Фестивал на средновековните традиции, бит и култура в Мездра

Снимка: Петко Котларски

Трето поредно издание на Фестивала на средновековните традиции, бит и култура "Калето - Мездра” ще се проведе на 20 и 21 май в Археологическия комплекс. "В програмата са предвидени възстановки, които ще пресъздадат ранното и късно Средновековие по нашите земи. Тази година ще има и нови неща- колегите от Крепост "Туида" от Сливен ще демонстрират обучение на граблива птица. Ще има прабългарска и византийска юрта, ще демонстрираме латински рицари, византийци. Направихме и средновековен мост- достатъчно дълъг и широк, за да могат хората да се снимат на него. Това ни беше основната идея, да бъде като атракция на самата крепост. Ще има дуели между различни типове воини. "Калето" ще бъде огласено от средновековна музика и изпълнено с омайни аромати на средновековни гозби.", каза ръководителят на комплекса Димитър Павлов.

ПРОГРАМА


Събота, 20 май:

10:30 – Официално откриване на фестивала – представяне на участниците.

11.00 – Средновековното българско облекло, въоръжение и снаряжение, представят:

– за периода на ранното средновековие – "Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол“ от град Варна

– за периода на късното средновековие – Калина Атанасова – Бъдъмба от град Варна

12:00 – Представяне на средновековната кухня – ястия и рецепти от Петя Крушева от град Пловдив

13.30 – Демонстрация на средновековни бойни умения – дуели на средновековни воини

14:00 – Представяне на обучение на ловна птица. – Крепост "Туида", град Сливен

15.00 – Школа за млади воини – обучение на младежи и деца в средновековни воински умения – стрелба с лък и бой с хладни оръжия 

16:00 – Демонстрации на Средновековни бойни техники

17:00 – Кътинг тестове – демонстрации на възможностите на средновековните оръжия – сечене със сабя и меч

Неделя, 21 май:

9.30 – 14.00 – Музей на открито, жива история. Разглеждане на средновековните лагери, стрелба с лък, занаяти и игри


print Отпечатай
Вижте още
Кметът инспектира пречиствателната станция в Мездра.

Водата в община Мездра е годна за пиене

Във връзка със зачестилите сигнали за влошени качества на питейната вода в цялата страна, кметът на община Мездра Генади Събков инспектира работата на пречиствателната станция в железничарския град.  След проведени разговорите с управителя на „ВиК“ ООД Враца Ангел Престойски и на база взетите лабораторни проби от водата, която достига до..

публикувано на 23.06.17 в 11:21

Нелегална акцизна стока е иззета при акции в Северозапада

Пет случая на разпространение на нелегални акцизни стоки предотвратиха митнически служители от Митница Лом през последния месец. Съвместно със служители на МВР, са извършени проверки в Лом , Видин , Вършец и Криводол . Иззети са 24 440 къса нелегални цигари, близо 80 кг нарязан тютюн и над 400 л алкохол без документи за платен акциз.

публикувано на 23.06.17 в 11:02

4 приемни семейства се отказаха във Врачанско

4 семейства са били извадени от списъците на потенциалните приемни родители във Врачанско , съобщи директорът на областната дирекция „Социално подпомагане” Мария Търнавска. Фамилиите са били заличени, след като са изявили изрично съгласие да не получават повече пари за отглеждането на деца без родители. През миналия месец май само 2..

публикувано на 23.06.17 в 10:30

Полицията в Лом издирва 16-годишно момиче

Полицията в Лом издирва непълнолетната Цветелина Цветанова Григорова , на 16 години от монтанското село Мокреш . Момичето е напуснало дома си на 9 юни и оттогава е в неизвестност.  Цветелина е обявена за общодържавно издирване с телеграма от 16 юни на Главна дирекция "Национална полиция" в категория „непълнолетно лице напуснало дома си” с мярка..

публикувано на 23.06.17 в 09:39

Наградиха проспериращи млади учители във Видин

За четвърта   по ред година Регионалното управление на образованието във Видин удостои с награди проспериращи млади учители. Номинациите завършват  целогодишната програма за млади учители, която Регионалното управление осъществява заедно с директорите на  училищата и детските градини от областта, каза началникът на управлението Марийка..

публикувано на 23.06.17 в 08:26

Линията на бедност във Видин и Враца намалява, а в Монтана се увеличава

308,17 лв. е линията на бедност в страната миналата година средно месечно на лице от домакинство, по данни на Националния статистически институт. Под прага на бедност са били над едни милион и 600 хиляди души. В сравнение с предходната година, линията на бедност намалява с 5,4 %, а относителният   дял на бедното население се увеличава с..

публикувано на 23.06.17 в 07:56