Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световната литература и любовта, без която не можем

Снимка: Красимир Каменов
За любов говорим днес, 14 февруари, когато се отбелязва Свети Валентин. Любовта е навсякъде около нас. Чувстваме я, усещаме я. Виждаме я дори... Даже и я четем, защото темата за любовта трайно присъства и в литературата. Темата за любовта е вечна. Понякога объркваща, но и непреходна.

По темата за любовта са написани хиляди книги в проза или мерена реч.
Въпреки това за нея се знае и малко, и много. Любовта от векове трайно присъства в книгите. Има обаче класики, които оставят следи във всеки, след като ги прочете. Кои са авторите и героите, за които всеки трябва да знае- въпросът е към главния библиотекар в заемната за възрастни на видинската библиотека "Михалаки Георгиев" - Тодор Младенов:


"Любовта е темата, към която винаги ще се обръщаме, когато имаме нужда да повярваме, че светът е вълшебно място. Любовните истории, които времето е пренесло до наши дни, са толкова много, че трудно можем да изберем какво първо трябва да прочетем. Заради това аз ще се спра на някои чудесни любовни истории, които трябва да се прочетат. Не мога да не започна с Уилям Шекспир и неговите Ромео и Жулиета. Това е една от ранните му трагедии, но се е превърнала в класика. 
 

“И до днес светът не знае любов по-чиста
 и съдба по-клета
 от тази на Ромео и Жулиета.“
- как хубаво го е казал Шекспир.

Това е върховно постижение на световната литература и всеки, който се интересува от темата за любовта, би трябвало да я прочете. Трябва да се спра и на "Ана Каренина" на Лев Толстой. Книгата започва с едни от най- често цитираните редове: 

"Всички щастливи семейства си приличат, всяко нещастно семейство е нещастно посвоему."

В съвременната литература също има много значими произведения, посветени на любовта. Можем да изброим "Джейн Еър" на Шарлот Бронте, "Самотата на простите числа" на Паоло Джордано, "Черният обелиск" на Ерих Мария Ремарк... От най- съвременните романи е "Аз преди теб" от Джоджо Мойс, който се търси от много млади хора... Любовта трайно присъства и в българската литература- например "Осъдени души" на Димитър Димов. Това е разказ за истинските човешки взаимоотношения на фона на политически събития и социални драми... Нашите класици са писали много хубави неща. Като пример мога да дам и Пенчо Славейков с "Ралица", "Неразделни", "Змейово либе"... Ярки примери са Пейо Яворов, Димчо Дебелянов... Това е една много голяма тема и ако човек иска да яобхване изцяло, то той би трябвало да посочи стотици автори и книги. Аз се спрях на най-харесваните и най-търсените в нашата библиотека..."- каза Тоодор Младенов.

Темата за любовта е една от вечните теми, които съпътстват човешкото същество, вълнуват го и го оформят. Пред нея, оказва се, геният и обикновеният човек са равни в своето вцепенение, в своя трепет, в своето безсилие. Да пресъздадеш любовта в проза или стих, наистина не е лесно. Всеки от авторите вижда, преживява и описва тази омайница- любовта, по свой начин. Изборът как да обичаме, е на всеки един от нас. Все пак важното е да започнем отнякъде.

За кои любовни истории от книги се сещат видинчани и дали е възможно тази любов от книгите да се случи и в реалния живот- това ги попитахме по повод днешния 14 февруари:

"Любовта между Рада Госпожина и Бойчо Огнянов от "Под игото". Това е една прекрасна любов. Да, възможно е такава любов да има и в реалния живот. Всичко е възможно...Не съм чел книги от много години. А силна любов може да има в живота. То си я има... Първото нещо, което ти идва на ума, е Ромео и Жулиета. Сещам се за Йордан Йовков и Елин Пелин. Те също имат такива произведения... В живота по-рано може би имаше повече любов. Сега гледам, че пак има чувства. Правят традиционни сватби... Аз се сещам за "Птиците умират сами". Има много такива книги. Възможно е да има такава любов и в реалния живот. След, като я има в книгите би трябвало да я има и в живота..."

 И за да завършим темата, ще цитирам нещо от "Нощем с белите коне" на Павел Вежинов:

"Няма смешна обич на тоя свят, има грешна обич, има нещастна обич, има истинска или въображаема и всяка от тях е едно от малките чудеса на живота.”

Честит  празник на всички влюбени!


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50