Фестивал на средновековните традиции, бит и култура в Мездра

Снимка: Петко Котларски

Трето поредно издание на Фестивала на средновековните традиции, бит и култура "Калето - Мездра” ще се проведе на 20 и 21 май в Археологическия комплекс. "В програмата са предвидени възстановки, които ще пресъздадат ранното и късно Средновековие по нашите земи. Тази година ще има и нови неща- колегите от Крепост "Туида" от Сливен ще демонстрират обучение на граблива птица. Ще има прабългарска и византийска юрта, ще демонстрираме латински рицари, византийци. Направихме и средновековен мост- достатъчно дълъг и широк, за да могат хората да се снимат на него. Това ни беше основната идея, да бъде като атракция на самата крепост. Ще има дуели между различни типове воини. "Калето" ще бъде огласено от средновековна музика и изпълнено с омайни аромати на средновековни гозби.", каза ръководителят на комплекса Димитър Павлов.

ПРОГРАМА


Събота, 20 май:

10:30 – Официално откриване на фестивала – представяне на участниците.

11.00 – Средновековното българско облекло, въоръжение и снаряжение, представят:

– за периода на ранното средновековие – "Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол“ от град Варна

– за периода на късното средновековие – Калина Атанасова – Бъдъмба от град Варна

12:00 – Представяне на средновековната кухня – ястия и рецепти от Петя Крушева от град Пловдив

13.30 – Демонстрация на средновековни бойни умения – дуели на средновековни воини

14:00 – Представяне на обучение на ловна птица. – Крепост "Туида", град Сливен

15.00 – Школа за млади воини – обучение на младежи и деца в средновековни воински умения – стрелба с лък и бой с хладни оръжия 

16:00 – Демонстрации на Средновековни бойни техники

17:00 – Кътинг тестове – демонстрации на възможностите на средновековните оръжия – сечене със сабя и меч

Неделя, 21 май:

9.30 – 14.00 – Музей на открито, жива история. Разглеждане на средновековните лагери, стрелба с лък, занаяти и игри


print Отпечатай
Вижте още

Снимката на 22 май 2017 година

Стотици възпитаници на детските градини във Видин дойдоха пред катедралния храм "Св. Димитър" със своите учители и родители , за да се включат в тържеството, като рецитират стихотворения за делото на Светите братя Кирил и Методий и изпълнят народни танци. Професионален танцов ансамбъл "Мездра" при Народно читалище "Просвета 1925" с художествен..

публикувано на 22.05.17 в 18:05

24-метров национален флаг на 24 май във Враца

24-метрово българско знаме, за втора поредна година, ще съпровожда шествието по булевард "Никола Войводов" във Враца на 24 май- Денят на българската просвета и култура и славянската писменост. Празничното шествие, в което ще се включат ученици, учители, жители на града, общественици,  тръгва от пл. "Македония" в 10:00 ч. Колоната ще премине по..

публикувано на 22.05.17 в 16:12

2081 починали, 843 емигрирали, едва 556 са родени във Видин през миналата година

През 2016 година в област Видин са родени 556 деца. В сравнение с предходната година броят им е намалял с 9 деца, съобщиха от Териториалното статистическо бюро. Броят на момчетата (293) е с 30 по-голям от момичета (263). Извънбрачните бебета са били 420. 72.5% от ражданията са от жени на възраст от 20 до 34 години, които през 2016 г. са 403 и са..

публикувано на 22.05.17 в 15:34

Организират еднодневни излети във Врачанския Балкан

За осма поредна година Дирекция на Природен парк "Врачански Балкан" и Природозащитен център "Натура" ще организират еднодневни летни излети на територията на парка . В определени съботни дни по график граждани, туристи и гости на Враца ще могат да се включат в организирани посещения по Врачанската екопътека, водопада "Скакля" и връх Вола. Приятното и..

публикувано на 22.05.17 в 15:15

Детски празник във Видин

Стотици възпитаници на детските градини във Видин дойдоха пред катедралния храм "Св. Димитър" със своите учители и родители, за да се включат в тържеството, като рецитират стихотворения за делото на Светите братя Кирил и Методий и изпълнят народни танци . "Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, празникът на буквите е..

публикувано на 22.05.17 в 14:00

Цветко Цветков е новият зам.-областен на Монтана

Цветко Цветков е новият заместник областен управител на Монтана. Той е от квотата на АТАКА. Цветков е бивш общински съветник, инженер технолог по храните. Един от учредителите на АТАКА в Монтана през 2007 година, каза областният председател на АТАКА Адриан Асенов : "Той е един прекрасен специалист, човек с широка обща култура и познания. Той ще е..

публикувано на 22.05.17 в 13:30