Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борбата срещу комарите- тук-там в Северозапада

Снимка: Радио ВИДИН, архив

Започва сезонът на комарите. Готови ли са крайдунавските общини да преборят кръвосмучещите насекоми или разходките на открито ще бъдат истинско изпитание за малки и големи, проверихме в "Посоките на делника".

Комарите са един от най-опасните видове насекоми. Освен неприятни и дразнещи, ухапванията от тях носят потенциален риск от заразяване с различни видове вируси и паразити, които могат да причинят много сериозни и животозастрашаващи заболявания.

Хората от Северозападна България, живеещи край река Дунав или друг воден обект, са добре запознати с дразнещите насекоми. Тази година заради по-ниските температури през април разрастването на популацията им закъсня, но със затоплянето на времето слушатели на Радио ВИДИН сигнализираха, че вече са станали жертва на първите за 2017-а ухапвания:

"Да, комарите вече нападат. А е пълно и с едни огромни насекоми подобни на комарите. Струва ми се, че и тази година ще сме "на решето" цяло лято... Време е да пръскат и за комари, че вече доста ги има... Комарите са вече с размер на мухи и ако не се вземат мерки, скоро ще ни пренасят на румънския бряг!"

За разлика от някои предишни години, сега Община Видин обяви навреме обществената поръчка за пръскането срещу комари. Заделени са необходимите средства, процедурата е завършила и "Дезинфекционна станция"- Видин има готовност да започне обработките. Появилите се вече комари са миналогодишни- презимували тук, а заради ниската температура на водата около Дунав, все още няма новоизлюпили се насекоми.

Снимка"Обработките ще започнат всеки момент. Зависими сме от климатичните условия. Проверяваме ежеседмично ларвацията в биотопите. Хубавото е, че нивото на подпочвените води в момента е доста ниско. Първата ни планова мащабна обработка на град Видин може би ще бъде през следващата седмица. По договор са заложени, в зависимост от популацията на комарите, 6-7 броя аерозолни обработки срещу възрастни насекоми и 3-4 броя ларвицидни обработки. Имаме готовност и ще се действа според ситуацията", обясни Пролетка Нинкова, управител на Дезинфекционната станция във Видин.

В оряховското село Долни Вадин все още не са започнали обработките, съобщи Анелия Спасова, секретар на местното читалище. Но тази година в община Оряхово може въобще да няма, защото местният бюджет не може да си го позволи. Единственото спасение е да бъдат отпуснати средства от държавата, обясни кметът на Общината Росен Добрев:

"Никога не сме имали възможност със собствени средства да се борим срещу комарите. Това е изключително скъпо мероприятие. Винаги са ни отпускали средства- от Комисията по бедствия и аварии, например, но други варианти няма. Проблемът ни е огромен."

Преди години пръскането срещу комари беше държавно задължение и се извършваше от бившите ХЕИ по места, но в началото на демокрацията тази грижа отпадна. В определен период правителството отпускаше чрез различни фондове средства на най-застрашените от комари селища, но понастоящем всяка община се справя с проблема както и доколкото може.

Във видинската община Брегово, която граничи с две реки- Тимок и Дунав, и в която проблемът с популацията на комари е сериозен, също няма средства за обработки. Разчита се на държавна помощ, но засега няма индикации такава да бъде получена, каза пред Елиза Борисова кметът Милчо Лалов:

"Това е голям проблем, който засяга Бреговска община. Във времето назад предоставяха целеви средства от републиканския бюджет, наемахме специализирана фирма, която извършваше това третиране в продължение на няколко месеца. Една година тези средства се предоставиха на Областна администрация, която не съумя да проведе процедурата по Закона за обществените поръчки и това третиране пропадна. От няколко години насам такива целеви средства не се предоставят и не се извършва такова третиране. Със средства от общинския бюджет е невъзможно да се води борба срещу тези насекоми, защото бюджетът е крайно недостатъчен. Надявам се, че ще се предприемат мерки от съответните държавни институции, за да може този проблем да бъде решен сега, защото след някой друг ден вече ще стане късно."

СнимкаВ община Лом тази година са предвидени средства от местния бюджет за обработка срещу комари. Обществената поръчка бе обявена в края на месец март, като предвижда три ларвицидни и три имагицидни обработки през пролетно-летния сезон с топъл аерозол, който да действа и срещу популацията на тигров комар. Предвидените за пръскане площи са в град Лом, заблатените местности около града и селата Добри дол, Орсоя, Сливата, Долно Линево, Ковачица, Станево, Замфир, Трайково и Сталийска махала. Прогнозната стойност на поръчката е 30 000 лева. Междувременно стана ясно, че ще започне и третиране на зелените площи срещу кърлежи.

В Козлодуй вече са избрали фирма, която освен наземна ще извърши и въздушна обработка срещу комари. Очаква се, че Общината ще осигури спокойствие от кръвосмучещите насекоми на хората, които ще се включат в Ботевите празници.

"Проведохме процедура за избор на изпълнител, който да започне да пръска въздушно и наземно. Смятаме около 15 май да направим едно въздушно и едно наземно обработване. Имаме вече опит и се стараем да "тичаме преди вятъра". Заделени са средства в бюджета за тази дейност", обясни заместник-кметът на Община Козлодуй Юрик Мартинов.

СнимкаСрещу ухапвания от комари можем и сами да си помогнем. Репелентите са много ефикасен начин за предпазване. Те обикновено отделят миризма, която е изключително отблъскваща за комарите и това ги държи на разстояние. Добро решение за предпазване у дома е поставянето на предпазни мрежи по прозорците и електронни уреди против насекоми. Специалистите препоръчват още, ако се наложи да сме сред природата привечер, вечер или сутрин, когато комарите са най-активни, да сме облечени с две памучни блузи, защото комарите не могат да пробият два слоя. Най-ефикасният метод обаче си остава редовното и качествено пръскане с препарати от специализирана фирма.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15