Общинският съвет в Мездра ще решава за закриване на училище

Снимка: Архив

Кметът на Мездра Генади Събков е внесъл докладна записка за вземане на решение на предстоящата сесия на Общинския съвет ОУ "Хаджи Димитър" в село Елисейна да бъде закрито. 19 деца се обучават в момента в учебното заведение. Тежката демографска криза в региона, провеждането на учебен процес в слети паралелки и очакваното намаление на броя на учениците за учебната 2017/2018 година са мотивите на кмета, изложени в докладната. Учениците от  ОУ "Хаджи Димитър" ще бъдат пренасочени в СУ "Св. Климент Охридски" в село Зверино, което е със статут на средищно. Сградният фонд на училището, което отваря врати през 1890 година, ще бъде предоставен за управление на кмета на село Елисейна. Години наред в Общинския съвет в Мездра се обсъждаше дали двете училища в Елисейна и Моравица, където броят на децата е малък и се учи в слети паралелки, трябва да съществуват или да бъдат закрити, но до конкретни решения не се стигаше.

print Отпечатай
Вижте още

Мощни магнитни бури ни връхлитат от днес

Мощни магнити бури ще ни връхлетят от днес и ще продължат пет последователни дни. От НАСА дори предупредиха, че това ще са най-мощните изригвания за месеца. Според геомагнитната прогноза, неблагоприятните явления ще са и най-силни в неделя и ще отшумят чак след четвъртък. Какво представляват магнитните бури? Геомагнитни смущения, които се случват на..

публикувано на 23.04.17 в 10:00

Външно оценяване по математика ще има във Видин

Днес в СУ "Св. св. Кирил и Методий" ще бъде проведено пробно национално външно оценяване за седмокласници по математика. Организатори са видинската секция на Съюза на математиците в България и ППМГ "Екзарх Антим I". "Приканвам всички родители да осигурят присъствието на децата си, за да се запознаят с формата, защото тази година той леко е променен",..

публикувано на 23.04.17 в 08:53

Курбан за здраве организират в Дунавци на Томина неделя

Кметството на град Дунавци организира курбан на Томина неделя. Той се провежда за пета поредна година и е поискан от местните, за здраве. Литургията ще започне в 9 часа в храма "Рождество на Пресвета Богородица". Тя ще бъде отслужена от Белоградчишкият епископ Поликарп. След това ще бъде осветен и курбан за здраве. "Курбанът се прави за помен на..

публикувано на 23.04.17 в 08:38
томина неделя

Днес е Томина неделя

На този ден се почита паметта на Свети Тома, един от 12-те Христови ученици, известен с прозвището Неверни . Това наименование идва от евангелските писания, които разказват, че когато мълвата за изчезналото тяло Господне се разнесла, единствен апостол Тома не повярвал и за да се убеди в чудото, поискал да пипне раните от гвоздеите, с които Исус..

публикувано на 23.04.17 в 08:00

Инспектираха ремонта на покритата лекоатлетическа писта във Враца

Кметът на Враца Калин Каменов и председателят на общинския съвет Румен Антов инспектираха докъде са стигнали довършителните дейности в покритата лекоатлетическа писта. Местната управа имаше намерение да открие обновеното спортно съоръжение за Великден, но плановете й бяха провалени от неочаквани течове. Затова рязането на лентата бе отложено за началото..

публикувано на 22.04.17 в 16:11
Архив от 2015 година

Курбан за здраве организират в Дунавци на Томина неделя

Кметството на град Дунавци организира курбан на Томина неделя- 23 април, каза за Радио Видин кметът на града Димо Скорчев. Той посочи, че курбанът ще бъде осветен от Белоградчишкият епископ Поликарп: "За пета поредна година в Дунавци правим курбан за здраве. Местните хора сами го поискаха, навремето нашите предци са го правели. Литургията в 9 часа в..

публикувано на 22.04.17 в 15:51