Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Еко Свят" днес: планинско колоездене, туризъм и преброяване на врабчетата

Снимка: Велоклуб Скала

Състезание с две дисциплини организира тази събота и неделя белоградчишкият велоклуб "Скала". В събота е планинското бягане, а в неделя- състезанието по колоездене. Организаторите очакват състезатели от цялата страна. Радио ВИДИН е медиен партньор и спонсор.

На 1 април е маратонското бягане. Трасето е 18 километра. Бягането ще стартира от центъра на града. По маршрута ще има контроли. Ще участват минимум 50 души. Голяма част от хората, които ще участват в бягането са се записали и за състезанието по колоездене в неделя.

"Това ще е шеста поредна година за колоезденето. Съкратихме част от терена и вече е 36 километра. Стартът също ще е от централния площад от 10 часа. Ще има три пункта с вода, банани и сладки. Тук е мястото да благодаря на БНР като спонсори, те ни помогнаха в купите и медалите, както и са ни асоциирани партньори, медийните изяви минават през тях. Очакваме над 100-130 души колоездачи. Има голям интерес, хората са гладни за събития", каза Радослав Младенов от велоклуб "Скала".

СнимкаТерените, които ще се ползват като маршрути за планинското бягане и колоездене в Белоградчик са така направени, че могат да се ползват и за пешеходен туризъм и за велоразходки и състезания. Минават през места с изключително хубави гледки. Очаква се в бягането да участва Кирил Николов /Дизела/- български спортен ориентировач и планински бегач.

Община Белоградчик се подготвя активно за новия туристически сезон. Бяха направени инфотурове с екскурзоводи от страната, които биха могли да водят групи в района. Ремонтирани са парапетите в крепостта и в Алеята на здравето. В края на март се чакат и първите круизни туристи, съобщи заместник кметът Росен Младенов пред сътрудника ни Иванка Петрова.

"Тази част от България, която наричат "северозападналата" на мен ми е най- любима. Запазена, с много природа, с много магия. Разбрах, че продуктът може да бъде много разнообразен с този селски туризъм. Сурова природа, магия, сюрреалистично...", каза Елка Цветанова от Съюза на екскурзоводите във Варна след посещението в Белоградчишкия край. Работи на френския, немския, англоговорящия пазар с българи.

Снимка"Потресени сме от изненадите, които видяхме и с голямо желание ще се върнем в този край. Селският туризъм ме впечатли много. С големи тенденции ще е в българския туризъм", каза Северин Каменов.

Надежда Иванова живее във Варна, екскурзовод е и работи с рускоезични туристи:

"Не случайно тръгнах на този инфотур, защото съм идвала в този край като ученичка. Има тук какво да се види, може би ще трябва малко да се разработят нещата, но важното е, че тези хора са се огледали около себе си, видели са, че живеят на неслучайно място и това място трябва да се популяризира."

На 8 април ще броим врабчетата. В преброяването ще може да се включи всеки, който желае. Кампанията на Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ "Ние броим врабчетата" се провежда за първи път в България. Преброяването ще се извърши в населените места в цялата страна.

"През последните 10-15 години числеността на врабчетата, които живеят около нас намалява. И затова решихме с помощта на хората от цялата страна да получим една временна картина какво е състоянието на врабчетата у нас. Домашното врабче, което живее близо до нас- хората намалява и то значително- с 30.31% през последните 10 години. Докато популацията на полското врабче, което обитава земеделските площи, тя все още е стабилна. Въпреки това в тази кампания искаме да преброим както полското, така и домашното, и испанското врабче", обясни Мариана Вълчева от БДЗП.

Най-разпространените три вида врабци у нас – домашното, испанското и полското врабче (отляво надясно).Преброяването ще се проведе на 8 април от 9:00 до 12:00 часа и в него може да се включи всеки, като отдели само 10 минути и запише данните си на vrabcheta.bg.

Птиците са реален индикатор за случващото се около нас, а врабчетата, като градски птици, могат да бъдат показател за това какво се случва със средата, в която ние живеем. Презастрояване, замърсяване на въздуха, липса на достатъчно зелени площи- това са само част от причините, поради които популацията на градските птици намалява. Българското национално радио е медиен партньор на кампанията. Тя ще бъде съпътствана и от конкурс за детска рисунка- "Ние рисуваме врабчета". Жури ще избере 20 рисунки, чиито автори ще получат копие от специалното издание на "Ние, врабчетата" на Йордан Радичков в подкрепа на кампанията "Ние броим врабчетата". Резултатите ще бъдат известни до 20 април.

СнимкаМездра става по- зелена и по- красива. В пролетното залесяване участва и местният клуб по йога. Работниците от Общинско предприятие "Чистота" засадиха 70 цветни дръвчета - магнолия, японска дива вишна, офика и др., 300 бели и червени рози и 200 декоративни храсти. Участниците в Клуб по йога "Диана", с ръководител Диана Иванова, се включиха в еко инициативата и дариха на Общината 500 лева, с които бяха закупени още 50 дръвчета. Тяхното желание бе сами да засадят фиданките в алея "Стамболийски". Ето какво разказа една от най- активните участнички в клуба- Анета Гергова:

"Събраха се 500 лева от доброволни дарения, които подарихме на Общината и настояхме за тези пари да се купят дървета, за да се пречиства въздухът и т.н."

Над 50 деца от клубовете "Млад природозащитник" и "Да сме екологични" към градските основни училища "Св. Св. Кирил и Методий" и "Христо Ботев" също се включиха в пролетното озеленяване на Мездра. Новите смърчове, туи, хибискуси и бели борчета ще красят западната част на пешеходната алея на бул. "Александър Стамболийски".

Още по темите може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50