Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският Северозапад почете Апостола на свободата

8
Деца, облечени в четнически униформи, предизвикаха умиление и гордост сред присъстващите.
Снимка: Радио ВИДИН

На 19 февруари отбелязваме 144 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. Десетки видинчани почетоха паметта на великия българин. Заупокойна молитва бе отслужена в катедралния храм "Св. вмчк Димитър Солунски" от Белоградчишкия епископ Поликарп.

"Въпреки че е ден, в който отбелязваме годишнина от обесването на този велик син на България, ние го отбелязваме като празник. Защото той не е ден на скърби, а ден на радост. Защото чрез саможертвата и кръвта на този мъченик за своето Отечество, България възкръсна за нов свободен живот", каза духовникът.

Шествие, водено от градския духов оркестър, потегли към бюст-паметника на Апостола. Пред него зам.-кметът на Видин Венци Пасков се обърна към присъстващите с думите:

"Нека пазим това, което имаме като даденост, но да не забравяме, че зад него стоят великите дела на велики българи. Като Апостола."

Венци Пасков връчи почетен плакет на победителя в състезанието "Лъвски скок" - Николай Огнянов от Природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I“. Ученикът постига резултат 3,19 метра и така подобри собствения си рекорд от миналата година.

Възпитаници на детска градина "Детелина”, филиал "Васил Левски" изнесоха рецитал за Апостола. Децата бяха облечени с четнически униформи, изработени специално за тях. Венци и цветя пред паметника на Васил Левски поднесоха представители на институции и политици. На честването дойдоха и много граждани.

"Това за мен е най-чистият човек, най-смелият, най-почтеният, който най-много е обичал българския народ.

Той е правил всичко възможно да освободи България, но  за нещастие е бил предаден от собствения си народ.

Много голям българин, затова днес го почитаме", споделиха видинчани.

Снимка: Община Враца

И жителите на Враца се поклониха пред подвига на Васил Левски. Проявите по отбелязването на 144 години от гибелта му започнаха с панихида във възнесенската църква "Храм – паметник Свети Софроний епископ Врачански”. Заупокойната служба за Йеродякон Игнатий – Васил Левски беше отслужена от ставрофорен иконом Николай Костадинов, в съслужение със свещеници от храма.

Поклонението продължи с възпоменание пред паметника на Апостола пред пощенската палата. Стихове за Дякона декламираха ученици от училище "Васил Левски”, а слово поднесе Красимир Григоров, уредник в Регионалния исторически музей във Враца.

В знак на признателност и преклонение пред паметника на Васил Левски бяха поднесени венци и цветя. Десетки врачани не се уплашиха от обилния сняг и отдадоха почитта си пред великия българин.

Снимка: Община Монтана

Монтана също се преклони пред Апостола. В църквата "Св. Св. Кирил и Методий” в града бе отслужена панихида. След богослужението деца и възрастни се събраха на поклонение пред паметника на Левски в центъра на града.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34