Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вино и любов в месеца на трезвеността - абсурден ли е февруари

Светът обяви февруари за месец на трезвеността. Въпреки, че ние отбелязваме празниците Трифон Зарезан и Свети Валентин, отново ни напомнят за радостта от бистрия ум и доброто здраве, на които алкохолът е вечен враг. Всички знаем, че употребата на алкохол, особено в големи количества, влияе разрушаващо на психиката и организма на човек, каза д-р Марияна Чавдарова, началник отдел "Държавен здравен контрол" към РЗИ Видин и допълни: "Макар, че точно през февруари празнуваме обичаните Трифон Зарезан и Свети Валентин, струва си да помислим как да съхраним здравето си и да се радваме разумно на забавленията на маса. Във Видин също се консумира много алкохол, въпреки че не разполагаме с точна статистика, но стряскащо е поведението на младите хора, които често посягат към чашката и то в компанията на своите родители."

Редица проучвания доказват, че в глобален мащаб злоупотребата с алкохол е втората по честота причина за преждевременна смърт след тютюнопушенето. Специалистите посочват, че за алкохолизъм можем да говорим, когато симптоми като невъзможност за ограничаване на количеството приеман алкохол, прием на алкохол в определени часове от деня и усещане за необходимост от алкохола са налице повече от 12 месеца. При някои хора алкохолизмът може да се развие в рамките на година, а при други - за 10-15 години. Затова трябва да се прави разлика между проблемно пиене и алкохолизъм. Проблемното пиене е увреждащото пиене. Според Световната здравна организация за увреждаща алкохолна консумация се счита приемът на алкохол повече от 5 дни седмично, независимо от вида и количеството на приетата напитка. Изхождайки от определението за стандартно питие или една единица алкохол, за умерен се счита приемът на до 21 стандартни питиета за мъжете и до 14 за жените в рамките на една седмица. В психологически аспект пиенето засяга централната и периферна нервна система, също и сетивата. Алкохоликът се характеризира с отслабнала памет, апатия, равнодушие, духовно и интелектуално обедняване.

Наталия Милкова е психолог към РЗИ Видин. Тя не помни досега да са търсили помощ от нея хора, които са пристрастени към алкохола. Сподели още, че това е особено състояние на духа и човек в никакъв случай не изпитва вина или каквато и да е нужда от помощ, без да осъзнава, че той наистина е зависим. "При много хора алкохолните проблеми се засилват във времето. Особено засегнати са самотно живеещите или дългосрочно безработните, както и хората под финансов и психически натиск." - допълни Наталия Милкова.

Потърсихме мнения и от видинчани по темата с абсурдния малък Сечко. Някои от тях останаха учудени. "Това не го бях чувал, всичко друго бях чувал за този месец. Има още вино, така че няма да се включвам в инициативите по трезвеността. Консумацията на вино е като любовта, замайва главата по един и същ начин, не трябва да сме абсолютни трезвеници ... Който иска нека да си празнува ... Открай време февруари е месец на трезвеността, но ние сме си постоянно пияни." - споделиха видинчани.


В България има една партия, която не се стреми към власт и пари, но иска народът да е щастлив и весел. Това е Винената партия, която е базирана в град Симитли. Пияници за членове на партията не приемат, уточни председателят Иван Лулейски. Потърсихме го на Трифон Зарезан, в месеца на трезвеността. "Малко е абсурдно, предвид на това, че ние празнуваме от 1 до 14 февруари винени празници. Незнам кой го е измислил, но предполагам, че има и трезвеници, които не обичат виното. Може би този месец е обявен за месец на трезвеността с цел да ни провокират нас, любителите на виното. Хората, които употребяват "божествен елексир" не са алкохолици и това е доказано." - каза още Иван Лулейски.

По повод месеца на трезвеността служителите на РЗИ Видин са предвидили инициативи на 21 и 22 февруари в две видински училища - СУ "Цар Симеон Велики" и ГПЧЕ "Йордан Радичков". Съвместно със служители на СБА ще бъдат изнесени лекции за вредата от алкохола и шофирането в нетрезво състояние и ще бъде извършена демонстрация на алко очила и раздаване на образователни материали на тема: "Вредата от алкохола".

Повече по темата можете да чуете в звуковия материал.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Смоляновци: Най -хубавото село, живее се прекрасно

Село Смоляновци е едно от големите села в община Монтана. Намира се в планина Стовци, простира се покрай двата бряга на река Цибрица, над която има няколко моста. Пътната мрежа в селото е 35 км и се нуждае от сериозна  поддръжка.  В миналото селището е достигало до 1200 жители, защото тук се е развивала миньорска дейност, добивали са се..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00