Национален фолклорен събор започва край Мездра

Снимка: Петко Котларски Архив

Тази неделя от 10.00 часа на Туристически комплекс "Дядо Йоцо гледа" до село Очин дол, община Мездра ще започне 12-ият Национален фолклорен събор "Де е българското", организиран от Община Мездра и комплекса. По програмата на организаторите съборът ще продължи до около 20.00 часа.

Тази година заявки за участие са дали 4 детски градини, 40 колектива от община Мездра, 15 гостуващи и 12 индивидуални изпълнители с общо около 600 участници. В 12.00 часа на обяд ще бъде осветена курбан чорбата за участниците и гостите, кметът на община Мездра Генади Събков ще произнесе слово, домакинът Огнян Петров ще връчи традиционната "Награда за родолюбие" на Сдружение "Искърско дефиле" и Гуна Иванова ще изнесе кратък концерт.


Това, което се вижда от програмата е, че гостуващите колективи са почти само от Врачанско, с изключение на Комощица и Лом, докато до сега имаше участници от областите София, Плевен, Благоевград и др. 

Вижте още

Около 900 кубика дърва ще топлят хората в Раброво

Във видинското село Раброво живеят 320 души. С около 900 куб. метра дърва за огрев от общинската гора е подсигурено отоплението на хората там. Това съобщи Галина Вакарицова, кмет на населеното място: "Раброво, Каниц, кметството, патронажът, училището. Хората са снабдени с дърва и учрежденията. Близо 900 кубика дърва само за населението, отделно за..

публикувано на 18.10.17 в 15:32

Болни от вирусен хепатит са регистрирани в Монтанско

Три случая на вирусен хепатит “А” регистрираха в монтанския квартал “Кошарник”. Заболелите са деца на възраст до 10 години. От началото на септември до средата на октомври болните от хепатит “А” в Монтанско са общо 7. Чака се потвърждението на още 6 вероятни случая, съобщи д-р Мария Каменова , заместник директор на Регионалната здравна инспекция..

публикувано на 18.10.17 в 15:23

Литераторите в Мездра отбелязват годишнина

Литературните клубове на Мездра и Роман ще се срещнат по случай 65-годишнината на организацията в железничарския град. Срещата ще се проведе утре, 19 октомври, от 17:30 часа, в читалище "Просвета 1925 Мездра". Това съобщи председателят на Литературен клуб "Христо Ботев"- Мездра Светла Дамяновска :  "Двете литературни формации отдавна имат тесни..

публикувано на 18.10.17 в 14:57

Приемни родители се срещнаха в Белоградчик

Приемните родители от Белоградчик се срещнаха с представители на Националната асоциация по приемна грижа . Те обмениха опит и споделиха проблеми при отглеждането на децата. Повече за целта на срещата разказва Цветелина Милославова – координатор на Асоциацията за област Видин: „Днешната среща е инициирана от Националната асоциация по приемна..

публикувано на 18.10.17 в 13:42

Диабетиците във Видинско ще получат хранителни пакети

Дружеството на диабетиците във Видин започна да събира заявления по програма "Хранене". Хранителна помощ могат да получат хора, които имат пенсия по-ниска от 400 лева,  каза за радио Видин Катина Велкова, председател на дружеството: "Това е малка помощ от Българската асоциация "Диабет", на която сме членове.Тази помощ се дава през една година, за да..

публикувано на 18.10.17 в 12:06

Платени стават извинителните бележки за учениците

Личният лекар сам трябва да определя таксата , тъй-като издаването на документа не е включено в пакета услуги, които финансира Здравната касата . Някои от тях могат и да изберат вариант да не товарят пациентите си , а в някои градове в страната бележката струва между 2 и 5 лева .  Видинчани категорично не са съгласни с  таксата за издаване..

публикувано на 18.10.17 в 11:47