Бъди промяната: заедно за по-добър интернет

Снимка: СУ "Любен Каравелов" Видин

Едва 50 на сто от българите са наясно как да използват по-безопасно и по-отговорно интернет технологиите, сочат данни от анализ на Евростат по повод днешния 7 февруари - Световен ден за безопасен интернет, мотото тази година е "Бъди промяната: заедно за по-добър интернет". По данни на националната статистика - 63% от българското население през 2016-а са имали интернет в домовете си, като най-предпочитаното устройство за достъп в мрежата  е бил мобилният телефон. Близо 40 процента от българските потребители на интернет през миналата година са предоставяли някакъв вид лична информация в глобалната мрежа.

Най-уязвими от опасностите, които крие интернет са децата. Само за последните 6 години възрастта, на която най-много български деца влизат за първи път в интернет, е спаднала с 3 години- от 10 на 7 години. В същото време родителският надзор започва да отслабва от 9-годишната им възраст.

Видинското училище "Любен Каравелов" работи активно със своите ученици, за да ги предпази от опасностите на глобалната мрежа.

"Компютърът, лаптопът, таблетът, смарт телефонът и достъпът до интернет са неща, които станаха ежедневие за съвременния човек. Децата обаче много смело пристъпват в необятните дебри на интернет, теглят това, което им харесва, споделят лична информация в социалните мрежи, имат виртуални познати, самоуверени са, убедени са, че ако има заплаха, тя е само в компютъра и не може да им навреди в реалния живот. В същото време в света се наблюдава тенденция към повишаване на броя на деца- жертви на виртуален тормоз. Единични случаи имаме регистрирани и в нашето училище. Това е причината, поради която решихме да задълбочим работата си в тази посока и от 2015 година работим по съвместен проект. Започнахме и отбелязаването на Международния ден за безопасен интернет много по-отрано. Учим децата, че интернет може да бъде безопасен и интересен само, ако спазваме златните правила за безопасност.", разказа заместник-директорът на училище "Любен Каравелов" и координатор на проекта "Защита и безопасност във виртуалния свят" Галина Нетова.

А ето и правилата, които всяко дете трябва да запомни, за да сърфира сигурно и безопасно в интернет:

1. Не давам лична информация
2. Не приемам среща с някого, с когото съм се запознал в интернет, без съгласието на моите родители
3. Не отговарям на съобщения, които са обидни, заплашващи, неприлични или ме карат да се чувствам неудобно. Информирам родителите си за такива съобщения
4. Не отварям електронна поща от непознат подател
5 Във виртуалния свят съм вежлив и уважавам правата на другите.

Вижте още

Древен манастир във Видинско и хората в него се нуждаят от помощ

Средновековен манастир във Видинско тъне в нищета, а отскоро в него има и хора в неравностойно положение, които се нуждаят от помощ, за да преживеят през зимата. Манастирът край Добри дол все още привлича много поклонници, въпреки че дори и пътят до него не е ремонтиран. Сега монаси от епархията се опитват да спасят сградите и хората, които..

публикувано на 24.11.17 в 20:00

Снимката на 24 ноември 2017 година

Ортопедията в Монтана получи ново оборудване. Всички болници с над 50 процента държавно участие ще бъдат подложени на пълен финансов и управленски анализ до края на годината, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Българският лекарски съюз настоява от средствата, които ще отидат в извънболничната помощ догодина, повече да бъдат..

публикувано на 24.11.17 в 18:10

Най-после- поставиха липсващ капак на шахта на надлез във Видин

Поставен е нов капак на шахтата на надлеза на ул."Широка" във Видин в посока към село Иново. За опасната дупка на пътя сигнализираха шофьори преди около месец. Шахтата създаваше реална опасност за шофьорите, но Общината и Агенция "Пътна инфраструктура" не можеха да се разберат, чие е пътното съоръжение и кой е отговорен за поддръжката му. След като..

публикувано на 24.11.17 в 16:40

Ортопедията в Монтана получи ново оборудване

Ортопедичното отделение на областната болница „Д-р Стамен Илиев” в Монтана получи нова техника, осигурена от Общината. Стойността на инвестицията е 65 хиляди лева, отпуснати с решение на Общинския съвет. Със средствата са закупени мобилен цифров графичен рентгенов апарат и операционна маса със специални представки за ортопед -травматологична..

публикувано на 24.11.17 в 15:15

БСП- Видин организира среща под наслов "Зов за помощ"

Среща с народни представители от парламентарната група на  БСП за България от различни области в страната ще се проведе днес, 24 ноември във Видин . Инициативата се организира от председателя на Областния и Общински съвет на социалистическата партия в крайдунавския град,  Димитър Велков . Срещата е  под мотото "Зов за помощ" . "Българска..

публикувано на 24.11.17 в 12:38

Във Видин се проведе разяснителна среща за санирането на сгради до 35 апартамента

Община Видин ще санира жилищни сгради, които не влизат в обхвата на националната програма за енергийна ефективност. Бюджетът е 3 милиона и 400 хиляди лева. Програмата "Енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради" се изпълнява в рамките на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020. "Допустимо е да участват обекти, които са в..

публикувано на 24.11.17 в 11:55