Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 20 април 2017 година

Снимка: Колаж на Радио Видин

Днес е кулминацията на събитията по повод 55 години от създаването на видинското училище "Иван Вазов“. В 10 часа започна празничната програма, а по-късно и тържественият педагогически съвет под наслов "Среща на поколенията". На него присъстваха бивши учители, директори и ученици на училището. В 18 часа тази вечер в драматичния театър започна и юбилейният концерт на училището.

Градушка падна след 14,20 часа в Монтана в продължение на осем минути, съобщават от местната управа. Големината на леденото зърно е била колкото грахово.

Поради неподходящите метеорологични условия, планираното за днес обследване на тръбата за София на тунел "Витиня“ на автомагистрала "Хемус“ бе отложено, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, както и на Интернет страницата на АПИ.

Движението на моторни превозни средства с височина над 3 метра по пътя между селата  Миланово и Горна бяла речка, в област Монтана, да се извършва с повишено внимание, поради почистване на надвиснали клони, предупреждават от АПИ.

72 нарушения установили пътните полицаи в област Видин при 24-часовата специализирана полицейска операция за контрол на скоростта, организирана  от Европейската мрежа на службите на Пътна полиция. В проверките по пътищата в областта са участвали осем пътни полицаи.

123 нарушение са установени на територията на област Враца по време на 24-часовата специализирана полицейска операция за контрол на скоростта, организирана  от Европейската мрежа на службите на Пътна полиция. Двама водачи са установени за употреба на наркотични вещества, един водач след употреба на алкохол.

Кметът на община Мездра обяви 20 април /четвъртък/ за траурен ден в памет на Йото Ахчийски, който загина при катастрофа на магистрала "Тракия" на Великден.

Отчетите на общинските предприятия в община Видин за миналата година, както и на трите дружества в ликвидация, ще бъдат представени на заседание на Общинския съвет в края на месеца. На него ще бъде представен и отчетът на откритото през 2015 година Регионално депо за битови отпадъци.

Необходимост от предоставяне на терен за разширение на гробищния парк има видинското село Кошава. Част от гробищния парк, която е над изкопите от гипсовата мина в селото е неизползваема, каза кметът Венелин Венелинов. Фирма, която има производство в района е готова да предостави като дарение терен за разширение на гробищния парк. Въпросът ще бъде обсъждан на заседание на Общинския съвет.

Държавен куклен театър Видин участва в 8 Международен фестивал за деца в сръбския град Зайчар. Спектакълът, с който кукленият театър се представи е „Глупавият Ханс" по Братя Грим.

Осмият областен преглед на вокалните състави и индивидуални изпълнители започна в Младежкия дом във Враца. Целта на инициативата е да се стимулира творческата изява на децата и младежите, обясни Виктория Димитрова от Младежкия дом. Инициативата продължава и утре от 10 часа.

Ученици от специализираната паралелка по биология към СУ "Цар Симеон Велики" във Видин демонстрираха как може да се свари мед от глухарчета.

Профилираната природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" и Средно училище "Цар Симеон Велики" във Видин ще бъдат домакини на XXXIII Национална олимпиада по информатика на 21-ви и 24-ти април, петък и събота.

За втора поредна година "Враца софтуер общество“ ще превърне града в IT столица на Северозападна България. От петък до неделя /21 - 23 април/ във Враца ще се проведе хекатонът- Hack Vratsa.  В HackVratsa могат да участват всички ученици, студенти и работещи, с интереси към програмирането, дизайна и предприемачеството. Целта на инициативата е заедно в екип да формулират концепция за софтуерен продукт и да стартират работа по неговото разработване. В помощ на участниците има опитни ментори-програмисти, които ще дават насоки.

Нова атракция ще се предлага в Археологически комплекс "Калето" в Мездра. С докладна записка до Общинския съвет,  кметът Генади Събков предлага допълнение към Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги в частта - Услуги на АК "Калето", да бъде добавена услуга "Стрелба с лък". С това се очаква да се увеличи броят на посетителите, което ще доведе до увеличаване и на приходите от дейността на комплекса.

На 21 април ще бъде проведен приемен изпит за курса по водно спасяване, организиран от Българския червен кръст във Видин. Осем мъже и две жени са записани за обучението, каза главният специалист в Областния съвет на Червения кръст Момчил Петров. За да започнат подготовка, те ще трябва да покажат, че са добри плувци. Завършилите този курс могат да започнат работа като водни спасители, каза Момчил Петров. За обучението се заплаща такса, която е обвързана с минималната работна заплата. Курсът е в продължение на месец, като включва практически занятия и теория. За да получат сертификат, преминалите обучението трябва да положат изпити.

Маратон на четенето стартира в Детския отдел на Регионална библиотека “Гео Милев” в Монтана. Той има характер на програма за лятно четене със състезателен принцип.

За трета поредна година регионалната библиотека във Враца се включва в Световната нощ на книгата. Инициативата е посветена на Световния ден на книгата, 23 април. Залите на библиотеката ще са отворени в събота от 18:30 до 23 часа. Ще има забавни игри, работилници, представяне на нова книга и прожекция на български филм.

Тази вечер Видин се включва в честванията по повод 80 години от написването на „Дунавското хоро“. Началото беше от 17 часа на откритата сцена пред Художествената галерия, където градски духов оркестър изпълни популярни маршове и хора на Дико Илиев. Интересът към инициативата беше слаб.

Видинският държавен архив организира паметна вечер, посветена на творчеството на поета Крум Каменов.

Църквата ще отбележи утре, 21 април, Богородичния празник "Живоприемен източник“, който винаги се почита на Светли петък - седмицата след Възкресение Христово, съобщават от митрополията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34