Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 26 април 2017 година

Снимка: Община Монтана

Фестивал на автентичния български и румънски фолклор в трансграничния регион Видин-Монтана-Долж, беше открит в Монтана. На открита сцена в центъра на града пред многобройна публика близо 200 певци и танцьори от двата български града и от румънския град Крайова показаха своето изкуство. Еднодневният фестивал се организира от агенциите за регионално развитие в Монтана и Видин и неправителствена организация от град Крайова, Румъния.

10 бeзpaбoтни oт oблacт Moнтaнa ca ce бopили зa eднo paбoтнo мяcтo пpeз мapт, cъoбщaвaт oт Peгиoнaлнaтa cлyжбa пo зaeтocттa. Ha тepитopиятa нa тpитe oблacти – Moнтaнa, Bидин и Bpaцa ce oтчитa cпaд cпpямo мeceц фeвpyapи.

Безработните в общините Враца и Криводол са се увеличили с 53-има през месец март в сравнение с февруари, отчетоха от Бюрото по труда. 3 648 души в трудоспособна възраст са без постоянни доходи, допълниха от институцията, която отговаря за официалната статистика. 

Обща трудова борса се проведе в Конферентната зала на Областна администрация- Видин. Организатор е Агенцията по заетостта. 160 души дойдоха да търсят работа на трудовата борса.

Специализирана трудова борса, насочена към безработни от малцинството, се проведе в Лом. Работодатели от региона представиха своята дейност и обявиха свободни работни места

В Община Видин се проведе учредително събрание за създаване на Сдружение „Местна инициативна група (МИГ) Видин селска част – Ново село“ в обществена полза, съобщават от местната управа.

Сдружение „България в Европа” започва в Димово, Белоградчик, Брегово информационни дни за представяне ползите от компостирането на биоразградими отпадъци „Компостирането - полезно и приятно!“. Идеята на компостирането е да се стимулира устойчивото развитие на региона чрез адаптиране към промените в околната среда.

Общината в Берковица се включва в националната кампания "Чиста околна среда" на екоминистерството. Тя е спечелила пет проекта за облагородяване на междублокови и селски пространства, които ще бъдат финансирани от предприятието за управление на дейностите по околната среда. Стойността им е 40 000 лв.

Община Кула прекрати договора си с почистващата фирма, обслужваща населените места от нейната територия.

Нов археологически музей за епиграфски паметници ще бъде открит скоро във Видин. Той ще се помещава в бивша османска фабрика за барут от началото на 19 век, чиято реставрация вече започна. 

Днec и yтpe във Bидин ce пpoвeждa Πaнopaмa нa пpoфилиpaнoтo и пpoфecиoнaлнoтo oбpaзoвaниe. Bcяĸo yчилищe пo cвoй нaчин пpeзeнтиpa yтвъpдeния cи плaн-пpиeм зa yчeбнaтa 2017/2018 гoдинa. 

С песни и танци откриха V издание на Панаира на образованието във Враца. През следващите дни площадът пред Сувенирната палата ще е зает от млади, красиви и напористи хора, които ще се опитат да убедят минувачите в предимствата на своето учебно заведение.

Новата книга на Лора Цветанова от Видин беше представена  днес пред видинската публика в Центъра за обучение, изкуство и култура към Регионална библиотека „Михалаки Георгиев”. Това е сборник с приказки с името "Приказен свят",

Ивайло Стоянов от 11 "в" клас на Видинската математическа гимназия се класира за националния кръг на олимпиадата по география и икономика.

Ансамбълът за народни песни и танци "Дунав" ще отбележи своята 45-годишнина с концерт след месец във Видин. Програмата на юбилейното представление включва танци, изпълнявани от формацията през предходните години и две изцяло нови танцови постановки.

Държавният куклен театър във Видин получи отличие за участието си в 8-мия Международен фестивал за деца в сръбския град Зайчар, където представи спектакъла „Глупавият Ханс" по Братя Грим.

Ученици от Театрално студио "Аспект" към СУ "Любен Каравелов" във Видин ще изнесат спектакъл "Ромео и Жулиета". Началото на представлението е от 19 часа в Актовата зала на училището. 

Утре от 17:30 часа в Градска художествена галерия в Берковица ще бъде открита изложба-живопис на Николай Пенков, съобщават от общинската администрация. Изложбата ще продължи до 20 май.

Фестивал на чипровския килим ще се проведе през почивните дни. Събитията ще са организирани на площад "Чипровско въстание" и започват в 11 часа в събота с демонстрации на процесите за производство на чипровския килим. А в неделя е традиционният събор на град Чипровци.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34