Бъди промяната: заедно за по-добър интернет

Снимка: СУ "Любен Каравелов" Видин

Едва 50 на сто от българите са наясно как да използват по-безопасно и по-отговорно интернет технологиите, сочат данни от анализ на Евростат по повод днешния 7 февруари - Световен ден за безопасен интернет, мотото тази година е "Бъди промяната: заедно за по-добър интернет". По данни на националната статистика - 63% от българското население през 2016-а са имали интернет в домовете си, като най-предпочитаното устройство за достъп в мрежата  е бил мобилният телефон. Близо 40 процента от българските потребители на интернет през миналата година са предоставяли някакъв вид лична информация в глобалната мрежа.

Най-уязвими от опасностите, които крие интернет са децата. Само за последните 6 години възрастта, на която най-много български деца влизат за първи път в интернет, е спаднала с 3 години- от 10 на 7 години. В същото време родителският надзор започва да отслабва от 9-годишната им възраст.

Видинското училище "Любен Каравелов" работи активно със своите ученици, за да ги предпази от опасностите на глобалната мрежа.

"Компютърът, лаптопът, таблетът, смарт телефонът и достъпът до интернет са неща, които станаха ежедневие за съвременния човек. Децата обаче много смело пристъпват в необятните дебри на интернет, теглят това, което им харесва, споделят лична информация в социалните мрежи, имат виртуални познати, самоуверени са, убедени са, че ако има заплаха, тя е само в компютъра и не може да им навреди в реалния живот. В същото време в света се наблюдава тенденция към повишаване на броя на деца- жертви на виртуален тормоз. Единични случаи имаме регистрирани и в нашето училище. Това е причината, поради която решихме да задълбочим работата си в тази посока и от 2015 година работим по съвместен проект. Започнахме и отбелязаването на Международния ден за безопасен интернет много по-отрано. Учим децата, че интернет може да бъде безопасен и интересен само, ако спазваме златните правила за безопасност.", разказа заместник-директорът на училище "Любен Каравелов" и координатор на проекта "Защита и безопасност във виртуалния свят" Галина Нетова.

А ето и правилата, които всяко дете трябва да запомни, за да сърфира сигурно и безопасно в интернет:

1. Не давам лична информация
2. Не приемам среща с някого, с когото съм се запознал в интернет, без съгласието на моите родители
3. Не отговарям на съобщения, които са обидни, заплашващи, неприлични или ме карат да се чувствам неудобно. Информирам родителите си за такива съобщения
4. Не отварям електронна поща от непознат подател
5 Във виртуалния свят съм вежлив и уважавам правата на другите.

Вижте още

Снимката на 20 септември 2017 година

Във Видин днес, 20 септември, се простихме с митрополит Дометиан , който беше начело на епархията в продължение на 30 години. Той почина след продължително боледуване, на 84-годишна възраст. Във връзка с отдаването на последна почит на Видински митрополит Дометиан и почетен гражданин на Видин, кметът на Община Видин Огнян Ценков издаде..

публикувано на 20.09.17 в 18:00

Полицията затяга контрола в Деня без жертви на пътя

Специализирана акция на пътя подготвя видинската полиция. Поводът- Европейският ден без загинали на пътя, който се отбелязва утре, 21 септември. Проверки ще се извършват там, където са настъпили катастрофи с жертви през тази година, обясни началникът на "Пътна полиция"- Видин  старши инспектор Владимир Герасимов : "Жертвите от началото на годината..

публикувано на 20.09.17 в 16:41

Изпратихме Дядо Дометиан

Във Видин днес се простихме с митрополит Дометиан, който беше начело на епархията в продължение на 30 години. Той почина след продължително боледуване, на 84-годишна възраст. Опелото оглави българският патриарх Неофит. "С дълбока скръб приехме вестта за кончината на нашия брат митрополит Дометиан" , каза в словото си по време на опелото..

публикувано на 20.09.17 в 15:07

Ловци се събират в Мездра

Спазвайки установената традиция Сдружение "Ловно - рибарско дружество Мездра-Роман" организира 12-и поред Регионален ловен събор . Той ще се проведе в събота, 23 септември, от 9.00  до 17.30 часа, в местността "Емирски мост", където се намира стрелбището на Сдружението. Програмата предвижда състезателна стрелба в дисциплината "Скийт", освещаване..

публикувано на 20.09.17 в 15:00

Четирима са задържани при акция срещу наркоразпространението във Видинско

Вчера, на територията на ОД МВР- Видин , бе проведена специализирана полицейска операция, насочена срещу наркоразпространението в региона, съобщават от полицията. Действията на криминалистите стартирали в град Грамада. Там, в имот обитаван от 27-годишен мъж, криминално проявен и осъждан, полицейските служители открили 206 конопени стръка...

публикувано на 20.09.17 в 13:20

Митничари спряха контрабанда на цигари на ферибота в Оряхово

Опит за контрабанден износ на цигари предотвратиха митнически служители в района на ГКПП „Ферибот Оряхово" . На 18.09.2017 г. около 21.30 часа на трасе „Изход" пристига товарен автомобил с българска регистрация, превозващ по документи санитарен фаянс от България за Белгия. Митническите служители селектират превозното средство за щателна..

публикувано на 20.09.17 в 11:47