Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли виновен за умъртвените четири кончета и две кучета

Снимка: Фейсбук- Сирма Иванова

Боян Минков сигнализира в РАДИО ВИДИН за умъртвени 4 кончета и 2 кучета, които били прибрани от Българската агенция по безопасност на храните на път за новия им дом във видинското село Стакевци. В имота си осиновителят на животните има още коне, магарета, кучета- всички те са домашни любимци и не се използват за работа.

Умъртвяването на здравите животни, без това да е доказано, защото са били без документи, предизвика дебати и вълна от недоволство сред хората. Боян Минков припомня случая от края на миналата година:

"Трима младежи, обединени от любовта към животните, попадат на обява в интернет, в която се предлагат за продажба 4 млади кончета от рядката порода български каракачански кон, отглеждани във ферма в Калофер. Те влизат във връзка с продавачите и става ясно, че има вероятност да бъдат продадени, според младежите- "за да станат на луканка". Тогава решават, че трябва да ги спасят и да им потърсят осиновител, свързват се с мен и аз приемам да ги осиновя... Младежите започват набирането на средства, събират сумата от 1100 лева, с която плащат животинките. Помолиха ме, ако мога да осиновя и две кученца, спасени от улицата... Правени са им операции, вложени са много средства и бяха живи и здрави."

Боян Минков обясни, че чипирането на коне в България отнема време. Първо се поставя чип, след това се чака за паспорт, който е на хартиен носител и чак след това на базата на този паспорт може да се издаде пътен лист. Признава си, че са нарушили закона, защото са превозвали животните без пътен лист:

Снимка: Фейсбук- Сирма Иванова"Ние бяхме готови да си платим глобата, тя е предвидена в закона- от 300 до 500 лева. Голямото престъпление е в случая, че нямаме пътен лист- заради тома ни грозеше единствено и само глоба, в никакъв случай отнемането на живота на тези животинки. Дадоха ни измислен акт, в който 90% от реквизитите отсъстваха. На база на този документ ние не можехме да си ги потърсим повече, те ги затвориха в една ферма и в продължение на една седмица ходихме по няколко пъти на ден, какви ли не хора ходихме и се молихме да си вземем животните. Кончетата са купени, има ясен продавач, ясен купувач, ясно е къде отиват, нищо не налагаше тия животни да бъдат убити. Да не говорим за тези кученца, които въобще не попадат в този закон за ветеринарномедицинската дейност и които нямаха право да пипнат и с пръст. Те убиха и шесте животни, без да ни дадат право да ги спасим."

Според Боян Минков в закона не пише, че животните трябва да бъдат убити, допуска се само като крайна мярка- когато не може да се докаже откъде идват и къде отиват.

За утре, 6 януари, се готви протест пред сградата на БАБХ в София, след който представители на природозащитни животни ще внесат в Прокуратурата жалба.

Българската агенция по безопасност на храните изпрати официалната си позиция, от която става ясно, че е действала съгласно действащото законодателсво.

"Проверката е извършена вследствие на засиления контрол, който Българска агенция по безопасност на храните извършва съвместно с органите на Министерство на вътрешните работи, заради влошената епизоотична обстановка в страната и Европа. Целта е да се гарантира безопасността на хранителната верига и недопускането на пренасяне на заразни, както за животните, така и за хората болести.

Животните (4 коня, на видима възраст около 6 месеца) са превозвани при абсолютно неспазване на Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД). Те са превозвани с транспортно средство, което не е предназначено за транспорт на живи животни и са били без никакви документи, както и без идентификационна маркировка.
 
Законът категорично забранява отглеждането, придвижването или транспортирането на животни, на които не е извършена официална идентификация, както и на животни, на които не са изпълнени мерките, предвидени в програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болести по животните и зоонози. Също така е забранено и транспортирането на животни без ветеринарномедицинско свидетелство, а за едрите преживни и еднокопитните животни - и без ветеринарномедицински паспорт.

С Регламент за изпълнение (ЕС) 2015/262 на Комисията (Регламент за паспорт на еднокопитните животни), приложим от 1 януари 2016 г., бе преразгледана системата на Съюза за идентификация на еднокопитни животни, за да се гарантира, че тя е както безопасна, така и лесна за използване от потребителите. Идентификационният документ (паспорт) за еднокопитните животни е многоцелеви документ, предназначен за нуждите както на здравето на животните, така и на общественото здраве.

За гореизброените нарушения е предвидена минимална административна санкция от 300 до 500 лева, за физическо лице при първо нарушение, а при второ сумата е в двоен размер. Освен глобата, Законът предвижда и конфискуване на животните и насочването им към кланица, ако има гаранция за здравния им статус. В случаите, когато такава гаранция липсва, те се евтаназират по хуманен начин и се насочват за обезвреждане в екарисаж.

За Ваша информация ще припомним някои случаи на подобно неспазване на ветеринарномедицинското законодателство-случая с болестта антракс от лятото на 2015 година, когато собственик на животно, плати с живота си и застраши здравето на стотици летуващи на нашето Черноморие; случая с бруцелозата от 2015 година, когато също заради неспазване на правилата завърши със смъртен случай и десетки заразени хора."


Снимка: Фейсбук- Сирма ИвановаОт организацията за защита на животните "Четири лапи" обясниха, че процедурата досега е била животните, отнети в полза на държавата, да се изясни какъв здравен статус имат и да се обявят на търг. Двете кучета са задържани в нарушение на законите, защото идентификацията се изисква 7 дни след придобиването им. В случая не е спазен този срок.  

"Чл.139 с поправките гласи, че при констатиране на транспорт на животни без документи те се отнемат в полза на държавата или се умъртвяват на място. Това е точка 1 от ал.1. Точка 3 от ал.1 гласи, че ако животните нямат идентификация се умъртвяват на място или се насочват към кланица, т.е. там няма дори опция да се настанят във времен обект докато се изяснят обстоятелствата. Малко е странен самият член, той беше написан много набързо миналата година, когато се опитаха да ограничат разпространението на заразни заболявания по селскостопанските животни и се стигна дотук", обясни Явор Гечев от "Четири лапи" и допълни, че ще се обърнат към прокутатурата, защото считат, че Агенцията е превишила правомощията си и не са спазили закона.

Казусът с умъртвените животни бе една от темите в предаването "Преди всички" по БНР. Подкрепа за така съществуващия закон изрази в  д-р Трифон Цветков- председател на Българския ветеринарен съюз. Според него законовите мерки, които се вземат, са адекватни, защото по този начин се гарантира неразпространението на заболявания. Заместник-председателят на комисията по земеделие и храни към Народното събрание проф. Иван Станков смята, че законът има недостатъци и още по време на обсъжданията са изказани възражения- чуйте ги в звуковия файл.


СнимкаВтората тема в предаването днес- излетите в планината през зимата. В планината винаги може да възникне непредвидена ситуация. Свидетели сме на бързите и адекватни действия на планинските спасители при спасителни акции по издирване на хора целогодишно. За какво да внимаваме, когато сме в планината през зимата? Съветите са на дежурния планински спасител Явор Каролев:

"У нас повечето планини са с доста добра маркировка. Зимната маркировка е хубава, но човек трябва много добре да позвана прехода си. Да ходим на места, които много добре познаваме или някой да ни води-  човек, който познава терена. Второто нещо е добра екипировка, обикновено термос с топла напитка, храна поне за един ден. В зависимост от това как ходим, трябва да бъдем облечени така, че да ни бъде комфортно."


Слънчевите очила също са важни, защото през зимата може да се получи сериозно изгаряне на очите. На сайта на Планинската спасителна служба /ПСС/ може да се свали приложение, което при инцидент ще изпрати точни GPS- кординати до спасителите. Важно е и веднага да се сигнализира на спасителите, а не пострадалият да звъни първо на познати и приятели. Затова не хабете батерията на телефона като слушате музика по време на прехода.

Най- често проблемите са лична грешка, която се дължи на надценяване на възможностите- недооценяване на метеорологичните условия и физическото състояние на човек.

Дейността по планинско спасяване е скъпо струваща дейност. Големи са разходите за обучението и последващата квалификация на спасителите, за поддържането на постоянната готовност на отрядите, постовете и съоръженията, за материално-техническата база, за защитната екипировка и съоръжения, за медицинските, техническите и енергийните консумативи. ПСС не е на бюджетна издръжка, а се подпомага доколкото е възможно от държавата чрез БЧК, поради което средствата са крайно ограничени и недостатъчни, пише на сайта на организацията.

На българския застрахователeн пазар се предлага планинска здравна застраховка. Това е една добра алтернатива на директното разплащане на всеки, който практикува планински спортове и туризъм. От ПСС дават и пример- застраховка на стойност около 30 лв на година, покрива разходи до 1000 лв, като за сравнение, при нещастен случай на ски-писта, за спасителната работа (400 лв) и транспорта (160 лв) се заплаща общо 560 лв. На сайта има и списък колко струват отделните услуги. Планинските спасители дават безвъзмездно своя труд при спасителните акции в планината, но всяко действие, всяка спасителна операция има своите разходи /предварителна готовност, консумативи, горива, обучение и т.н./ и пострадалия, който предизвиква тези действия, следва да поеме и разходите по тях.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50