Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наградиха изявени ученици във Видин, Враца и Монтана

9
Снимка: Светослав Цветанов


Изявени учители и ученици от Профилирана езикова гимназия "Йордан Радичков" във Видин бяха наградени в навечерието на 24 май- Деня на славянската писменост и култура. Наградите са за високите постижения на национални олимпиади, конкурси и състезания.Талантливите ученици бяха подготвили и програма, с емблематични за празника стихотворения- "Аз съм българче", "Върви народе възродени" и " Хубава си, моя горо".

Тази година бяха отличени общо 60 ученици. Грамоти за различни участия и добро представяне получиха 52-ма възпитаници на училището, бяха раздадени и 8 специални награди- плакети и парична награда. За заслуги бяха наградени и 13 учители.

"Успехите на нашите ученици са огромни. Също така не забравяме учителите, които са ги подготвяли. Те ще бъдат наградени с плакети за изключителната, всеотдайната подкрепа, която оказват на нашите ученици.  Горд съм! Всеки директор, всеки учител е горд с такива ученици и учители, това са успехи и на целия град. Това са успехи, които прославят града ни из цяла Бълагрия"- посочи директорът на езиковата гимназия Любомир Георгиев.

За Даниела Конова от 10 клас наградата е неочаквана:

"Не я очаквах, бях изненадана. Чувствам се щастлива, исках още от началото, когато дойдох, и аз да бъда от наградените, да се кача на стълбичката. И го постигнах!"

Най-развълнувана от събитието беше учителката по физическо възпитание Десислава Маринова:

"Наградата е много неочаквана за мен и аз въобще нямах представа. Чувствам се много радостна, не очаквах тази награда и ми дойде така малко емоционално, защото аз съм за първа година преподавател тук."

СнимкаВ Монтана кметът Златко Живков връчи наградите на учениците, спечелили стипендии, съгласно Наредбата на общината за финансово стимулиране на даровити деца. Тази година 20 изявени деца са кандидатствали.

Ивон Владимирова, певица от Обединения детски комплекс “Ние, врабчетата”, получи специалната стипендия на община Монтана за 2017-та година- първи транш от 2300 лева. Еднократна финансова помощ от 460 лева получиха Александрина Найденова и Даниел Цветанов в област “наука и техника”, Георги Иванов и Жанета Пейна – “култура и изкуство”.

Първи транш от 1380 лева Златко Живков връчи и на Диана Михайлова – наука и техника, Габриела Иванова – култура и изкуство и Марин Енчевски – спорт.

Днес тържествена церемония по награждаване на изявени ученици имаше и в Профилираната Природо-математическа гимназия „Акад. Иван Ценов“- Враца. 108 са учениците от 5-ти до 12-ти клас, които получиха отличия за постигнатите високи резултати на национални и международни олимпиади и състезания по български език и литература, математика, чужди езици, физика и астрономия, химия, информационни технологии, математическа лингвистика, история, биология, изобразително изкуство и извънкласни дейности. Директорът на гимназията Татяна Василева специално благодари на изявените ученици и техните учители по предмети за доброто им представяне, многобройните награди и медали от престижни форуми.

По-късно, на тържествена церемония кметът на Враца Калин Каменов връчи грамоти и награди на номинираните ученици за  "Най-добър ученик" на 2016/2017 г., които не са успели да стигнат до почетното звание. Тази година номинираните са общо 23, 6 са победители. Останалите 17 получиха грамоти за признание в различните области.

"Нагардите са в различни области- в хуманитарната област, в природо-математическа област, в областта на изкуствата и спорта, в начален етап на основното образование. Има и специална награда на кмета на общината за "Ученик на годината". За да стигнат дотук, те наистина имат така добри постижения и заслуги. Всички номинирани, които не са спечелили наградата на кмета, получиха грамота и хубава книга"- каза Маринела Петрова- директор на дирекция "Образование, здравеопазване и социални дейности"- Враца. 

Шестимата победители в " Наградите на кмета" ще бъдат обявени утре. А учениците, които бяха наградени днес са:

I.  Ученик на годината в област Начален етап и основно образование:

1.  Тимон Стилиянов Трифонов от ІV клас - НУ „Св. Софроний Врачански

II.  Ученик на годината в областта на изкуствата

1.  Мила Пламенова Петрова от V клас - ПЕГ „Йоан Екзарх”

III.  Ученик на годината в областта на хуманитарните дейности

1.  Мария Людмилова Тодорова от VІ  клас - СУ „Козма Тричков”

2.  Гергана Ивова Николаева от VІІ клас - ППМГ „Акад.Иван Ценов”

3.  Светла Сашкова Ангелова от VІІ клас - СУ „Козма Тричков”

4.  Елица Ивова Иванова от VІІ клас - СУ „Никола Войводов”

5.  Дарена Ивайлова Дилчовска от ХІІ клас - СУ „Христо Ботев”

6.  Моника Теодорова Масларска от ХІІ клас - ПЕГ „Йоан Екзарх”

IV.  Ученик на годината в областта на профилираното/професионалното обучение

1.  Таня Росенова Маринова от V клас – ПЕГ „Йоан Екзарх“

2.  Вилислава Вилис Кирилова от ХІІ клас - СУ „Васил Кънчов”

V.  Ученик на годината в природо-математическа област

1.  Филип Венциславов Киров от VІ клас - СУ „Никола Войводов”

2.  Вяра Симеонова Хубева от VІ клас - СУ „Козма Тричков”

3.  Калина Ивайлова Лалкова от VІІ клас - ППМГ „Акад.Иван Ценов”

4.  Велислав Лъчезаров Ценов от ХІІ клас - ПЕГ „Йоан Екзарх”

VI.  Ученик на годината в областта на спорта

1.  Стефани Мирославова Луканова от ІХ клас - ПЕГ „Йоан Екзарх

2.  Николай Стилиянов Ничовски от Х клас - ПЕГ „Йоан Екзарх”

3.  Мария Пламенова Ангелова от ХІ клас - ППМГ „Акад.Иван Ценов”


Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 30 юли 2024 година

Избират  изпълнител на дейностите по аварийно укрепване на крепостта "Баба Вида".  Укрепването трябва да се извърши по архитектурен и конструктивен проект, обясни началникът на отдел "Устройство на територията" в Община Видин Румен Лилов.  Първата от поредицата срещи, организирани от "Има такъв народ" в търсене на подкрепа за съставяне на..

публикувано на 30.07.24 в 18:05

Проблеми при техническите прегледи след нови изисквания

Нови изисквания при годишните технически прегледи създават проблеми за собствениците на някои автомобили. От понеделник (22 юли) са в сила нови правила, според които тези пунктове, които не са осигурили свързаност на уредите за измерване със системата на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация”, няма да могат да работят...

обновено на 30.07.24 в 16:47

Клошари запалиха постройка във Видин, пожарът е овладян

Пожар е горял този следобед в ж.к "Бонония", в района на болницата във Видин. За съседните сгради няма опасност, няма и пострадали хора, каза за Радио Видин гл. инсп. Димчо Горанов , началник на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението"- Видин:  "В изоставена клошарска къща са запалени боклуци и се е запалила цялата постройка...

публикувано на 30.07.24 в 16:10

Дърводелската работилница за деца се проведе в Ослен Криводол

Със занимания по дърводелство продължава Лятната школа за деца в читалището на мездренското село Ослен Криводол. Новата седмица  започна в дърводелската работилница на Сергей Цеков.   За заниманието той  беше приготвил дървен материал, който децата оформиха и украсиха с пирограф, превръщайки парчето дърво в красиви дъски за хляб. Освен..

публикувано на 30.07.24 в 15:53

Община Монтана с нови автомобили за социални услуги

Отделят над 100 000 лева за два нови автомобила за социални услуги в община Монтана. Средствата се осигуряват от актуализацията на капиталовите разходи от държавата 117 000 лева е актуализацията на капиталовите разходи на община Монтана, финансирани от държавата, за първите шест месеца на годината. По-голямата част от тях ще бъдат разпределени за..

публикувано на 30.07.24 в 15:35

Облагородяват градинката пред търговския център във Видин

Градинката пред търговския център във Видин ще бъде облагородена. В пространството ще бъдат оформени фигури с вечнозелени растения и сезонни цветя, като се запази сегашната форма на композицията, каза Владимир Петков - мл. експерт "Техническа инфраструктура и благоустройство" в Община Видин: "Идейният проект предвижда да се засадят вечно зелени..

публикувано на 30.07.24 в 15:23

Над 2 милиона заготовки на кутии за цигари задържаха на Дунав мост 2

Г олямо количество заготовки на кутии за цигари и филтърна хартия за производство на цигари е открито  в тежкотоварен автомобил.   при проверка на Дунав мост 2, съобщават от Агенция  "Митници".  Снощи о коло 02:00 часа в района на ГКПП Дунав мост II – Видин митническите служители са спрели за проверка товарен автомобил, управляван от..

публикувано на 30.07.24 в 15:19