Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 28 юни 2017 година

| обновено на 28.06.17 в 18:04
Снимка: РАДИО ВИДИН

Общината ще получи като дарение от Организацията на евреите „Шалом“ синагогата във Видин. Условията са сградата да се полазва като културен център, да бъде обособена молитвена част за местната общност и в срок от пет години да започне реставрация, съобщи кметът Огнян Ценков. 

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е установила разлика в качеството и съдържанието на едни и същи стоки, предлагани у нас и в други европейски държави. Съмнението, че големи световни производители предлагат продукти с едни и същи опаковки, но с различно качество на пазара в Западна и в Източна Европа, се потвърждава от получените данни.

С 202 гласа „за” парламентът прие единодушно на второ четене промените в Закона за държавното обществено осигуряване, предвиждащи минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст да стане 180 лв. от 1 юли 2017 г. и 200 лв. от 1 октомври 2017 г. Необходимите допълнителни средства за изплащането на новите минимални размери са в размер 8,8 млн. лв. месечно.

Във връзка с новите цени на електроенергията, които влизат в сила от 1 юли Електроразпределителното дружество в Северозапада започва извънредно отчитане на електромерите на клиентите. Компанията ангажира допълнително повече от 300 отчетници, които ще работят с удължено работно време, както и в почивните дни. Месечните сметки ще бъдат преизчислени към датата на въвеждане на новите цени. Фактурите през месец юли ще съдържат две стойности за използваната електроенергия - по стари и по нови цени.

Общинският съвет във Видин гласува да бъде изработен проект за изменение на подробния устройствен план, с който се въвежда кръгово движение на кръстовището на булевард „Панония“ и улица „Гео Милев“. Мотивите са, че булевард „Панония“, като главна артерия на Видин е постоянно натоварен от превозни средства , както и от паркирани автомобили. 

През отоплителния сезон 2016/2017 година най- много целеви помощи за отопление в област Видин са били отпуснати в община Видин- 3272, на второ място е община Димово с 1140, а трета е община Ружинци с 776. На 1619 подали заявления е отказано да получат помощи за отопление през същия период. Това съобщи главният експерт в Дирекция "Социално подпомагане"- Видин Даниела Ангелова. Заявленията за помощи за отопление за новия отоплителен сезон ще се приемат от 17 юли до 31 октомври в дирекциите "Социално подпомагане".

Правителството одобри промяна в сроковете за изпълнение на два големи проекта по оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“, съобщават от пресслужбата на Министерски съвет. Единият от тях е интегрираният проект за воден цикъл на Враца. 

Общинският съвет във Враца разреши с огромно мнозинство на сесията си във вторник Комплексен онкологичен център (КОЦ) във Враца да купи със собствени средства модерна апаратура, с която да надгради съществуващата система и увеличи възможностите за лъчелечение чрез линейния ускорител.

Правителството одобри промяна в Устройствения правилник на Държавната агенция „Държавен резерв и военновременни запаси”, с която се закрива териториалното звено на ведомството във Враца. Решението ще способства за намаляване на административните разходи по издръжката на агенцията и ще повиши ефикасността на дейността ѝ. Текущите и архивни документи от закритата дирекция ще бъдат разпределени съобразно тяхното естество и предадени за съхранение към други териториални дирекции и към Централното управление на агенцията, съобщават от пресслужбата на Министерски съвет.

С решения на правителството пет общини в страната получават имоти - публична и частна държавна собственост, за решаването на проблеми от местно значение. Община Мездра получава терен на ул. „Св. Патриарх Евтимий“ №2 в града за обособяване на площадка за безвъзмездно предаване на едрогабаритни, опасни и други отпадъци от домакинствата.

Министерският съвет одобри проекта на нов договор за застраховка „Обща гражданска отговорност“ на АЕЦ „Козлодуй“. Застрахователният договор ще бъде сключен с Гражданско дружество „Български национален застрахователен пул“ за срок от една година.

Правителството задължи административните органи в срок до 1 септември 2017 г. да приведат системите си за електронен обмен на документи в съответствие с единен технически протокол, утвърден от председателя на Държавната агенция „Електронно управление“. Предсрочното изпълнение на протокола ще гарантира незабавното стартиране на процеса по облекчаване па административната тежест и ще повлияе положително процесите на предоставяне на административни услуги на гражданите и на бизнеса.

Деветата многофамилна сграда санирана по Националната програма за енергийна ефективност откриха в Монтана. „Добрата новина е, че имаме уверенията на Правителството, че ще бъдат отпуснати още 400 милиона лева за изпълнение на програмата, заяви кметът Златко Живков. 

Ремонтни дейности на язовир „Мраморчица“, който е в предаварийно състояние в село Горно Пещене наложи прехвърлянето на 640 килограма риба в язовир „Кираджията“ в село Баница и понижаване нивото на язовира. 

В Мездра утре ще бъде избран нов заместник председател на Общинския съвет. Причината е подадено заявление от досегашния заместник председател и председател на Постоянната комисия по "Стопански дейности, общинска собственост и европейска интеграция" Надежда Йорданова. Тя посочва, че напуска групата на ГЕРБ, респективно всички ръководни постове, които заема от квотата на партията.

Голям удар срещу търговията с наркотици направиха днес на Дунав мост 2, който е между Видин и Калафат, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура в София. При влизане в страната е бил спрян за проверка товарен автомобил „Рено“ с полска регистрация. Служителите на реда открили 64.008 кг амфетамин в чували, 4 таблетки амфетамин и 990 л прекурсори в туби. Установено е, че суровината е оцетен анхидрид, използван за произвеждане на хероин. Окръжната прокуратура във Видин е образувала досъдебно производство по случая за контрабанда и държане на наркотици и прекурсори. Шофьорът, управлявал товарния автомобил, който е български гражданин, е задържан до 72 часа.

За втори път се удължава срокът за кандидатстване за съдебни заседатели за берковския съд. Във връзка с липсата на постъпили към момента документи, срокът се удължава до 21.07.2017 г. Търсят се двама съдебни заседатели, съгласно искането на председателя на Окръжен съд  - Монтана за попълване на квотата на съдебни заседатели на Районен съд – Берковица.

За пета поредна година по 250 лева еднократна помощ ще получават първокласниците, чиито семейства имат ниски доходи. С тези средства ще бъдат подпомогнати около 46 000 деца в цялата страна, които тръгват на училище през септември, уточни Георги Цеков, директор на Регионална дирекция «Социално подпомагане»- Монтана.

Днес беше крайният срок за подаване на документи за кандидатстване в Русенския университет и за неговия нов филиал във Видин. През новата академична година във филиала във Видин ще се обучават студенти по пет специалности: земеделска техника и технологии, електроника, технология и управление на транспорта, индустриален мениджмънт и компютърни науки.

Манастири в цялата страна отварят врати за безплатни детски летни лагери. Идеята е учениците да се забавляват и да научат основите на вярата. 

Десетокласниците от Профилираната природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин представиха открит урок в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев". Темата беше "Възраждането- най-духовното българско време"

Изложбата "Погребални практики от Праисторията до Средновековието" на Националния антропологичен музей гостува във Враца. Тя представя три възстановки на гробове от различни епохи, обясни археологът от Регионален исторически музей -Враца доц. д-р Нарцис Торбов

Започва записването на приетите на първо класиране седмокласници. Учениците могат да се запишат в училищата, в които са класирани, обясни Боянка Никова от регионалното управление на образованието във Видин. Тези ученици, които в първия етап не са приети никъде, автоматично участват във второто класиране. При записването си, кандидат-гимназистите трябва да представят оригиналите на своите документи. Краен срок за записване на учениците след първо класиране е 30 юни. 

В Козлодуй двадесет деца в предучилищна възраст и ученици от начален етап на обучение посещават всекидневно лятното училище, което за втора поредна година организира СУ „Христо Ботев“. Заниманията ще продължат до края на август. В Начално училище „Васил Левски“ пък до края на юни дванадесет деца почасово са ангажирани в групи по интереси.

За трети път изложба на традиционно корейско изкуство гостува на Градската художествена галерия във Вършец. Проявата се осъществява със съдействието на Община Вършец, Туристическия информационен център и посолството на Корейската народно-демократична република у нас. В експозицията са показани 51 платна - ръчно избродирани с копринени конци по специална технология гоблени и картини, която представлява вид мозайка от миди и седеф. Изложбата ще остане във Вършец до 25 юли. 

Утре в 17:00 часа приключва гласуването в конкурса „Най-патриотичен клас“ във Враца, който се провежда по повод 141-та годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета. Конкурсът се организира от Общината и се провежда под патронажа на кмета Калин Каменов. В надпреварата участват три класа от училищата „Христо Ботев”, „Акад. Иван Ценов” и  „Козма Тричков”. Наградата, която ще получи класът - победител в конкурса „Най-патриотичен клас“ е екскурзия „По стъпките на Ботев”, която обхваща места, в които Ботев е живял, работил и развивал революционна дейност.

Призьорът от 55-я Национален рецитал-конкурс за изпълнение на Ботева и възрожденска поезия за любители Генчо Драголов от Мездра ще се включи в програмата на общината, с която ще бъде отбелязан четвъртия рожден ден на Археологическия комплекс “Калето“ в железничарския град в събота. Във възрожденски дрехи 14-годишният ученик ще рецитира стихотворение на поета-революционер.

Във връзка с очакваното опасно горещо време и температури до 39 градуса, на 29.06 и 30.06, от 12.00 ч. до 17.00 ч. пред сградата на Община Видин ще бъдат раздавани бутилки с минерална вода на нуждаещи се граждани.

Ръководството на „Тролейбусен транспорт - Враца“ ЕООД въвежда от 3 юли /понеделник/ лятно разписание за движение на тролейбусите по градската транспортна схема.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34