Към държавата: Спасете уникалната гимназия в Кунино!

Снимка: Фейсбук


Във врачанското село Кунино се намира Професионалната гимназия по каменообработване. Как може да се възроди и повиши интересът към едно такова учебно заведение, доказало се през почти вековната си история и произвело много талантливи скулптори и каменоделци? В най-старото професионално училище във Врачанска област има проблеми и то не от вчера. Повече за тях разказа директорът на учебното заведение Стефан Стефанов:

"Възпитаниците на гимназията в момента са 120. Трябва обаче обновяване на базата. Министерството на културата е нашият принципал, на делегиран бюджет сме- бройка ученик- парички, плюс един ученик- плюс парички, минус един ученик- минус парички, т.е. търговия. Само приказки, в пространството всъщност е една търговия! Виждам решение в заинтересоваността на държавата и различни институции, както на сърцати хора, дарители. Слава богу, намерих тази година дарители, които ни направиха една нова столова и един апартамент в общежитието, но това е недостатъчно. Ходенето по мъките с годините действа пагубно, защото е безрезултатно и се крепи единствено на волята и на животоотдаването на тази кауза. Мечтата ми за училището е да стане един храм на съзиданието, по-добър отколкото е бил и дори в разцвета си; да възпитава младото поколение, което идва тук, в дух на съзидателна красота; и да процъфтява, защото наоколо се шири един страшен естетически и духовен упадък и кич. Самата професия- каменоделската, вече е засегната от това и е немислимо като цяло да се изпълни мисията на една школа, която възпитава в духа на истинските ценности, а не на псевдокултурата, която почти унищожи България. Българската нация и култура деградират в момента, с малки изключения, а това си е все пак държавна политика.

Искам да подчертая и да поканя всички млади хора, които имат афинитет към красотата, че извършваме прием за 2017/2018 г. по две специалности- "Скулптура" и "Каменоделство", след завършен седми клас. Приемният изпит по рисуване е на 25 юни в сградата на училището. На родителите мога да кажа, че децата им ще получат една професия с един много рядък сертификат. Професия, която все повече се цени на пазара на труда. След като получат професия при нас децата, реализирайки се, терминът "безработица" липсва."

И ръководството на училището, и настоятелството към него, са обединили усилия за спасяването на уникалната гимназия в Кунино, която няма аналог на целия Балкански полуостров.

"След срещата ни с областния управител на Враца, втората стъпка е да направим една изложба на 9 май във фоайето на областната управа. Целта е да популяризираме дейността на училището и да привлечем нови ученици. След това искаме да направим една кръгла маса с представители на бизнеса и на различни държавни институции. Това трябва да стане до средата на юни месец. Редно е държавата да си влезе в ролята, защото училището е държавно, и да помага с каквото може. Защото и да докараме деца, родителите като видят каква е ситуацията, правят кръгом и си заминават. В ситуация като нашата делегираните бюджети не би трябвало да са от значение, а трябва да има квоти. Закрие ли се училището, изчезва цял един отрасъл"
, коментира председателят на училищното настоятелство Илиян Игнатов.

Недопустимо е в България да се намира единственото училище по каменоделство на Балканите, а да се знае и да се прави толкова малко за него. На ход сега са държавните институции, от които зависи съдбата на това уникално учебно заведение. 

print Отпечатай
Вижте още

Неверието на Тома е достоверност на Възкресението Христово

Днес, Христовата Църква празнува Втора неделя след Възкресението на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Неделята е наречена Томина, защото си спомняме за радостта на апостол Тома от срещата си с възкръсналия Бог – Иисус Христос. Евангелското четиво ни напомня: " А вечерта в тоя ден, първи на седмицата, когато вратата на къщата, дето..

публикувано на 23.04.17 в 08:00

Форум театърът - забавление и среда за решаване на конфликти

Днес в нашия шарен Северозападен сборник с истории за живота си говорим за това как се отключва у децата любопитство към актьорското майсторство като занимание и как това любопитство става първата стъпка към формиране на усет за театър, на уважение към всеки вид живо сценично изкуство. Началото на идеята във Видинската природо-математическа..

публикувано на 22.04.17 в 21:07

Прав си, шефе! ( "Пица на парче")

Привет от Нора и Гери! Всяка жена трябва да има: обувки с много висок ток; най-добра приятелка, която знае всичко за всички; една седмица в месеца, когато може да устройва истерии безнаказано; няколко снимки, които по-добре да ги нямаше; една тайна, която принадлежи само на нея. И да добавим: и един шеф ... за разкош! Защото, ако са повече от един,..

публикувано на 22.04.17 в 12:56

Младежите, които имат кауза да помагат

Днес е Световен ден на младежите доброволци. Отбелязва се от 1988 г. по инициатива на Международната асоциация на доброволчеството, Доброволческата програма на ООН и други международни организации в един от последните дни на април. Той е повод да потърсим доброволците от Младежкия червен кръст във Видин , които тази година получиха и..

публикувано на 21.04.17 в 18:30

Този, който обича цветята, има душа

Днес ви срещаме с Йорданка Методиева  от Видин и нейното красиво хоби- градината. Тя обожава цветята и аранжирането им. Минавайки по улицата, няма как да не ви направи впечатление цветната и добре подредена градинка, за която се грижи с голямо удоволствие. За нея това е и начин за успокоение. В градинката ѝ могат да се видят над 100 цветя и над 30..

публикувано на 21.04.17 в 16:25
Поля със своята любимка Лекси

Лекси- унищожител на детски играчки

В рубриката "97 лапи и 1 опашка" си говорим с Поля Илиева и се срещаме с нейното куче Лекси . Четириногата любимка е на година и три месеца и е смесица между йоркширски териер и померан. Кучето е подарък на сестра ѝ и е купено от София. Лекси е най-добър приятел на сина ѝ Ивчо и е страшно привързана към него, въпреки че не обича много децата. Поля..

публикувано на 21.04.17 в 15:30