Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Психолог в училище: Децата идват с агресията си

Снимка: архив

Според международно изследване страната ни е на второ място сред 54 държави по физически тормоз на учениците. Новият доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие откроява тревожна тенденция сред 15-годишните ученици у нас. Всички показатели за тормоза в училище в страната ни са по-високи от средните, сред 54-те държави, включили се в изследването. "Фрапиращ случай на агресия в училище. Маскирани четвъртокласници бият своя съученичка. И жертва, и агресори са четвъртокласници, а мястото на действието - ямболското училище "Христо Смирненски" - това е само едно от заглавията от последните дни, които четем във вестниците и електронните медии. 

У нас 9,1% от учениците казват, че са били бити или блъскани от други ученици поне няколко пъти в месеца. Делът на децата с това оплакване у нас е двойно по-висок от средното. Потърсихме коментар от директора на Професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев" във Видин Евлогия Манджукова

"Щастливият човек, който живее в нормална и естетическа среда, не е способен на това. За съжаление, нашето общество е едно от най- нещастните общества. Насилие винаги е имало, има и сега, но не в тази форма. Сега причините за него са много повече" - казва Евлогия Манджукова

Макар и с по-малка разлика, у нас повече деца се оплакват общо от различни видове тормоз и дори, че им се присмиват поне няколко пъти в месеца. Една трета от деветокласниците се чувстват аутсайдери в училище. За пръв път изследването, което измерва знанията и уменията на деветокласниците по математика, литература и природни науки, огласява данни за физическото и емоционално състояние на децата. Те са на базата на анкети за удовлетвореността от живота, очакванията за бъдещата реализация и техните притеснения. 


Посещението ни в Професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев" във Видин продължи с разговор с ученичките Доника Каменова и Емили Емилова


"В нашето училище не сме ставали свидетели на агресия. Имаме охрана и разчитаме на нея. За съжаление, по улиците, обаче, се случват подобни сцени. Нерядко те са на етническа основа, което е грозно и нелицеприятно. Мисля, че има доста по- цивилизовани методи да се реши даден проблем, а не чрез насилие и обиди" - казват ученичките. 

По начин на прекарване на времето си извън училище децата у нас не се различават съществено от своите връстници и даже в някои отношения стоят по-добре. Например 78,3% от 15-годишните спортуват преди или след училище. Как спортът може да укроти агресията- това попитахме Виктор Найденов, дългогодишен преподавател по физическо възпитание и спорт.


"Децата днес нямат мотивация за движение. Има няколко единици и покрай тях се опитвам да увлека и останалите, което е много жалко. Преди имаше много по- активни спортисти. Всичко започва според мен от семейната среда, където се копира моделът на поведение. Ние се стремим всеки ден да им даваме добри примери за разрешаването на определен проблем" - каза Виктор Найденов.


Венцислав Величков се срещна с ученици от СУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Брегово и техните родители и ги попита има ли сигнали за агресия в тяхното училище. Отговорите чуйте в звуковия файл. Каква е причината за агресията в българските училища- за това говорим с психолога в учебното заведение в Брегово Жана Станкулова


"Моите лични наблюдения показват, че децата идват със самата агресия- и от семейството, има и много хиперактивни деца и когато има такива в един клас, всички останали влизат в един омагьосан кръг. Доста страшно е положението дори при първокласниците, защото те нямат никакъв контрол, когато изпаднат в подобно състояние на агресия" - казва Жана Станкулова


Почти половината ученици у нас - 46,2%, се оплакват, че много се напрягат, когато учат и голяма част от българските ученици се притесняват да не получат ниски оценки. В сравнение с връстниците си в другите страни нашите деветокласници, обаче изпъкват с амбиции, че искат да са от най-добрите ученици в класа си и че искат да могат да изберат най-добрите възможности, като завършат. И на финал - според 84,1% от българчетата помощта на родителите е голяма и те търсят разговор с тях след училище. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00