Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 20 април 2017 година

Снимка: Колаж на Радио Видин

Днес е кулминацията на събитията по повод 55 години от създаването на видинското училище "Иван Вазов“. В 10 часа започна празничната програма, а по-късно и тържественият педагогически съвет под наслов "Среща на поколенията". На него присъстваха бивши учители, директори и ученици на училището. В 18 часа тази вечер в драматичния театър започна и юбилейният концерт на училището.

Градушка падна след 14,20 часа в Монтана в продължение на осем минути, съобщават от местната управа. Големината на леденото зърно е била колкото грахово.

Поради неподходящите метеорологични условия, планираното за днес обследване на тръбата за София на тунел "Витиня“ на автомагистрала "Хемус“ бе отложено, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, както и на Интернет страницата на АПИ.

Движението на моторни превозни средства с височина над 3 метра по пътя между селата  Миланово и Горна бяла речка, в област Монтана, да се извършва с повишено внимание, поради почистване на надвиснали клони, предупреждават от АПИ.

72 нарушения установили пътните полицаи в област Видин при 24-часовата специализирана полицейска операция за контрол на скоростта, организирана  от Европейската мрежа на службите на Пътна полиция. В проверките по пътищата в областта са участвали осем пътни полицаи.

123 нарушение са установени на територията на област Враца по време на 24-часовата специализирана полицейска операция за контрол на скоростта, организирана  от Европейската мрежа на службите на Пътна полиция. Двама водачи са установени за употреба на наркотични вещества, един водач след употреба на алкохол.

Кметът на община Мездра обяви 20 април /четвъртък/ за траурен ден в памет на Йото Ахчийски, който загина при катастрофа на магистрала "Тракия" на Великден.

Отчетите на общинските предприятия в община Видин за миналата година, както и на трите дружества в ликвидация, ще бъдат представени на заседание на Общинския съвет в края на месеца. На него ще бъде представен и отчетът на откритото през 2015 година Регионално депо за битови отпадъци.

Необходимост от предоставяне на терен за разширение на гробищния парк има видинското село Кошава. Част от гробищния парк, която е над изкопите от гипсовата мина в селото е неизползваема, каза кметът Венелин Венелинов. Фирма, която има производство в района е готова да предостави като дарение терен за разширение на гробищния парк. Въпросът ще бъде обсъждан на заседание на Общинския съвет.

Държавен куклен театър Видин участва в 8 Международен фестивал за деца в сръбския град Зайчар. Спектакълът, с който кукленият театър се представи е „Глупавият Ханс" по Братя Грим.

Осмият областен преглед на вокалните състави и индивидуални изпълнители започна в Младежкия дом във Враца. Целта на инициативата е да се стимулира творческата изява на децата и младежите, обясни Виктория Димитрова от Младежкия дом. Инициативата продължава и утре от 10 часа.

Ученици от специализираната паралелка по биология към СУ "Цар Симеон Велики" във Видин демонстрираха как може да се свари мед от глухарчета.

Профилираната природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" и Средно училище "Цар Симеон Велики" във Видин ще бъдат домакини на XXXIII Национална олимпиада по информатика на 21-ви и 24-ти април, петък и събота.

За втора поредна година "Враца софтуер общество“ ще превърне града в IT столица на Северозападна България. От петък до неделя /21 - 23 април/ във Враца ще се проведе хекатонът- Hack Vratsa.  В HackVratsa могат да участват всички ученици, студенти и работещи, с интереси към програмирането, дизайна и предприемачеството. Целта на инициативата е заедно в екип да формулират концепция за софтуерен продукт и да стартират работа по неговото разработване. В помощ на участниците има опитни ментори-програмисти, които ще дават насоки.

Нова атракция ще се предлага в Археологически комплекс "Калето" в Мездра. С докладна записка до Общинския съвет,  кметът Генади Събков предлага допълнение към Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги в частта - Услуги на АК "Калето", да бъде добавена услуга "Стрелба с лък". С това се очаква да се увеличи броят на посетителите, което ще доведе до увеличаване и на приходите от дейността на комплекса.

На 21 април ще бъде проведен приемен изпит за курса по водно спасяване, организиран от Българския червен кръст във Видин. Осем мъже и две жени са записани за обучението, каза главният специалист в Областния съвет на Червения кръст Момчил Петров. За да започнат подготовка, те ще трябва да покажат, че са добри плувци. Завършилите този курс могат да започнат работа като водни спасители, каза Момчил Петров. За обучението се заплаща такса, която е обвързана с минималната работна заплата. Курсът е в продължение на месец, като включва практически занятия и теория. За да получат сертификат, преминалите обучението трябва да положат изпити.

Маратон на четенето стартира в Детския отдел на Регионална библиотека “Гео Милев” в Монтана. Той има характер на програма за лятно четене със състезателен принцип.

За трета поредна година регионалната библиотека във Враца се включва в Световната нощ на книгата. Инициативата е посветена на Световния ден на книгата, 23 април. Залите на библиотеката ще са отворени в събота от 18:30 до 23 часа. Ще има забавни игри, работилници, представяне на нова книга и прожекция на български филм.

Тази вечер Видин се включва в честванията по повод 80 години от написването на „Дунавското хоро“. Началото беше от 17 часа на откритата сцена пред Художествената галерия, където градски духов оркестър изпълни популярни маршове и хора на Дико Илиев. Интересът към инициативата беше слаб.

Видинският държавен архив организира паметна вечер, посветена на творчеството на поета Крум Каменов.

Църквата ще отбележи утре, 21 април, Богородичния празник "Живоприемен източник“, който винаги се почита на Светли петък - седмицата след Възкресение Христово, съобщават от митрополията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34
РЗИ-Враца

Бум на острите респираторни заболявания във Враца

Повишение на острите респираторни заболявания отчетоха от регионалната здравна инспекция във Враца.  15 подобни случая са били констатирани за изминалите 7 дни.  При всички тях става дума за леко протичащи инфекциозни заболявания, които имат характерните симптоми на възпаление на дихателните пътища. Причиняват от различни вируси: аденовируси,..

публикувано на 26.04.24 в 12:08

В Монтана представят книга за Димитър Гигов

Регионална библиотека „Гео Милев“ в Монтана ще представи книгата  „Магията на музиката в живота на Димитър Гигов“ Автор на книгата е съпругата на меломана Лиля Гигова.  Димитър Гигов е роден на 20 февруари 1943 година в град Фердинанд/Монтана. Завършил e Първа политехническа гимназия “Христо Михайлов” през 1961 година. Дипломира се като..

публикувано на 26.04.24 в 11:33

Започва деветото издание на Фестивала на Чипровския килим

За девети път Община Чипровци организира превърналия се в традиция Фестивал на Чипровския килим. Тазгодишното издание ще се проведе от 26-и до 29 април , а събитията в рамките на фестивалната програма   ще бъдат на площад "Чипровско въстание" и в Историческия музей в града. Това обясни кметът на община Чипровци Пламен Петков : "Тази година..

публикувано на 26.04.24 в 10:55
Иво Атанасов

Областният управител на Видин не уважи жалбата за преместването на секциите от "Нов път"

Областният управител на Видин Иво Атанасов остави без уважение жалбата на жители на видинския квартал „Нов път“ срещу заповедта на кмета на общината, с която са определени секциите за гласуване на предстоящите на 9 юни избори.   Според издадената от кмета Цветан Ценков заповед, в училището в квартала няма да има избирателни секции, както до сега. В..

публикувано на 26.04.24 в 10:14

Болницата в Берковица ще има нов управител

Бивш заместник кмет на Берковица става управител на болницата в града.  Общинските съветници ще трябва да одобрят кандидатурата на спечелилия конкурса за поста.  Сесията е днес след обяд. Общинският съвет в Берковица ще трябва да вземе решение дали одобрява изборът за нов управител на болницата в града. Двама бяха кандидатите.  Заради пропуски с..

публикувано на 26.04.24 в 10:11

Изплащат великденските добавки

Националният осигурителен институт започва изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева от днес.  Парламентът реши добавката да обхване пенсионерите с размер на пенсията до линията на бедността, т.е. до 526 лева включително, което означава, че такава ще получат около 534 хиляди души. В област Монтана добавка..

публикувано на 26.04.24 в 10:04