Национален фолклорен събор започва край Мездра

Снимка: Петко Котларски Архив

Тази неделя от 10.00 часа на Туристически комплекс "Дядо Йоцо гледа" до село Очин дол, община Мездра ще започне 12-ият Национален фолклорен събор "Де е българското", организиран от Община Мездра и комплекса. По програмата на организаторите съборът ще продължи до около 20.00 часа.

Тази година заявки за участие са дали 4 детски градини, 40 колектива от община Мездра, 15 гостуващи и 12 индивидуални изпълнители с общо около 600 участници. В 12.00 часа на обяд ще бъде осветена курбан чорбата за участниците и гостите, кметът на община Мездра Генади Събков ще произнесе слово, домакинът Огнян Петров ще връчи традиционната "Награда за родолюбие" на Сдружение "Искърско дефиле" и Гуна Иванова ще изнесе кратък концерт.


Това, което се вижда от програмата е, че гостуващите колективи са почти само от Врачанско, с изключение на Комощица и Лом, докато до сега имаше участници от областите София, Плевен, Благоевград и др. 

Вижте още

Най-много е валяло във Вършец, очакват се поледици

Най-много дъжд през почивните дни е валял в района на Вършец, а най-малко във Василовци, съобщиха от Хидро-метеорологичната обсерватория в Монтана. 38 литра на квадратен метър са отчетени в района на Вършец. С два литра по-малко е измереното количество в Берковица. За Монтана синоптиците са отчели 33 литра. Най-слаби са били валежите във..

публикувано на 18.12.17 в 14:05

Служителите на реда в Монтана помогнаха на 8 деца на починали полицаи

8 момичета и момчета , 3 от които завършващи студенти, получиха по 370 лв, събрани при благотворителна кампания на Областната дирекция на МВР в Монтана в помощ на деца на починали служители. Коледният подарък бе връчен от директора на полицията в Монтана ст. комисар Ивайло Антонов. Теодора Накова, майка на тримата бъдещи висшисти– тризнаците Анна, Таня..

публикувано на 18.12.17 в 13:31

Обсъдиха мерки за оздравяване на болницата в Белоградчик

Кметът на Община Белоградчик Борис Николов и управителката на местната общинска болница Лилия Трифонова се срещнаха със зам.- министъра на здравеопазването Жени Начева, за да обсъдят съдбата на местната общинска болница. "Договорихме се да обмислим как да преструктурираме дейността на болницата, за да може да продължи да съществува с надеждата, че..

публикувано на 18.12.17 в 12:02

Шофьор на тролейбус във Враца продавал фалшиви билети

В събота служители на сектор "Противодействие на икономическата престъпност" при Областната дирекция на МВР във Враца са провели специализирана полицейска операция за контрол, предотвратяване и разкриване на нарушения и престъпления при обществения превоз на пътници. В хода на операцията, след придобита оперативна информация, са установени пътници в..

публикувано на 18.12.17 в 11:15

Във Видин задържаха 5500 литра вещество за производство на хероин

Около 1.00 часа през нощта в петък митнически екип, работещ в района на ГКПП Дунав мост 2, спрял за проверка камион с босненска регистрация, превозващ по документи 20 тона полиетилен от страна в ЕС за фирма получател в  Турция. Превозното средство е управлявано от 60-годишен босненски гражданин И. Памукович. Товарната композиция с водача е ескортирана до..

публикувано на 18.12.17 в 11:08

Бежанец от Сирия шофирал дрогиран във Видин

Водач, седнал зад волана след употреба на наркотици, е задържан в полицейския арест за срок до 24 часа, съобщиха от видинската полиция. На 17 декември около 00.01 часа по ул. "Широка", 21-годишен сирийски гражданин с хуманитарен статут , живеещ във Видин, шофирал товарен автомобил "Фолксваген Кади". При тестване с техническо средство, пробата отчела..

публикувано на 18.12.17 в 10:52