Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честит празник, Белоградчик!

Снимка: Радио ВИДИН

На 29 юни, Петровден, е празникът на град Белоградчик. Какво е настроението в навечерието на традиционния белоградчишки панаир? С този въпрос се обърнахме към кмета на Общината Борис Николов.

"Празничното настроение започва да се чувства от започването на подготовката за него. Вече близо месец правим това- почистваме и подготвяме терените, търсим партньори, с които да го реализираме. Договорихме културна програма. Можем да се похвалим с доста постижения в последните години в няколко от областите на обществения живот. Най-важното и осезаемо е, че направихме перфектно, 100% програмата за санирането на жилищата. Избрахме изпълнители за санирането на всички обществени сгради в Белоградчик по Оперативна програма "Региони в растеж". Вече са избрани изпълнители и за санирането на седем жилищни кооперации. Имаме подадени документи за още 32 кооперации по Националната програма.

СнимкаДругото, в което сме концентрирали нашите усилия, е развитието на туризма. Радвам се, че за пет години успяхме почти тройно да вдигнем посещаемостта на нашите туристически обекти. 2011 година бяха 45 000 посетителите, закупили билети за туристическите обекти, миналата година приключихме със 107 000, а тази- гоним 120 000. Перспективата на нашия район не е промишленост, не е тежка индустрия, а туризъм и био, еко земеделие и животновъдство, които също се развиват. Представям си Белоградчик като една от перлите на България, свързана с еко, семеен туризъм, исторически, опознавателен, културен туризъм. Пример е "Опера на върховете", никой не очакваше, че този фестивал ще постигне такъв успех. Тази година ще бъде 9 дни, а подготовката вече приключва, билетите почти свършиха."

Емиграцията на младите хора и все още високата безработица, посочиха като проблеми жители на Белоградчик:

Снимка"Искам в Белоградчик да е хубаво, да е добро, но за сега не е така... Пожелавам на Белоградчик да има повече хора, повече работа. Повече млади хора, защото сега всички са избягали по други държави... Най-важното е да има работа... В този град няма никакви перспективи, хората избягаха... Цигани, безработица и по града са плъзнали коне, крави и магарета... Панаирът ще премине и край- после градът ще си остане замрял..."

"Липсата на ясна целенасочена политика в държавата от десетилетия насам е един голям проблем. Посредствена е ролата на Общината в разкриването на работни места. За да има ефект, държавата трябва да разкрие постоянни работни места за нискоквалифицирани работници. По този начин ще решим куп проблеми. Крайно време е да бъде променен Законът за висшето образование и завършващите държавна поръчка някои от специалностите, които са обществено значими, да бъдат насочвани задължително да работят няколко години там, където има липса на такива кадри", обясни кметът Борис Николов и пожела:

"На моите съграждани от сърце желая здраве и оптимизъм, защото оптимизмът ни е дефицитен. Задълбочаваме се в негативните и песимистични оценки, а трябва да вдигнем високо главата, да искаме повече и да даваме повече, за да живеем по-добре. Радвам се, че се очертава четиридневният панаир да бъде много по-силен от предишните години, защото имаме нов партньор в организацията."

Тържественият концерт в местното читалище тази вечер ще бъде закрит с изпълнения на мъжкия камерен хор "Белоградчик". Негов ръководител е Александър Тодоров:

Снимка"Бях солист на оркестъра на радиото и телевизията. Дълги години пътувах с мъжкия представителен хор "Гусла" по цял свят, също и с камерен мъжки хор "България", смесен хор "Света София" и разбрах, че музиката е върховната духовна връзка между човеците. Мъжкият камерен хор "Белоградчик" дойде като резултат на дългогодишна моя преценка, след като се върнах в родния си град. Дълго време търсих хора, с които да направя малък, но качествен състав. Намерих прекрасни гласове, с които направихме репертоар с около 50 произведения. Работим в шест направления. Вече имаме около 20 участия, много прилични като успех. Приехме името "Белоградчик", защото всички ние сме деца на този град, всички сме ангажирани с бъдещето на тази култура. Дължим всичко, което бихме могли да направим за прославата на този роден град. Преди няколко дни известих общинското ръководство, че съм написал текста и музиката за химн на град Белоградчик, правен около три години. Той е в маршово темпо, великолепен е и за духов оркестър и ще го пеем като наше признание, като синове на този град. Пожелавам на моите съграждани да имат висок дух!"

Повече за празниците в Белоградчик- в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00