"Неделник" от 19 март 2017 година

Снимка: Красимир Каменов

"Неделник" брой 148 ви очаква на сайта на Радио ВИДИН. Пъстър, разнообразен и както винаги е интересен той.

Какво можете да чуете:

Ветеринарният лекар от Враца Ивайло Никодимов откри 8-ата си изложба от карикатури. Вернисажът съдържа 33 творби, колкото години се занимава с тази дейност авторът. Изложбата е озаглавена "Мартенско" и е подредена във фоайето на РБ "Христо Ботев". Казват, че "На върха на човешката интелигентност стои чувството на хумор.", а карикатурата е точно това.

Изложба "Българите през Ранното Средновековие" е уредена в Паметохранителницата в читалище „Христо Ботев“ във видинското село Дреновец. "Представени са реплики на българско облекло от Ранното Средновековие на фигури в цял ръст и въоръжение от този период", каза Любомир Андреев, който е организатор на експозицията. С него разговаря Анжела Каменова. Гост ни е и кмета община Ружинци Александър Александров.

В часа на "Ние от Северозапада" се пригответе да се хванете на едно дълго хоро. Защо!!! На 22 март фолклорна студия "Северняци" навършва 5 години. Юбилейният концерт "Празник край реката" е в сряда от 18,30 часа в драматичния театър във Видин. Входът е свободен. Тогава на сцената ще излязат 70 танцьори. От началото на годината "Северняци" репетират усилено, а в моментите, когато спираха за почивка, Йорданка Герасимова нашият продуцент, която също е част от северняшкото семейство, ги дебнеше с диктофона. Голямо настроение ще създаде репортажа и. Повярвайте ми!

Маршът "Бдинци, лъвове, титани" е написан на 25 март 1917 година по време на Първата световна война по текст на Никола Попов и музика на капелмайстора на полка Боньо Кирчев. Историкът в отдел „Нова история” на Регионален исторически музей-Видин Христина Кирилова ни разказва историята на марша. Гордост, трепет, сълзи....Това са само част от емоциите, които предизвиква в душата на човек музиката и текста на марша.

Приятно слушане.

Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Драго от "Тоника СВ" - северозападната нота в групата

В днешното издание на Калейдоскоп   ви срещаме с един човек на изкуството, музикант и по-точно много известен певец, когото познаваме като част от  любима българска група. Това е Драгомир Димитров от "Тоника СВ" или както го знаем Драго.  Той е земен, човечен, приемащ нещата в живота спокойно, притежава младежки дух и ентусиазъм,  гледа на..

публикувано на 11.12.17 в 18:44

Александър Димитров: Плуване и йога пазят децата от гръбначни изкривявания

Гръбначните изкривявания в детска възраст могат да бъдат предизвикани от плоскостъпие, от носене на тежка чанта, както и от неправилна стойка при работа с таблет или компютър. Това каза в предаването "Направление здраве" по Радио ВИДИН рехабилитаторът от МБАЛ "Св. Петка" - Видин Александър Димитров. Той обясни, че в началото гръбначните..

публикувано на 11.12.17 в 17:41
Десислава Иванова, директор РБ Михалаки Георгиев, Видин

Директори на библиотеки се срещнаха с народни представители

Директорите на регионалните библиотеки в страната, представители на фондация "Глобални библиотеки- България" и Българската библиотечно-информационна асоциация посетиха Народното събрание в края на миналата седмица. Те се срещнаха с членове на комисиите по финанси, култура и образование. Поканата бе отправена от бившата директорката на..

публикувано на 11.12.17 в 13:05

В „Музикална зона“ в Световния ден на тангото: Две напред, една назад…

Тангото е силно емоционален танц, дори и да не се спазят точните стъпки – две напред една назад като за начало ;)  С подходящия партньор може да се превърне във възпламеняващо преживяване, защото изисква плътен и непрестанен контакт, синхронизация и импровизация в движенията и не на последно място, носи страстта на музиката, родена в една от най-горещите..

публикувано на 11.12.17 в 09:30

"Малките звездички" от 10.12.2017 година

Вълшебства ще има днес за всички! С подготвителна група "Мечо пух" на детската градина "Зорница" във Видин избираме най-хубавия подарък , гадаем си какво прави коледната магия и къде се крие едно вълшебство . А на Коледа наистина стават чудеса ! Повярвай в това!

публикувано на 10.12.17 в 14:05

"Неделник" от 10 декември 2017 година

Поредния "Неделник" вече е на сайта. Брой 184 отново ви гарантира 3 часа интересни гости и истории. За начало отново ще разлистим старите вестници от далечни години в съвместната ни рубрика с Регионална библиотека "Михалаки Георгиев". Преди дни на 6 декември опашка за рибена чорба се изви в центъра на Монтана. По традиция..

публикувано на 10.12.17 в 13:25