 юли 2024 година

Оранжев код за високи  температури  е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. Горещата вълна щ е се задържи още няколко дни и е много рискова за човешкото здраве. Това каза Зорница Спасова от Националния център по обществено здраве и анализи и един от авторите на платформата „Климатека”, като допълни, че най-вероятно утре ще бъде най-горещият..

публикувано на 16.07.24 в 18:05

Изтича срок за кандидатстване за помощни средства

17 юли е крайният срок, в който хора с увреждания могат да кандидатстват за осигуряването на високотехнологични помощни средства . 23 са подадените заявления до сега в област Видин , съобщи директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Венцислав Боянов : "Тези средства се осигуряват по проект "Предоставяне на помощни средства за хора с..

публикувано на 16.07.24 в 17:13

платена публикация
Как да преборим умората и да повишим енергията си с витамин В-комплекс, витамин В 12 и желязо

Умората може да бъде сериозен проблем, който засяга качеството на живота ни и нашата продуктивност. Независимо дали умората е резултат от натоварен график, стрес или недостатъчно хранене, тя може да бъде преодоляна чрез правилния прием на хранителни добавки. Витамините B-комплекс, витамин B12 и желязото са ключови за повишаване на енергията и борба с..

публикувано на 16.07.24 в 16:47
Кметът на община Монтана Златко Живков (вляво) и Емил Иванов, управител на Общинско предприятие „Градска мобилност“

Зелена зона за паркиране действа в Монтана

С 338 места разполага новата зелена зона за паркиране в центъра на Монтана , която вече действа, съобщават от Общината. По 1 лев на час е таксата за паркиране на пет паркинга и осем участъци от улици в обхвата на зелената зона. Това са паркингите на ЖП гара Монтана, на Битов комбинат, на гимназията (ул. „Иван Аврамов“), пред ДЗИ на..

публикувано на 16.07.24 в 16:20

Скъсан далекопровод спря тока на половин Монтана

Скъсан далекопровод, над 20 киловолта, остави част от Монтана без ток. Близо 2 часа нямаше захранване.  Към 13:00 часа токът в централната градска част на Монтана изгасна. Почти половината от жителите на областния център останаха без електричество. Към 15:00 часа захранването бе възстановено, каза областният управител Калин Хайтов :..

публикувано на 16.07.24 в 16:18

Инспекцията по труда във Видин: Няма сигнали за работа при високи температури

Контролните органи на Инспекцията по труда продължават да следят за спазване на разпоредбите за осигуряване на необходимите изисквания за работа през лятото . Към момента няма постъпили сигнали за работодатели от Видинско, които не са осигурили минималните изисквания за микроклимата, каза директорът на Инспекцията по труда във Видин Надежда..

публикувано на 16.07.24 в 15:55

Организации дариха тон и половина картофи за жители на община Мездра

Тон и половина картофи получи като дарение социалната дирекция в Община Мездра.  Фондация Адра България, с подкрепата на Гората.Бг и производствената база на известна българска верига за бързо хранене в село Цалапица доставиха 1500 кг картофи на социална дирекция в Община Мездра. Десетки хора от уязвими групи ще бъдат подкрепени, коментира Мариан..

публикувано на 16.07.24 в 15:30