Денят на матурите във Видин

БГНЕС

Интерпретативно съчинение или есе по темата "Човекът между ценностите на общността и личния порив" върху разказа на Йордан Йовков "Албена", писаха днес зрелостниците на първия Държавен зрелостен изпит по български език и литература в 12-и клас. Ученици от Видин, които проведоха своята матура в Профилирана природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" бяха единодушни, че оценката, която очакват, е петица.
"Падна се "Албена" на Йордан Йовков. Написах две страници, не беше чак толкова трудно. Не мисля, че вариантът с модулите е по-добър, защото някои хора приключват по-рано първия модул... Матурата не беше трудна, очаквам петица. Авторите и произведенията ме затрудниха най-много, защото са много и се учат трудно всички. Темата не ме изненада, написах две страници, почти три... Добре съм се справила, всичко съм си написала. Не очаквах Йордан Йовков, беше изненада. Очаквам петица... Третият модул беше най-лесен, писах есе... Не беше особено трудно, само на автора се затрудних, не бях чела "Албена". Очаквам със сигурност петица и нагоре... Имаше въпроси, които бяха много лесни... Наистина имаше контрол, беше стегнато..."
Седмокласници, участвали днес в Националното външно оценяване по български език и литература, казаха, че са писали преразказ върху откъс от романа "Войната на таралежите" на братя Мормареви. Преразказът е включен във втория модул от изпита. Седмокласниците, които бяха разпределени в Средно училище "Цар Симеон Велики" Видин, казаха, че вторият модул е бил по-лесен.
"Видовете изречения в първия модул ме затрудниха. Прочел съм "Войната на таралежите" и ми беше лесно... Беше сравнително лесно. Написах две страници. Очаквам петица... Всички мислеха, че ще е супер трудно, но при нас беше доста лесно... Стискам палци поне за петица..."
В понеделник, 22 май, е вторият Държавен зрелостен изпит. Най-много ученици- 188, са избрали да се явят на матура по Биология и Здравно образование. 
Повече за вълненията на дванайсетокласниците от Видин, чуйте в звуковия файл. 

Вижте още

"Малките звездички" от 24.09.2017 година

Без не искам, не и не мога , това са правилата днес в предаването, и без нарушения . Отвеждаме ви в четвърта група "Усмивка" на видинската детска градина "Желязко Попниколов" на проверка, да инспектираме, да установим и уловим тези, които тъпчат общоприетите норми и ред. Да видим сега, кой, кого подбра!

публикувано на 24.09.17 в 14:05

"Неделник" от 24 септември 2017 година

Есен е вече. Хубав сезон. А "Неделник" брой 173 вече е на сайта. За начало отново разлистваме старите вестници в съвместната ни рубрика с Регионална библиотека "Михалаки Георгиев". След това колегата от Програма "Христо Ботев" на БНР, Петя Талева ще ни заведе там където... "Дъхави теменуги, цвят от зюмбюл, от ароматични ябълки, трендафил,..

публикувано на 24.09.17 в 13:57

С аромат на есен в "Пица на парче"

"Вятър в градините, сенки в смокините..", сбогом на лятото и здравей на есента! Есента е нова пролет - всеки лист е цвят! Жълти, кафяви, червени и златни, ние сме Нора и Гери и идваме при вас с аромат на чушкопек, защото през есента това е ароматът на истинската жена ;) А според вас на какво мирише есента? На дъжд, на дюли и вкусно..

публикувано на 23.09.17 в 12:33

Денят на независимостта в Северозапада

Денят на независимостта бе отбелязан във Видин с тържествена церемония на площад "Бдинци". Видинчани дойдоха на централния площад, за да почетат делото на предците ни, довело до независимостта на България: "Чувстваме се българи... Гордеем се, че е имало хора, които са мислили за тази държава... Какво означава да си независим? Да си "ковеш" сам..

публикувано на 22.09.17 в 18:04

В скута на Люта

Днес ви представяме историята на село Владимирово, община Бойчиновци, някогашната Люта. Селище с древна история, разказана от Петър Алексиев Спасов-Синигерски , родом от Люта. Той е автор на книгата "История на село Владимирово". Историята, както казва нaшият събеседник, е дело на всички хора от родното му село, а написването й станало спонтанно...

публикувано на 22.09.17 в 16:01

Как да се спре разгонването на котката

Днес в "97 лапи и една опашка" ще обърнем внимание на стопаните, които имат котки у дома. Знаете, че разгонването е част от живота на домашния любимец два пъти годишно. Повечето собственици на котки не очакват с нетърпение любимата им писана да се разгони, защото това неизменно води до поредица от безсънни нощи. В този период котките са..

публикувано на 22.09.17 в 15:00