Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

17 май- Ден на българския спорт

Отделяме ли време за спорт и каква е ролята му в ежедневието ни

2
Клуб „Тони спорт” в Берковица от няколко години е сред най-добрите детски отбори по волейбол в страната.

Днешният ден на българския спорт е обявен с решение на Министерския съвет и се отбелязва от 2007 година. На този ден отбелязваме и годишнината от пристигането през 1894 г. на първите учители по физическо възпитание от Швейцария, със задача да положат основите на спорта у нас. През годините редица спортни деятели са давали и продължават да дават много труд и енергия, за да ни радват със своите постижения. Някои от тях са превърнали спорта в своя професия и начин на живот. 

Днес ще ви срещнем с един млад човек от Видин, който е приел предизвикателството да работи като преподавател по физическо възпитание и спорт във видинско училище, макар и по заместване. За трудностите на професията, но и за удовлетвореността да правиш това, което обичаш разговаряхме с Мартин Методиев, преподавател в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров". 

"С учениците си говорим като приятели. Винаги когато имат време, дори и свободен час, идват при мен и ми искат топка да играят футбол на двора. Спортуват и това ми харесва и ме мотивира да работя. Мисля да продължа да се занимавам с тази професия и занапред" - каза Мартин Методиев.


Много хора днес посещават фитнес зали, където успяват да изваят атлетичните си тела и да натрупат солидна мускулна маса. По повод деня на българския спорт потърсихме и собственик на фитнес зала във Видин. Венера Гергова ни прие гостоприемно и ни разказа за работата си във фитнеса. 

"Идват всякакви хора при нас, има дори и пенсионери. Хубаво е човек да спортува и да се храни здравословно. Фитнесът не е само трупане на мускулна маса, а начин на живот" - каза Венера Гергова.


Спортуват ли младите хора във Видин - попитахме видински ученици какви са любимите им спортове. 

"Обичам футбол и баскетбол ... В часовете по физическо спортуваме различни спортове и ни е забавно" - казаха младежите. 
В различните квартали на Видин през годините бяха изградени спортни площадки, а някои от тях се използват и до днес. Състоянието им обаче е окаяно. Ще бъдат ли изградени нови спортни съоръжения и как ще бъдат реновирани старите - това попитахме заместник кмета на Община Видин Венци Пасков

"Трудна е поддръжката на площадките, затова апелирам към видинчани да пазят вече създаденото и направено. Тази година ще бъдат изградени и нови спортни съоръжения и площадки" - каза заместник кметът.


Северозападният регион на страната ще се включи в деня на спорта с редица прояви. В Берковица днешният 17 май е футбол. Тържествено ще бъдат отбелязани 100 години от началото на футболното движение в града. Кои са силните спортове на берковчани и какви са проявите, организирани за днес, съобщи сътрудникът ни Петя Генова

"Празникът ще бъде на стадион "Мрамор" от 16.30 часа в присъствието на много гости, ветерани и граждани. Награди за принос ще получат спортни деятели и кметове за принос към развитието на футболното движение. Ветераните също ще бъдат наградени с плакети и грамоти.  Демонстрационна среща между ветераните ще бъде част от събитието. От 18.00 часа ще се играе редовна среща от В група между "Ком" и "Литекс". На този ден не бива да забравяме и останалите спортове, в които Берковица има трайни позиции - ориентирането, биатлона, волейбола, ръгбито. Биатлонът носи голяма радост през последните години. Вече спечелихме право на провеждане на национални състезания, отборът се увеличава с всеки ден, а петима берковски състезатели са в А и Б националните отбори - Десислава Стоянова, Мария Здравкова, Кристиян Стоянов, Християн Иванов и Борислав Яврийски" - информира Петя Генова

Във Враца също ще отбележат с разнообразни прояви днес Деня на българския спорт. От 11 часа в заседателната зала на областната администрация губернаторът Малина Николова ще спази традицията да отчете най-заслужилите спортисти от 10-те общини в региона. 

"От общинската управа се включиха с проява още вчера на 16 май, когато на стадион "Христо Ботев“ хлапета от детските градини се включиха в масов спортен празник. Вечерта - от 19 часа, в местно заведение, Спортно дружество "Ботев" Враца ще награди юбилярите - ветерани-спортисти, треньори и деятели по повод професионалния празник на спортистите, а след официалната част ще се разиграе томбола със забавни награди, докато славните в близкото и далечно минало футболисти, волейболисти, борци, плувци и атлети вдигат наздравици и си пожелават здраве до следващата среща. Церемонията е традиционна във Враца и се организира, благодарение на председателя на СД "Ботев" - Георги Асенов, който на всичкото отгоре днес е рожденик" - каза в "Актуално" сътрудникът ни  Жоро Александров

По повод деня на българския спорт Община Козлодуй е организирала за днес празничен маратон. Интересът към събитието е голям, а организаторите имат намерение да го превърнат в традиция за града, каза за Радио ВИДИН Елеонора Данаилова, експерт отдел "Спорт и култура" към Община Козлодуй. Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00