Денят на матурите във Видин

БГНЕС

Интерпретативно съчинение или есе по темата "Човекът между ценностите на общността и личния порив" върху разказа на Йордан Йовков "Албена", писаха днес зрелостниците на първия Държавен зрелостен изпит по български език и литература в 12-и клас. Ученици от Видин, които проведоха своята матура в Профилирана природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" бяха единодушни, че оценката, която очакват, е петица.
"Падна се "Албена" на Йордан Йовков. Написах две страници, не беше чак толкова трудно. Не мисля, че вариантът с модулите е по-добър, защото някои хора приключват по-рано първия модул... Матурата не беше трудна, очаквам петица. Авторите и произведенията ме затрудниха най-много, защото са много и се учат трудно всички. Темата не ме изненада, написах две страници, почти три... Добре съм се справила, всичко съм си написала. Не очаквах Йордан Йовков, беше изненада. Очаквам петица... Третият модул беше най-лесен, писах есе... Не беше особено трудно, само на автора се затрудних, не бях чела "Албена". Очаквам със сигурност петица и нагоре... Имаше въпроси, които бяха много лесни... Наистина имаше контрол, беше стегнато..."
Седмокласници, участвали днес в Националното външно оценяване по български език и литература, казаха, че са писали преразказ върху откъс от романа "Войната на таралежите" на братя Мормареви. Преразказът е включен във втория модул от изпита. Седмокласниците, които бяха разпределени в Средно училище "Цар Симеон Велики" Видин, казаха, че вторият модул е бил по-лесен.
"Видовете изречения в първия модул ме затрудниха. Прочел съм "Войната на таралежите" и ми беше лесно... Беше сравнително лесно. Написах две страници. Очаквам петица... Всички мислеха, че ще е супер трудно, но при нас беше доста лесно... Стискам палци поне за петица..."
В понеделник, 22 май, е вторият Държавен зрелостен изпит. Най-много ученици- 188, са избрали да се явят на матура по Биология и Здравно образование. 
Повече за вълненията на дванайсетокласниците от Видин, чуйте в звуковия файл. 

print Отпечатай
Вижте още

Летни занимания в Арт Студио "Приказен свят"

Днес ви пренасям в атмосферата на Арт Студиото "Приказен свят", което работи от средата на този месец в Центъра за социална рехабилитация и интеграция във Видин. Фондация "Подкрепа за реализация" и Видинска света митрополия организираха занимания за деца от 6 до 14 годишна възраст през лятната ваканция в Арт студио „Приказен свят”. До 09..

публикувано на 28.07.17 в 15:34

Анета Генчева: Необходима е държавна политика за справяне с обезлюдяването на Северозапада

Днес гостуваме в Бойница - най-малката община във Видинска област. Постоянното население тук е около 1 100 души и непрекъснато намалява. Въпреки това продължават да се поддържат две училища и детска градина. Разкрити са няколко социални центъра и защитено жилище. Работа обаче трудно се намира, затова безработицата и бедността тежат най-много на..

публикувано на 28.07.17 в 14:46

Циркът- неустоим за малки и за големи

Циркът е вид сценично изкуство и в сегашния му вид се появява в края на XVIII в . За негов баща се счита англичанинът Филип Астлей, а за рождена дата - 9 януари 1768, когато прави първото представление в Лондон. През 1772 г. той построява в Париж кръгла зала, която нарича цирк, и започва да дава представления, включващи акробатически и ездачески..

публикувано на 28.07.17 в 13:36

Афи-умиротворителката

Днес в " 97 лапи и 1 опашка" ви срещам с Дева Людмилова и нейното кученце Афи. Афи е порода мини пинчер и е на 1 годинка и 4 месеца. Тя е изненада- подарък от родителите на Дева, която отдавна е искала домашен любимец. Затова за Дева  Афи е сбъдната мечта. За избора на това интересно име Дева разказа: "На моите години майка е имала куче, което се е..

публикувано на 28.07.17 в 13:16

Издирва се кака Минка за шоуто "На гости при баба" в Ново село

Детското лято е в разгара си, а в Ново село се подготвят за шоуто, което събира малки и големи- "На гости при баба". Повече от 20 години то се води от артистката Минка Сурдулова. Тази година тя изчезна. Децата от шоуто, обаче, знаят, че новоселяни има   по целия свят и затова с помощта на новия водещ граничния офицер Андрей Димитров, ще се..

публикувано на 28.07.17 в 13:02

Вършец- курортът на Северозапада

Вършец е един от най- старите балнеологични курорти с над 160-годишна история. Вършец е единственият град в България, с парк, който започва от центъра на града. Има много зелени площи, паркови зони, Алеята на чинарите /която минава през целия град/ и Иванчова поляна, са само част от местата, които привличат туристите. Най- много посетители е имало през..

публикувано на 27.07.17 в 16:55