Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-добра инфраструктура- приоритет за 2017-а във Враца

Обществено обсъждане на проектобюджета за 2017 г. се състоя във Враца.
Снимка: Община Враца

Основен акцент на проектобюджета за 2017 г. ще бъде подобряване на инфраструктурата на община Враца. Това каза кметът Калин Каменов на проведеното публично обсъждане на проектобюджета за тази година и добави, че аспектите са насочени както в пътната, така и в градската инфраструктура, сградния фонд, по-доброто озеленяване и инвестиции в нова инфраструктура. На дискусията присъстваха зам.-кметовете Мария Попова и Петя Долапчиева, председателят на Общински съвет – Враца Румен Антов, общински съветници и служители, кметове на населени места, директори на институции, граждани.

В приходната част на бюджета се запазват ниските нива на данъчно облагане.


„Предвиждаме увеличение на данъчните приходи с 416 000 лв., на база подобрена събираемост“, посочи Каменов и разясни в детайли очакваните увеличения от приходи на услугите, наеми на имущество, земя и от концесии. Той уточни, че единствено при приходите от продажби и постъпления от приватизация се очаква намаление с 326 000 лв., като в това перо се предвижда основно продажба от общински жилища и прекратяване на съсобственост и закупуване на имоти, в които законно са построени сгради с право на строеж.


По разходната част, кметът разясни, че се разчита на подобрена ефективност при управлението на разходите. Най-сериозно намаление на разходите в бюджета са за представителни цели както на Общинския съвет - с 60 %, така и на кмета на Община Враца и кметовете на населени места, с близо 50 %. В същото време са увеличени средствата за превантивни дейности за намаляване на последствията от бедствия и аварии с 60 000 лв., предвидено е и почистване на речни корита и язовири.


В разходната част са заложени средства за разплащане на просрочените задължения от 2016 г. на Общинските предприятия „Социални дейности“ и „Спорт и туризъм“, като те са предимно за неразплатени сметки за ток, вода, парно и други консумативи, някои от които са задължения на спортните клубове.  


СнимкаПрез 2017 г. се увеличават средствата за младежки дейности с 35 000 лв. и от 247 000 лв., стават 282 000 лв. Повече са предвидените пари- 200 000 лв., за осигуряване на устойчивост на изпълнени вече проекти и поддържането на новите обекти.  


Кметът Калин Каменов подчерта, че тази година в програмата за капиталови разходи и текущи ремонти са заложени 300 000 лв. за кметствата и кварталите на Враца, като в това число за капиталови разходи са предвидени 142 000 лв., а за текущи ремонти 158 000 лв. За оптимизация на светофарните уредби са планирани 100 000 лв. Заложени са и средства, в размер на 295 000 лв. и за ремонт на общинската пътна мрежа. С тях ще се финансира рехабилитацията на два приоритетни пътни участъка в община Враца и те са Девене - Три кладенци, за сумата от 59 600 лв. и Девене – Чирен, за 163 400 лв. Другият маршрут, който също ще бъде ремонтиран, е пътят Мраморен - Голямо Пещене и предвидените средства са в размер на 72 000 лв.


„Новото тази година е, че увеличаваме средствата от собствени приходи за ремонти и изграждане на спортни бази. Планирани са 200 000 лв. при 100 000 лв. заложени през изминалата година“, каза Каменов. Той подчерта, че в програмата за капиталови разходи и за текущи ремонти на улици в град Враца са заложени 400 000 лв. Още 2 млн. лв. са средствата за ремонти на улиците в преходния остатък, с който ще бъде увеличен бюджетът през февруарската сесия.


В детайли, директорът на Дирекция „Финансово-счетоводна дейност” Румяна Маринова представи проектобюджета за 2017 г. на Община Враца и заяви, че той има реалистична приходна част и благоприятни бюджетни решения по разходната част.


По време на публичното обсъждане въпроси и предложения отправиха кметове на населени места, общински съветници и директори на предприятия. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 14 август 2024 година

За рекордни приходи от  данъци  през юли съобщават от Община Монтана. Почти 1 милион лева са влезли в хазната. Според кмета Златко Живков, високата събираемост се дължи на непрекъснатия натиск към фирмите и лицата длъжници с годината на данъци към общината.  76 улици в град Монтана са изкърпени, като за целта са платени 360 000 лева от бюджета на..

публикувано на 14.08.24 в 18:05

Огнеборец получи топлинен удар край Брусарци

Огнеборец получи топлинен удар при гасене на пожар край Брусарци , където са спасени къщи край жп линията.  Във Вършец горяха 1000 декара сухи треви и храсти, отново над квартал "Изток". Пожарникарят е пострадал при гасенето на огъня край Брусарци. В следствие високата температура в огнището и 40 градусовата жега, отчетена вчера, е получил..

публикувано на 14.08.24 в 16:37

Авторка гостува на "Забавно лято в библиотеката" в Мездра

Началният учител, художник и автор на две стихосбирки за възрастни и две книги с приказки и стихове за деца Рени Митева   гостува на проявата "Забавно лято в библиотеката" в Мездра . Тя предложи едно предизвикателство на децата - раздаде им маски с изобразени герои от книгата "Две весели приказки", за да драматизират случки от изданието. Рени..

публикувано на 14.08.24 в 16:31

В Кула пръскаха срещу комари, кърлежи и бълхи

Пръскане срещу комари, кърлежи и бълхи бе извършено на тревните площи в панаирен комплекс, парк, игрища и детски площадки на територията на град Кула, информираха от общинската управа. Дезинсекцията е извършена с аерозолен генератор. Използваният препарат е Цитрол 10 ULV и не представлява опасност за живота и здравето на хора и..

публикувано на 14.08.24 в 15:31

Брегово ще отбележи традиционния си празник

Програмата за празника на Брегово започва утре, 15 август. Той е традиционен и тази година съвпада с честването на 50-ата годишнина от обявяването на населеното място за град, информира Жасмина Генчева , председател на Народно читалище "Развитие". "На 15 август, от 10:00 часа ще е тържествената сесия на Общинския съвет, а следобед от 17:00 часа ще..

публикувано на 14.08.24 в 15:08

Курбан за здраве ще бъде раздаден в манастир край Враца

По традиция, на големия християнски празник – Успение на Пресвета Богородица, в манастира „Св. Иван Рилски“ (Пусти) ще бъде осветен и раздаден курбан за здраве, съобщиха от общинската управа на Враца. Събитието ще се проведе на 15 август (четвъртък) от 11:30 часа. За желаещите да присъстват на празника има осигурен транспорт, който ще се..

публикувано на 14.08.24 в 14:54

Вандали нанесоха щети в Кула

Неизвестни извършители са съборили новите скамейки на стадиона в Кула само два месеца след поставянето им, съобщи председателят на Общинския съвет Димитър Цанков. Това е поредният вандалски акт , насочен към общинската собственост, който не само нанася материални щети, но и е израз на неуважение към труда и усилията на много хора, допълниха от..

публикувано на 14.08.24 в 14:26