Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Освободиха от длъжност двама заради снегопочистването във Враца

2
Снимка: Жоро Александров

Общинските съветници от Враца одобриха освобождаването на Момчил Младенов като управител на дружество „Благоустройство и комунално стопанство“. Заедно с него безработен става и досегашният контрольор, назначен във фирмата от местния парламент Илиян Нисторов.


Около два часа продължиха дебатите по тази точка на днешната сесия, която беше предизвикана от декларация на групата съветници от ГЕРБ. Предложението внесе председателят на групата д-р Иво Ралчовски заради несправяне със снегопочистването. По време на дебата се чуха взаимни обвинения.


Момчил Младенов, управител на БКС:


"Изправям се сам пред вас, макар че тук можеха да дойдат десетки служители на дружеството. Не съм съгласен с внушенията на докладната, внесена от ГЕРБ – за некомпетентно управление и неадекватно поведение на БКС при снегопочистването.


Почистването на града стана със средствата и техниката, която имаме – 17 наети машини от арендатори, 13 собствени. 330 тона сол бяха разпръснати – това е количеството, използвано през половината на миналата зима. Не приемам и обвиненията, че не сме се справили. Нито за момент не е спирал градският транспорт. Поехме да чистим и четвъртокласната пътна мрежа, защото и там опитите на управата да се справи се провалиха. Земеделските арендатори не се навиха да чистят, защото бизнес се прави с доверие. Когато такова липсва – никой не иска да почиства снега."


Борислав Банчев, ДПС:


"Няма да коментирам неадекватното поведение на колегите от ГЕРБ, които разиграха сценки, когато над Враца валеше обилен сняг. Като актьори веднъж бяха подписали декларацията, после се оказа, че не са го правили, а накрая – все пак са я подписали.


Този документ беше внесен от уважаван лекар като д-р Ралчовски, с което трябваше да се убеди общественото мнение, че не става дума за политическа декларация."


Здравко Златев, Реформаторски блок:


"Не съм адвокат на Момчил Младенов. Като общински съветник и врачанин обаче не съм съгласен с мотивите в докладната, внесени от уважавания от мен д-р Ралчовски. По данни на метеоролозите тази зима е една от най-тежките през последните 20-30 години, затова вината за положението в града не бива да се хвърля върху БКС. Младенов е управител, който изкара фирмата на печалба и през 2015 г., и през 2016 г."


Пламен Ганецовски, Народен съюз:


"Странно е лекар като д-р Ралчовски да говори за пътната обстановка и снегопочистването. Смятам, че това е моя специалност. Още преди началото на зимата съм правил две проверки на БКС като директор на Областно пътно управление. Казах още тогава, че дружеството няма да се справи. Констатирах и че няма сключен договор за снегопочистване между г-н Младенов и Община Враца. Положението иначе беше трагично. На 6 януари отговорен фактор от Общината ме попита кой трябва да изчисти от снега бул. „Васил Кънчов“. И това при положение, че се знае, че отсечката е част от Е-79, която обаче е задължение на Община Враца. Това се знае още от август 2016-а.


Предлагам, за да се сложи край на спекулациите, че действаме политически, да се прекрати договорът и на Момчил Младенов като управител, но и на контрольора Илиян Нистеров. Явно е, че има напрежение – да се реже докрай."


С одобрението на 23-има членове на местния парламент Младенов и Нистеров бяха освободени, 8 бяха против, а четирима се въздържаха.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 16 юли 2024 година

Оранжев код за високи  температури  е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. Горещата вълна щ е се задържи още няколко дни и е много рискова за човешкото здраве. Това каза Зорница Спасова от Националния център по обществено здраве и анализи и един от авторите на платформата „Климатека”, като допълни, че най-вероятно утре ще бъде най-горещият..

публикувано на 16.07.24 в 18:05

Изтича срок за кандидатстване за помощни средства

17 юли е крайният срок, в който хора с увреждания могат да кандидатстват за осигуряването на високотехнологични помощни средства . 23 са подадените заявления до сега в област Видин , съобщи директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Венцислав Боянов : "Тези средства се осигуряват по проект "Предоставяне на помощни средства за хора с..

публикувано на 16.07.24 в 17:13

платена публикация
Как да преборим умората и да повишим енергията си с витамин В-комплекс, витамин В 12 и желязо

Умората може да бъде сериозен проблем, който засяга качеството на живота ни и нашата продуктивност. Независимо дали умората е резултат от натоварен график, стрес или недостатъчно хранене, тя може да бъде преодоляна чрез правилния прием на хранителни добавки. Витамините B-комплекс, витамин B12 и желязото са ключови за повишаване на енергията и борба с..

публикувано на 16.07.24 в 16:47
Кметът на община Монтана Златко Живков (вляво) и Емил Иванов, управител на Общинско предприятие „Градска мобилност“

Зелена зона за паркиране действа в Монтана

С 338 места разполага новата зелена зона за паркиране в центъра на Монтана , която вече действа, съобщават от Общината. По 1 лев на час е таксата за паркиране на пет паркинга и осем участъци от улици в обхвата на зелената зона. Това са паркингите на ЖП гара Монтана, на Битов комбинат, на гимназията (ул. „Иван Аврамов“), пред ДЗИ на..

публикувано на 16.07.24 в 16:20

Скъсан далекопровод спря тока на половин Монтана

Скъсан далекопровод, над 20 киловолта, остави част от Монтана без ток. Близо 2 часа нямаше захранване.  Към 13:00 часа токът в централната градска част на Монтана изгасна. Почти половината от жителите на областния център останаха без електричество. Към 15:00 часа захранването бе възстановено, каза областният управител Калин Хайтов :..

публикувано на 16.07.24 в 16:18

Инспекцията по труда във Видин: Няма сигнали за работа при високи температури

Контролните органи на Инспекцията по труда продължават да следят за спазване на разпоредбите за осигуряване на необходимите изисквания за работа през лятото . Към момента няма постъпили сигнали за работодатели от Видинско, които не са осигурили минималните изисквания за микроклимата, каза директорът на Инспекцията по труда във Видин Надежда..

публикувано на 16.07.24 в 15:55

Организации дариха тон и половина картофи за жители на община Мездра

Тон и половина картофи получи като дарение социалната дирекция в Община Мездра.  Фондация Адра България, с подкрепата на Гората.Бг и производствената база на известна българска верига за бързо хранене в село Цалапица доставиха 1500 кг картофи на социална дирекция в Община Мездра. Десетки хора от уязвими групи ще бъдат подкрепени, коментира Мариан..

публикувано на 16.07.24 в 15:30