Бъди промяната: заедно за по-добър интернет

Снимка: СУ "Любен Каравелов" Видин

Едва 50 на сто от българите са наясно как да използват по-безопасно и по-отговорно интернет технологиите, сочат данни от анализ на Евростат по повод днешния 7 февруари - Световен ден за безопасен интернет, мотото тази година е "Бъди промяната: заедно за по-добър интернет". По данни на националната статистика - 63% от българското население през 2016-а са имали интернет в домовете си, като най-предпочитаното устройство за достъп в мрежата  е бил мобилният телефон. Близо 40 процента от българските потребители на интернет през миналата година са предоставяли някакъв вид лична информация в глобалната мрежа.

Най-уязвими от опасностите, които крие интернет са децата. Само за последните 6 години възрастта, на която най-много български деца влизат за първи път в интернет, е спаднала с 3 години- от 10 на 7 години. В същото време родителският надзор започва да отслабва от 9-годишната им възраст.

Видинското училище "Любен Каравелов" работи активно със своите ученици, за да ги предпази от опасностите на глобалната мрежа.

"Компютърът, лаптопът, таблетът, смарт телефонът и достъпът до интернет са неща, които станаха ежедневие за съвременния човек. Децата обаче много смело пристъпват в необятните дебри на интернет, теглят това, което им харесва, споделят лична информация в социалните мрежи, имат виртуални познати, самоуверени са, убедени са, че ако има заплаха, тя е само в компютъра и не може да им навреди в реалния живот. В същото време в света се наблюдава тенденция към повишаване на броя на деца- жертви на виртуален тормоз. Единични случаи имаме регистрирани и в нашето училище. Това е причината, поради която решихме да задълбочим работата си в тази посока и от 2015 година работим по съвместен проект. Започнахме и отбелязаването на Международния ден за безопасен интернет много по-отрано. Учим децата, че интернет може да бъде безопасен и интересен само, ако спазваме златните правила за безопасност.", разказа заместник-директорът на училище "Любен Каравелов" и координатор на проекта "Защита и безопасност във виртуалния свят" Галина Нетова.

А ето и правилата, които всяко дете трябва да запомни, за да сърфира сигурно и безопасно в интернет:

1. Не давам лична информация
2. Не приемам среща с някого, с когото съм се запознал в интернет, без съгласието на моите родители
3. Не отговарям на съобщения, които са обидни, заплашващи, неприлични или ме карат да се чувствам неудобно. Информирам родителите си за такива съобщения
4. Не отварям електронна поща от непознат подател
5 Във виртуалния свят съм вежлив и уважавам правата на другите.

Вижте още

Забраниха къпането в неохраняеми водоеми във Враца

Във Враца забраниха къпането в неохраняеми водоеми на територията на общината. Заповедта за забраната на кмета Калин Каменов влезе в сила от края на миналата седмица, съобщиха от пресцентъра на местната управа. До края на лятото е в сила къпането в реки, язовири, напоителни канали, изкуствено създадени и естествени водни площи, край които..

публикувано на 18.06.18 в 08:15

Протестно автошествие ще премине през Враца в защита на многопрофилната болница

Довечера във Враца се организира поредно протестно автошествие в защита на многопрофилната болница. Очаква се протестът да завърши с частична блокада на междунарония път Е-79 край града по посока към Мездра. Поредното автошествие се организира в социалните мрежи. То е граждански протест срещу лошото финансово състояние на болницата..

публикувано на 17.06.18 в 16:25

Ученици от Видин станаха национални шампиони по роботика

Отборите по роботика Robo Pro и Robo Masters от  Професионална гимназия "Асен Златаров", станаха шампиони на България по роботика в своите дивизии, информираха от учебното заведение. Отбор Robo Masters с участници Цветан Василев, Ивайло Димитров, Гергана Георгиева, Никола Ташев и Ралица Тодорова се състезаваха в дивизия А - отбори, в които има участници..

публикувано на 17.06.18 в 16:12

В село Ковачица почетоха Олимпизма

  Със спортен празник в ломското село Ковачица почетоха Олимпизма. Над 100 ученици от 6 учебни заведения на териториите на общините Лом и Козлодуй се включиха в голям спортен празник, посветен на Международния олимпийски ден - 23 юни. Събитието се проведе в двора на Професионалната гимназия по селско стопанство „Дунавска земя” в село..

публикувано на 17.06.18 в 15:52

"Зелени" коридори за миграция на животни и птици ще бъдат създадени в "Свързани Дунавски паркове"

„Зелени“ коридори за миграция на птици и животни ще бъдат създадени в рамките на проект "Свързани Дунавски паркове" (DANUBE PARKS CONNECTED), който насърчава екологичната свързаност между защитените зони по протежението на река Дунав. Той е подкрепен от Дунавската стратегия, тъй като опазването на околната среда е един от четирите й опорни стълба,..

публикувано на 17.06.18 в 12:00

Берова чешма осветиха в село Слана бара

За тържествения водосвет на новопостроената чешма се събраха много жители на селото и гости. Той бе отслужен от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил. На събитието присъстваха кметът на Община Видин Огнян Ценков и заместник-кметът Венци Пасков, информираха от пресцентъра на Община Видин. Чешмата е дарение от адвокат Николай Беров, родом..

публикувано на 17.06.18 в 09:46