Национален фолклорен събор започва край Мездра

Снимка: Петко Котларски Архив

Тази неделя от 10.00 часа на Туристически комплекс "Дядо Йоцо гледа" до село Очин дол, община Мездра ще започне 12-ият Национален фолклорен събор "Де е българското", организиран от Община Мездра и комплекса. По програмата на организаторите съборът ще продължи до около 20.00 часа.

Тази година заявки за участие са дали 4 детски градини, 40 колектива от община Мездра, 15 гостуващи и 12 индивидуални изпълнители с общо около 600 участници. В 12.00 часа на обяд ще бъде осветена курбан чорбата за участниците и гостите, кметът на община Мездра Генади Събков ще произнесе слово, домакинът Огнян Петров ще връчи традиционната "Награда за родолюбие" на Сдружение "Искърско дефиле" и Гуна Иванова ще изнесе кратък концерт.


Това, което се вижда от програмата е, че гостуващите колективи са почти само от Врачанско, с изключение на Комощица и Лом, докато до сега имаше участници от областите София, Плевен, Благоевград и др. 

print Отпечатай
Вижте още

Духови оркестри, кукери и курбан чорба- част от изненадите на “Гушански сбор по Спасовден”

Официалното откриване на фолклорната програма в берковското село Замфирово започва с изпълнение на домакините от ансамбъла за изворен фолклор “Гушанци“. Това съобщи Диляна Генкова , секретар на местното читалище. За първа година “Гушански сбор по Спасовден“ ще има конкурсен характер. Професионално жури от специалисти ще оценява..

публикувано на 24.06.17 в 09:38

Църквата отбелязва рождението на св. Йоан Кръстител

На 24 юни църквата отбелязва рождението на св. Йоан Кръстител. В дните на цар Ирод, който управлявал Юдея от 30 г. преди Рождество Христово до 3 г. след Рождество Христово, в град Хеврон живял свещеник на име Захарий, с жена си Елисавета, която била братовчедка на св. Ана, майката на св. Богородица. Захарий и Елисавета били в напреднала възраст...

публикувано на 24.06.17 в 08:25

"Багачина пее и танцува" ще събере самодейци от няколко общини

Традиционен фолклорен събор "Багачина пее и танцува" започва край местността "Багачина", организиран от общините Брусарци, Лом и Медковец. Това ще бъде десетото, юбилейно издание. "Ще бъде в местността "Багачина" между селата Василовци и Сталийска махала край река Лом. Този събор започна преди 10 години по инициатива на читалището във Василовци, кмета..

публикувано на 24.06.17 в 08:00

Снимката на 23 юни 2017 година

Степента на подготовка и готовността за  реагиране при пожар  на силите и средствата на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението” - Монтана провериха при учение.  Ситуациите се разиграха в района на инфекциозния корпус на болницата в Монтана. В пожаро-техническо учение взеха участие над 150 души от основните и съставни части на..

публикувано на 23.06.17 в 18:10

Младите възрожденци от Брегово отиват в Брюксел

10 ученици от Клуб „Млади възрожденци" към училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Брегово заминават за Брюксел . Те ще пътуват за белгийската столица на 27 юни по покана на евродепутата Петър Курумбашев. Тя е заради активната работа на клуба и получените награди през изтеклата година. Директорът на училището, Илияна Кръстева разказа повече за..

публикувано на 23.06.17 в 15:58

Приемен изпит в каменоделното училище в Кунино

Професионалната гимназия по каменообработване в село Кунино , община Роман, е обявила прием за новата учебна година в две паралелки. Обучението е по специалностите "Скулптура" и "Каменоделство", каза директорът Стефан Стефанов и добави: "Основното е "Каменна скулптура", отделно са другите предмети - "Рисуване", "Скулптура с глина", "История на..

публикувано на 23.06.17 в 15:42