Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Второкачествена храна ли ядем?

Снимка: Радио ВИДИН

Словашко изследване показа значителни разлики в съдържанието на 22 продукта на водещи мултинационални компании, продавани в Източна и Западна Европа. Резултатите сочат, че колбасите съдържат по-малко месо и повече мазнина, млечните храни са с по-малко протеини, а в шоколада има по-малко какао. За сметка на това тези храни съдържат повече изкуствени оцветители, подсладители и консерванти.

Второ качество храни ли се продават на потребителите в Източна Европа, в това число и в България? Отговорът потърсихме в "Посоките на делника.

"Разликата е огромна. Дъщеря ми живее в Германия и дори хляб ми носи. Колбасите, зеленчуци, плодове са много по-качествени... И в големите магазини има разлика. Пазарувала съм в Испания, където е хем по-евтино, хем е по-качествена храната. Има разлика, въпреки че е от един и същ производител... Там храните са много по-качествени. Тук всичко е по-зле...", казаха видинчани в анкета на Радио ВИДИН.

Качествена храна с по- висока цена ще е непосилна за пенсионерите, особено за тези с по-ниски пенсии. Това заяви Малина Башлийска, председател на Областния съвет на Съюз на пенсионерите -2004:

"Интересувам се от темата и вярвам, че това е така, защото ние сме със слугинско поведение- не умеем да си поставяме проблемите, където трябва. Трябва да се направи анализ. Определено смятам, че има дискриминация. Била съм в Италия, видяла съм качеството на храните. Българският пенсионер обаче няма възможност да купува скъпи храни- взима хляб, безалкохолно от време на време, 150-200 грама сирене. Аз не мога да си позволя каквото искам, нося дрехите от едно време, пътуване и ресторант въобще не мога да си позволя."

Словашкият министър на земеделието призова производителите на храни "да престанат да делят потребителите на две класи и да започнат да продават храни с едно и също качество в целия европейски пазар".

"При някои продукти сме се превърнали в европейско кошче за боклук", коментира чешкият министър на земеделието Мариан Юречка. Страните от Вишеградската четворка настояват пред Европейската комисия да няма разлика в качеството на хранителните продукти в Западна и Източна Европа. Полша, Словакия, Чехия и Унгария протестират срещу установената практика на "двоен стандарт" в храните, предназначени за източноевропейския пазар.

България също заяви, че се присъединява към този призив, като от земеделското министерство определиха практиката като "недопустима дискриминация", тъй като храните са с по-лошо качество и с повече сол, мазнини и изкуствени подсладители.

Миналата седмица към призива за еднакво качество се присъедини и Румъния.

"Това нещо не е ново, отдавна го има като информация, а това, че сега се заговори за него е, защото стана политически проблем. Грижа на всяка държава е да контролира качеството на храните на нейната територия. Ако в България има по-некачествени стоки, отколкото на Запад, това е наша грижа, а не на Европейския съюз. Това, че нашите контролни органи спят, е български проблем, а не общоевропейски проблем", заяви Сергей Иванов от "Активни потребители".

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви, че ще направи изследване на чужди продукти, които се продават в търговските вериги у нас.

"Не следва да се допуска реализацията на храни от една и съща марка, произведение от един и същ производител да са различни на различните пазари. Но това в никакъв случай не означава, че тези храни са опасни. В последните години в Българската агенция по безопасност на храните няма регистрирани случаи на потребителско недоволство по отношение качеството на продуктите от една и съща търговска марка. Ние контролираме безопасността на предлаганите храни и качеството за тези, за които има определени стандарти. Предстои да направим проучване на българския пазар", каза д-р Александрина Борисова, началник-отдел в Дирекция "Контрол на храните" към БАБХ.

Според Българската агенция по безопасност на храните мултинационалните компании произвеждат по-евтини стоки за източния пазар заради по-ниската ни платежоспособност. Противодействието на това явление е информиран избор и въвеждане на стандарти за всички основни храни у нас, както и действия на ниво Европейски съюз.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00