Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой влиза в парламента от Врачанско

Снимка: БГНЕС

Ясно е кой печели пет от шестте мандата от Врачански избирателен район в следващото Народно събрание. За разпределението им в неделя гласуваха 91 454 души от имащите право на глас 166 203, съобщи председателят на Районната избирателна комисия Момчил Петров:

„Това са 55.3% от всички, имащи право на глас. Процентът на действителните гласове е 95.3.“

Освен водачите на БСП – Иван Генов, на ГЕРБ – Петя Аврамова и на Обединените патриоти – Красимир Богданов, още две въпросителни отпаднаха след обявяването на резултатите.

Бившият кмет на Враца Николай Иванов е сигурен депутат в 44-о Народно събрание. Драматичните колизии около преференциалния вот при социалистите, които тревожиха тази нощ много хора от листата им, вече имат своя отговор. За втория в листата от кандидати са гласували преференциално над 3 900 души от подкрепилите листата 30 500 души. Следващият по преференции е д-р Цветан Ралчовски от Роман, който има около 2 459 преференции и ще чака евентуалния трети мандат за социалистите. Той ще се случи, само ако се потвърди тежкият изборен крах за ДПС във Врачанско, тъй като Движението може да остане без народен представител.

Вторият в листата на ГЕРБ и досегашен депутат Красен Кръстев, също трябва да шие нов костюм за парламента, след като успя да привлече над 6 000 преференции. Далече зад него е съпартиецът му Станислав Попов, който има малко над 2 000.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Искат ремонт на пътя между Мездра и село Моравица.

От областната полиция във Враца апелираха към Община Мездра и Агенция "Пътна инфраструктура" да извършат спешен ремонт на отсечката между Мездра и село Моравица. От Министерството на вътрешните работи се позоваха на много сигнали от шофьори, които твърдят, че отсечката е не само в лошо състояние, но и преминаването по нея застрашава живота и здравето..

публикувано на 02.10.24 в 08:30

Общински съвет Враца ще избира имена за нови улици

Внесоха предложение за именуване на 3 новоизградени улици във Враца, като крайното решение ще е на общинския съвет.  Идеите за даване на имена са на местните парламентаристи Красимир Богданов и Васко Врачовски. Бившият врачански депутат Богданов е внесъл предложение до комисията по наименованията за даване на име на две улици – едната е за 35-и..

публикувано на 02.10.24 в 08:14

Снимката на 1 октомври 2024 година

Община Белоградчик раздаде  хранителни продукти  на социални домове в региона по случай Международния ден на възрастните хора, 1 октомври.  Милиони хора по целия свят отбелязват днес  Международния ден на възрастните хора.  Денят е определен като такъв с решение на Общото събрание на ООН през 1991 година. Идеята е да се поставя акцент върху..

публикувано на 01.10.24 в 18:05

Възрастни хора в община Белоградчик получиха хранителни продукти

Община Белоградчик раздаде хранителни продукти на социални домове в региона по случай Международния ден на възрастните хора, 1 октомври.  Помощта беше раздадена в  Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция в с. Дъбравка и в Дома за пълнолетни лица с деменция в с. Салаш.  Заместник-кметът Ангел Боянов и Елена..

публикувано на 01.10.24 в 16:39

Части от Видин и села в общината остават без вода заради ремонт

Водоподаването във видински села и в някои части на града ще бъде преустановено утре, 2 октомври, съобщиха от ВиК дружеството. Причината е отстраняване на авария на довеждащ водопровод от Помпена станция „Сланотрън“. Водата ще бъде спряна в  селата Кошава, Сланотрън, Гомотарци, Антимово,  Кутово, Капитановци, Иново, Слана бара, Новоселци, Рупци и..

публикувано на 01.10.24 в 13:11

Творци от Мездра ще почетат деня на поезията

Творците от Литературен клуб "Христо Ботев" при "Народно читалище Просвета 1925-Мездра" организират втората си за новия сезон сбирка -  литературно четене по повод Деня на българската поезия, 1 октомври. Организаторите канят всички творци и любители на мереното слово. Литературната вечер ще се проведе днес, 1 октомври, от 17:30 часа в читалнята на..

публикувано на 01.10.24 в 12:53

Художници откриват традиционна изложба в Монтана

Изложба на художници от Монтана – „Есен 2024“ ще бъде открита днес, 1 октомври. Произведенията са подредени в галерия „Кутловица“.  Живопис, скулптура и приложно изкуство са подредили в изложбата художниците от Монтана. „Есен 2024“ е озаглавена изложбата, която се открива в първия ден на октомври, съобщиха от дружеството на художниците..

публикувано на 01.10.24 в 12:41