Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На празника на децата

| обновено на 01.06.17 в 16:24
30
Снимка: Катя Борисова

Пред театъра във Видин се проведе състезание по маратонско бягане по повод Международния ден на детето- 1 юни под мотото „Спортът за едно по-здраво поколение”. В него взеха участие 69 души, като най-младият беше на 7 години, а най-възрастният- на 40. Първи финишира Стефан Йорданов на 17 години, който каза, че е очаквал да спечели, защото и миналата година е победил в маратона.Той отправи апел към всички:

"Бих ги насърчил да спортуват все по-често, да ходят по игрищата, да играят футбол, баскетбол, волейбол, лека атлетика, кой каквото си избере, но да не се стои пред компютрите, а да се играе на вън."

Всички участници финишираха успешно и казаха, че са се включили за забавление и за здраве, не за победа:

Снимка: Моника Йончева"Реших да опитам тази година, защото ми се стори забавно. Не съм дошла с цел да спечеля, просто за забавление и да спортувам... Аз участвам първо, защото участвах и миналата година и ми хареса и второ, защото не спортувам и мисля, че се нуждая от повече движение... Миналата година дойдох, обаче не бях подготвен и видях, че е интересно и реших тази година да дойда пак. Радвам се, че има такива неща във Видин... Дойдох да потичам малко за здраве, не за да спечеля."


Участниците пробягаха трасе от около 3 километра, като разликата между първия и последния е 11 минути и 56 секунди.

Победителите получиха награди в различните възрастови групи- до 11 години, от 11 до 13 години, от 14 до 18 години и над 18 години.

Блиц турнир по шах се проведе на площадката на Художествената галерия във Видин. Включиха се 50 участници като най-младият играч беше на 7 години, а най-възрастния- на 77. Имаше двама шахматисти от село Митровци (област Монтана) и двама от Горни Лом. Турнирът се проведе в 9 кръга.

Турнир по стрийтбол се състоя на централния площад "Бдинци" във Видин. Баскетболисти от 25 отбора в три възрастови групи се включиха в надпреварата за първото място, каза Росен Ракаджиев, главен съдия на турнира.
Интересът наистина е голям и ние всяка година се стараем да осигурим това удоволствие за всички приятели на баскетбола, каза Герго Гергов, представител на организаторите на турнира.
Снимка: Пламен КоцевПървото място при възрастова група 5-6 клас бе спечелено от отбора на "Трактористите" - Иван Стоянов, Едуард Терзийски, Мариян Христов. При втората група 6-7 клас първенци са отбор "Алекс" /Ангел Ангелов, Николай Николов, Алекс Страхилов/, а при най- големите 8-11 клас, победители са отбор "Титаните" /Николай Огнянов, Здравко Здравков, Ивайло Вълчов/. Турнирът завърши с демонстративен мач, в който се включиха и организаторите.

Във Видин за 6-та поредна година различни организации поднесоха на децата като подарък за днешния 1-ви юни детски празник "Щуроландия". В няколко арт ателиета малчуганите творяха, на спортните площадки спортуваха, доброволци им рисуваха лицата и им правиха прически, дори им бяха раздадени сладоледи. А на "Сцената на талантите" всеки можеше да се изяви.

Ученици от училището по изкуствата във Видин рисуваха  на тема "Безопасно детство”. Организатор на проявата беше Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” (РД ПБЗН) във Видин, съвместно с Регионалното управление на образованието, по случай 1 юни - Международен ден на детето. Децата рисуваха на асфалта в двора на училище "Св. Св. Кирил и Методий”. Задачата беше техните рисунки да отразят защитата на живота и здравето им от пожари, природни бедствия, промишлени аварии и катастрофи. На празника участваха пожарникари и спасители с техника на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението”- Видин. Те показаха на децата какво представлява пожарната кола и подробности от професията на пожарникаря. Инициативата няма състезателен характер, каза старши комисар Станислав Генчев, директор на РД ПБЗН Видин:


"Решихме с ръководството на училището да не правим конкурс, а да го направим празник за всички деца и всеки спокойно да може да рисува на воля… Целта е децата да разберат каква е пожарникарската професия и най-важното - да разберат как трябва да реагират при настъпила извънредна ситуация, като пожар, примерно. А що се отнася за самия празник, ние сме подготвили по една торта за участниците от всеки клас, за да могат днес да си прекарат по-весело в този най-хубав детски празник…“

В празничния ден, огнеборци посетиха и детски градини във Видин и Белоградчик, където чрез сюжетно-ролеви игри с пожарникарско оборудване запознаха малчуганите с професията "пожарникар”. Възпитаниците от детската градина в Кула  гостуваха в местната пожарна служба.


кв. Нов път, Видин, Снимка: Красимир КаменовТържество по повод Международния ден на детето се проведе и в Центъра за работа с деца на улицата във видинския квартал "Нов път". Децата изпълниха пиеската "Горските музиканти", а зрители им бяха техните родители и близки. По време на тържеството малчуганите пяха и танцуваха, а за накрая имаха и почерпка. Програмата включваше и "Ден на отворените врати", като всички желаещи разгледаха Центъра.


Годишен концерт на възпитаниците на клубовете, школите и съставите при Детски комплекс - Белоградчик се състоя на площад "Възраждане" в града. Поводът е 1 юни – Международен ден на детето, и завършването на учебната година. Сред гостите на проявата бяха  Борис Николов, кмет на общината и неговият заместник- Антон Трифонов.

Белоградчик, Снимка: Община БелоградчикКултурното събитие събра на едно място, както много родители и близки роднини, дошли да видят изявите на децата си, също така и много ценители на родния фолклор и културните ценности. По време на 90-минутната богата и разнообразна програма присъстващите се наслаждаваха на народните танци на три формации, на много сценки, драматизации по народни приказки и скечове. Възторжено бяха посрещнати и ритмичните танци на клуба по аеробика.

  В края на културната програма бяха връчени 140 сертификата  на възпитаници на Детския комплекс за успешно завършване на учебната година.


За деня на детето в Белоградчик се състоя и празнично детско шоу на площад "Възраждане". Организаторите се бяха погрижили за създаването на няколко центъра по интереси: клуб "Фотограф", клуб "Художник", клуб "Журналист", клуб "Градинар" и клуб "Сръчко", към които децата проявиха особен интерес.

Лом, Снимка: Владимир Недев

Весел детски празник, посветен на Международния ден на детето – 1 юни, зарадва малчуганите в Лом. Клоуни, жонгльор и фокусник забавляваха малки и големи в градинката зад паметника на площад „Свобода”, където се проведе детското тържество. Малчугани от всички детски градини и училища се изявиха на откритата сцена и пяха песни и рецитираха стихотворения. За награда те получиха цветни балони от водещия на тържеството. Кметът Пенка Пенкова поздрави децата с празника и им пожела крепко здраве и много весели игри през лятото. Детският празник бе организиран от Община Лом.  

Берковица, Снимка: Петя Генова

Клубът за правата на детето при Лесотехническата професионална гимназия (ЛПГ) в Берковица направи информационна кампания днес по повод Международния ден на детето. Гимназистите предварително бяха изготвили флаери с информация за Конвенцията за правата на детето, както и стикери с послания.

Събитието протече под мотото Ако знаем повече за детските права, можем да осигурим по-добър живот на децата”.

За начало на кампанията бе избрано откриването на Международния детски фестивал на изкуствата „Лачени обувки”. След това младежите посетиха Дирекция "Социално подпомагане”, съдът и прокуратурата, срещнаха се със заместник-кмета Радослав Найденов, с представители на образователни институции. Удовлетворени са от работата си, категорична са членовете на клуба.

Утре акцията продължава в Първо основно училище, където ще се проведе среща с децата от Детското полицейско управление и техните гости от Полша.

Клубът за правата на детето към ЛПГ е един от десетте клуба в страната, създаден по инициатива на УНИЦЕФ – България и е пилотен проект, който има волята да се разширява във все повече учебни заведения в страната. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 30 юли 2024 година

Избират  изпълнител на дейностите по аварийно укрепване на крепостта "Баба Вида".  Укрепването трябва да се извърши по архитектурен и конструктивен проект, обясни началникът на отдел "Устройство на територията" в Община Видин Румен Лилов.  Първата от поредицата срещи, организирани от "Има такъв народ" в търсене на подкрепа за съставяне на..

публикувано на 30.07.24 в 18:05

Проблеми при техническите прегледи след нови изисквания

Нови изисквания при годишните технически прегледи създават проблеми за собствениците на някои автомобили. От понеделник (22 юли) са в сила нови правила, според които тези пунктове, които не са осигурили свързаност на уредите за измерване със системата на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация”, няма да могат да работят...

обновено на 30.07.24 в 16:47

Клошари запалиха постройка във Видин, пожарът е овладян

Пожар е горял този следобед в ж.к "Бонония", в района на болницата във Видин. За съседните сгради няма опасност, няма и пострадали хора, каза за Радио Видин гл. инсп. Димчо Горанов , началник на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението"- Видин:  "В изоставена клошарска къща са запалени боклуци и се е запалила цялата постройка...

публикувано на 30.07.24 в 16:10

Дърводелската работилница за деца се проведе в Ослен Криводол

Със занимания по дърводелство продължава Лятната школа за деца в читалището на мездренското село Ослен Криводол. Новата седмица  започна в дърводелската работилница на Сергей Цеков.   За заниманието той  беше приготвил дървен материал, който децата оформиха и украсиха с пирограф, превръщайки парчето дърво в красиви дъски за хляб. Освен..

публикувано на 30.07.24 в 15:53

Община Монтана с нови автомобили за социални услуги

Отделят над 100 000 лева за два нови автомобила за социални услуги в община Монтана. Средствата се осигуряват от актуализацията на капиталовите разходи от държавата 117 000 лева е актуализацията на капиталовите разходи на община Монтана, финансирани от държавата, за първите шест месеца на годината. По-голямата част от тях ще бъдат разпределени за..

публикувано на 30.07.24 в 15:35

Облагородяват градинката пред търговския център във Видин

Градинката пред търговския център във Видин ще бъде облагородена. В пространството ще бъдат оформени фигури с вечнозелени растения и сезонни цветя, като се запази сегашната форма на композицията, каза Владимир Петков - мл. експерт "Техническа инфраструктура и благоустройство" в Община Видин: "Идейният проект предвижда да се засадят вечно зелени..

публикувано на 30.07.24 в 15:23

Над 2 милиона заготовки на кутии за цигари задържаха на Дунав мост 2

Г олямо количество заготовки на кутии за цигари и филтърна хартия за производство на цигари е открито  в тежкотоварен автомобил.   при проверка на Дунав мост 2, съобщават от Агенция  "Митници".  Снощи о коло 02:00 часа в района на ГКПП Дунав мост II – Видин митническите служители са спрели за проверка товарен автомобил, управляван от..

публикувано на 30.07.24 в 15:19