Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Животът следизборно в Милчина лъка

Хората: Най-голямата ни мъка е лошият път

7
Снимка: Радио Видин
Дестинацията в "Добро утро, кмете!" днес е село Милчина лъка, община Грамада. Намира се на 20-тина километра от Видин, но последните километри от пътя след Буковец са предизвикателство за всяко превозно средство. Природата в околностите на селото е богата и красива. Обширни плодородни полета, ниви и гори с цъфнали дръвчета. Пробирайки си асфалт с по-малко дупки, човек се озовава накрая в Милчина лъка. Животът следизборно там изглежда спрял - само стари хора, излезли на пейките, посрещат с любопитство всеки непознат новодошъл. Местните хора са дружелюбни и разговорливи. Пред Моника Йончева разказаха за проблемите с лошия път, липсата на магазин и кръчма, и изобщо, за живота в Милчина лъка:

Снимка"Селото пропадна, защото хората намаляха, затвориха магазина, и сега за всичко ходим до града. Хляб ни карат през ден, лекарствата взимаме от подвижната аптека, една кола идва тук. Градинките гледаме, кой има животни, и за тях, пейката, клюките- това е тук..."

Най-голямата мъка на хората е лошият път, който ежедневно се изминава от маршрутката, която обслужва линията до Милчина лъка, Бранковци и Медешевци. Ако шосето беше по-поносимо за път, вероятно повече от хората, които имат имот тук биха идвали да работят градинките си, разказват още местните.

"Пътят е лош, но на кого да се оплачеш. Миналата година дадохме над 1000 лева за ремонт на колата. Като удариш в дупка, счупи се нещо, изкривиш джанта. Кметът писа оплакване, направи списък с хората и от Медешевци и Бранковци, всички се подписахме. Дойдоха, запълниха десетина дупки, но то се изрови..."
- оплакаха се хората.  

СнимкаКметският наместник на Милчина лъка е Йордан Събев, пенсиониран полицай. Приел поканата да стане кмет, защото обича реда и е убеден, че може да даде своя принос в решаване на селските проблеми.

"8 километра са от село Буковец до нас. Направихме подписка, докладна изпратихме до кмета на община Грамада Милчо Башев, с негово съдействие бе препратена и започнаха частични ремонти по въпросния път. Имам писмо от г-н Драганов, управител на Пътното управление, отпуснатата сума е прекалено малка, но с нея каквото можаха, направиха. Окастриха храсти и клони, които стесняваха пътя, и запушиха най-големите дупки. Но дупки пак останаха, снегът изкопа още нови", обясни Йордан Събев. И алармира за друг сериозен проблем- изсичането на гората.

"Има незаконна сеч, с каруци извозват, с леки коли, като мравки са- секат и изнасят. Крайно време е държавата да вземе мерки за запазване на горите!"   

англичаните Джоан и ПитърНай-младото семейство в селото са българка и американец. Те прекарват топлия сезон тук, а зимата заминават в Щатите. И не са единствените чужденци в пейзажа- къща закупили семейство англичани, имот имат и друга двойка англичани, както и холандци, и дори поляк.

Джоан и Питър избрали да живеят в Милчина лъка преди две години. Харесали селото, и купили имот тук, като го предпочели пред Бойница и Белоградчик. Радват се на спокойния си живот на село, но им е трудно да общуват със съседите си.

"Много е приятно тук. Повечето от хората са дружелюбни. Общуваме трудно обаче, предимно с жестове. Когато си млад, е лесно да учиш друг език, но при нас е доста по-трудно. Искаме да учим български, но е много труден, знаем само няколко думи", разказаха Джоан и Питър. Дребни проблеми имат и с десетината си котки, които посещават често градината на съседите им и разкопават лехите със зеленчуци.  

СнимкаОсновна културна забележителност на Милчина лъка е паметникът на загиналите през двете Балкански войни, намиращ се в центъра на селото. Доста запазено е и училището, затворило врати преди повече от 40 години. В края на 70-те години на 20 в. там са подслонени проституиращи жени, преди това държани в Белене. Кметът Йордан Събев отключи за нашия екип сградата, още пазеща спомените от онова време. Заради това, че сградата станала дом на аморални жени не селото излязло и друго име, на жаргон- казвали му Момина мъка.


"Сградата е била и дом на "каките", и склад на Гражданска защита, пазили са и архив на Кооперацията, но всъщност преди това е било училище две класни стаи и директорски кабинет. Настаняваните тук жени са ги водили като аморални, знаете по онова време- два доноса, и те изкарват най-черната овца в света, в една от стаите още стои акушерското магаре..."- разказа кметът. А декорът, който ни показа бе, както той го обрисува, като за филм на Хичкок.

Това видяхме при посещението в малкото, но красиво видинско село, в което хората се надяват, че някога управниците ще помислят и за тях и ще отпуснат пари за ремонта на пътя. За същото ще настояват и съседите им от Бранковци и Медешевци, за които ще разкажем в следващите издания на "Добро утро, кмете!".

Още за Милчина лъка може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Златко Живков: За мен Монтана е мисия, аз вярвам в това, което правя!

Отправяме се към Монтана- дни след празника на града Свети дух и за да видим новия център на града край Огоста.  От пръв поглед прави впечатление  елегантността на фонтаните, чистотата край тях и свежите ландшафтни решения около водните пространства. Край алеите висящи петунии в различни окраски радват очите на минаващите, а..

публикувано на 26.07.24 в 12:55
Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев: Няма как да има стабилност, докато не премине борбата за надмощие между олигархичните кръгове

Готовност за разговори по приоритети и конкретни политики обявяват парламентарните формации.  Въпреки това, шансовете третият мандат да доведе до съставяне на редовен кабинет изглеждат все по-илюзорни с всеки изминал ден.  Защо се провали 50-тото Народно събрание?  Започна ли процес на разпад в партиите, който е предпоставка за пренареждане на..

публикувано на 25.07.24 в 10:00

КНСБ: 1/3 от българите работят за под 1000 лева месечно - достатъчни ли са?

1453 лв. е необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота за работещ, сам живеещ към месец юни тази година. Това е почти колкото за предходното тримесечие - с един лев по-малко. Намаление не е имало от десет години, макар и минимално, което отразява овладяването на инфлацията и по-ниския ѝ темп. Това каза президентът на КНСБ Пламен..

публикувано на 24.07.24 в 10:45

Ще спре ли вносът и продажбата на по-стари автомобили в България

Забрана на вноса на стари автомобили в България е една от мерките, предложени в актуализирания Интегриран план за енергетика и климат.  Документът определя националните цели по петте измерения на плана до 2030 г. - декарбонизация, енергийна ефективност и сигурност, вътрешен енергиен пазар, както и научни изследвания, иновации и..

публикувано на 23.07.24 в 11:00

Успешно ли е лято 2024 за туристическия бранш?

Посланието, което туристическият сектор в България излъчи за лято 2024 е "В България си желан". Около това се обединиха представители на туристическия бранш, държавни институции, експерти в областта на туризма, учени и общественици по време на форума "БГ туризъм - лято 2024", организиран в курортния комплекс Албена през юни. Служебният..

публикувано на 22.07.24 в 10:45

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00