Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В пограничното село Салаш

5
Снимка: радио Видин
В днешното издание на "Добро утро, кмете!" дестинацията е Салаш, Белоградчишко. Селото се намира в планински район, само на 4 км от границата със Сърбия. Още римляните са открили и използвали това място за живот. През прохода "Кадъ боаз" минавал римски път от пристанищата по Дунав към Ниш и Западна Европа. Сега в Салаш живеят 130 души. Селото е оживено до обяд, а след "оперативката", както я наричат като се видят при взимането на хляба, местните потъват отново в ежедневните си занимания.

"Вземаме хляба, после вкъщи, грижи за животните. Те са нещо като отдушник, да има с какво да се занимават старите хора като нас... Спокойно ни е селото, няма кражби", казаха пред Моника Йончева жителите на Салаш.


Кмет на селото е Румяна Алексиева. Пред Йорданка Петрова тя разказа за живота там. Лекар си имат- местен човек, който е на разположение на хората, медикаменти им носят с подвижна аптека. Хвали се, че в селото нямат кражби, но се тревожи, че бавно, но сигурно селото опустява:


Снимка"Всички са възрастни в Салаш, нямаме млади хора. Сега сме 130, но през лятото ставаме повече, идват да произведат зеленчуци по градините, и зимата отново се изнасят."
 Исканията на хората от Салаш към общинската управа не са много- да се подменят кабелите на електрическата инсталация, каза още кметът на селото.

Хората започнали да напускат Салаш в 60-те години на миналия век. През 1973 г. е закрито училището, което преди няколко години става Дом за стари хора, където са и единствените работни места, след кметството. Успели обаче да запазят пощенската си станция. Преди години искали да я закрият заради нерентабилност, но хората организирали подписка в защита на пощата и така я запазили, за тяхно удобство- да взимат пенсията оттам, да пускат писма и колети.

"Искаха да я затворят, когато беше реформата. Аз направих една подписка, защото хората искаха да си остане пощенската станция, удобно им е. Важното е, че я запазихме."

В миналото на около 2 км западно от Салаш е имало гранично подразделение, а после гранична застава на граничен отряд - Видин. През 2014 година е направен първа копка на новия Граничен контролно-пропускателен пункт Салаш - Ново корито и стартира изграждането на пътя до прохода "Кадъ боаз". Проектът предвиждаше нов път и съоръжения на 4-километровия участък след с. Салаш до границата със Сърбия. Проектът така и не се довършва.

"Бяхме сигурни, че ще го направят. Усилено се работеше, но спряха, отклониха парите за друго място. Даже там, на пункта, където се прави панаирът, имаше едни стълби, те ги разрушиха. Сега е кал и се налага за събора да засипваме мястото с камъни", обясни Румяна Алексиева.

Всяко лято на прохода “Кадъ боаз”, в местността "Корито", между селата Салаш и Ново корито, Сърбия, границата на България и Сърбия се отваря и на самия предел на двете държави се провежда българо-сръбски панаир. Това е най-големият международен събор на Балканите.

Книга за историята на Салаш написали местни хора, разказа още кметът Румяна Алексиева. Първите писмени сведения за населеното място в района на прохода датират от 1455 г. През ХХ век Салаш е едно от големите села на Белоградчишка околия. При преброяването през 1939 г. има 1450 жители.

Към читалището в Салаш имат певческа група, които са много дейни. Всяка година организират торлашка среща със сръбските си съседи.

Още за живота в малкото белоградчишко село може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00