Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Врачани дължат данъци и такси към местната хазна

Снимка: Жоро Александров

Врачани не бързат да внасят задълженията си като местни данъци и такси – това пролича от отговор на заместник-кмета Петя Долапчиева пред сесията на Общинския съвет. Питането беше зададено от Мария Петрова от групата на „Народен съюз за Враца“.

Според справката от общинската дирекция, през 2016 г. задълженията за имоти са за 1 476 701 лева, а са постъпили 1 061 611 лева. Това означава, че остава да се внесат още 418 092 лв. за миналата година, допълни Долапчиева, която припомни, че невнесените налози за недвижимости от минали година са за 1 145 650 лв.

Петя Долапчиева:

„Други 754 557 лева дължат собствениците на моторни превозни средства в община Враца. От този налог в местната хазна през 2016 г. са се чакали 2 376 399 лева, а са постъпили 1 618 222 лева." Петя Долапчиева съобщи, че от минали години за този данък се дължат над 2 500 000 лева.

Снимка: Жоро Александров
Повече от 1 170 000 лева се дължат от хората под формата на такса за битови отпадъци за 2016 г. Точната сума е в размер на 1 171993 лева. От този налог през м.г. е трябвало да влязат 4 308 415 лева, а в хазната са постъпили 3 136 422 лева.

При репликата авторът на въпроса Мария Петрова заяви, че не е доволна от конкретиката на отговора.

„Започваме годината със задължения, а как ще я свършим“, попита риторично Петрова, преди да бъде прекъсната от председателя на местния парламент Румен Антов.

Вместо нея обаче думата взе нейната колежка от групата на „Народен съюз за Враца“ Диляна Давидкова, която използва правото да зададе нов въпрос към общинската управа, но и да критикува, че ръководството няма надеждна система за съхраняване и работа на данни за местните данъци и такси. В последвалата размяна на реплики с Румен Антов, Давидкова все пак успя да попита какви действия ще предприеме общинската управа, за да защити своята информационна система.

Общинските съветници от Враца одобриха раздаването на 58 398 лева по тазгодишното издание на програмата „Малки граждански инициативи“. Ще бъдат финансирани 20 проекта по традиционната инициатива, за която бяха заделени пари от местната хазна. С оставащите 1 600 лева ще бъдат поети разноските по такси и разрешителни по съгласуването на одобрените за финансиране проекти. Преди да бъдат внесени за гласуване, предложенията бяха одобрени от постоянна комисия към Общинския съвет.

Председателят на постоянната комисия по култура към местния парламент във Враца Красимир Ангелов оттегли докладната записка, в която на днешната сесия трябваше да бъдат отпуснати пари за различни проекти с искане за финансиране от общинската хазна. Мотивите на вносителя са свързани с факта, че предложенията не са приети без забележки от комисия и докладната не е изчистена откъм конфликти. Ангелов, който е и председател на групата съветници от ВМРО, обеща на следващото редовно заседание да има актуализирано и съобразено с всички претенции предложение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 15 август 2024 година

Православната църква отбелязва днес Успението на света Богородица.  Храмовия си празник отбелязаха във видинското  село Ясен , където е отслужена света литургия. Работни срещи във връзка с водоснабдяването на Видин и Омуртаг се проведоха в Министерството на регионалното развитие и благоустройството днес.  Разговорите бяха инициирани от министър..

публикувано на 15.08.24 в 18:10

Хеликоптер транспортира 4-годишно дете от Видин до София

За нова мисия съобщават от Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха . Дежурен медицински екип се е отзовал на сигнал, подаден към координационната централа. Пациентът е дете на 4 години , което първоначално е било настанено в Многопрофилната болница за активно лечение “Света Петка“ във Видин , но след преценка на медицинските специалисти е..

публикувано на 15.08.24 в 16:59

Стотици почетоха храмовия празник на Черепишкия манастир „Успение Богородично“

Стотици православни християни от цялата страна се стекоха на 15 август в най-големия действащ манастир във Врачанска епархия - Черепишкия манастир „Успение Богородично “, за да почетат един от 12-те Велики християнски празници - Успение на Пресвета Богородица , който е и храмов празник на манастира. По този повод в съборния манастирски храм..

публикувано на 15.08.24 в 16:49

Възстановяват пътя до язовира в село Гюргич

В община Ружинци възстановяват пътя към язовира в село Гюргич . Кметът Александър Александров обясни: "Продължаваме с изграждането на един водосток, подмяната на тръбите му и с изграждането на каменната основа, перилата, които ще спират силата на водата от дерето, за да отива тя по лесния път към реката. Почистихме от двете страни на водостока..

публикувано на 15.08.24 в 16:29

Деца в село Моравица научиха за пътя на хляба до трапезата

Деца в мездренското село Моравица гледаха презентация на тема "Пътят на хляба до нашата трапеза" . Проявата е част от летните занимания, организирани от Народно читалище "Светлина 1926" и се проведе в салона на културното средище.  Лектор беше кариерен консултант Ерика Йончовска, която „преведе” децата от нивата до готовия хляб, след което те..

публикувано на 15.08.24 в 14:29

Село Ясен отбеляза храмов празник

Православната църква отбелязва днес Успението на света Богородица . Приема се, че то е било блажено заспиване и врата към небесата, откъдето Божията Майка неуморно се застъпва за хората пред Божествения си Син. Празникът е наречен още Голяма Богородица и е сред най-почитаните.  Храмовия си празник отбелязаха във видинското село Ясен , където е..

публикувано на 15.08.24 в 14:05

Започва панаирът в Кула

Тази вечер в Кула ще бъде открито 107-ото издание на традиционния панаир. Той ще продължи до 20 август, а за гостите са предвидени концерти на популярни български  изпълнители , лятно кино, изложби и спортни турнири. Панаирът започва  с концерт на група "Хоризонт", а п рограмата включва още: 15.08.2024 г. (Четвъртък)  21.00 часа..

публикувано на 15.08.24 в 14:00