Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На плаж във Видин и Калафат- част първа (снимки+видео)

13
Снимка: Светослав Цветанов

Къде плажуват видинчани и къде съседите от румънския град Калафат? В два поредни понеделника ще ви покажем родните плажове по поречието на река Дунав и какви са местата за почивка и хващане на тен в съседна Румъния.

Дъждове ни връхлетяха, температурите паднаха, но след някой друг ден отново ще започнат жегите. Видинчани търсят прохлада в летните горещини край река Дунав. По плажовете в населените места по поречието на реката има хора и през седмицата, а в почивните дни напливът е още по- голям. Масово не се спазва забраната за къпане в Дунав, която издаде още през май областният управител на Видин Албена Георгиева. В нея се посочва, че през 2017 година кметовете на общини не са заявили водни обекти за общо ползване за къпане, а са издали заповеди за забрана на къпането през целия сезон. В заповедта на видинския кмет пише, че водните площи в селата по поречието на реката не отговарят на изискванията за водно- спасителна дейност и обезопасяване.

Затова и тази година къпането е забранено във водните площи на плажовете в Дунавци, Антимово, Гомотарци, Кошава, Сланотрън и Кутово на територията на община Видин. И понеже няма плажове, няма как да бъдат назначени спасители, няма медицинска помощ, нито чадъри и шезлонги. На места плажната ивица е с камъни, на други- с пясък, зависи какво е речното дъно и каква суша се е показала, след като е спаднало нивото на река Дунав.

СнимкаНа видинския плаж до крепостта "Баба Вида" забраната за къпане в реката не притеснява плажуващите - малки и големи се разхлаждат във водите на Дунав цяло лято. Тази година Общината монтира душове. От другата страна на крепостната стена има и каравана. Много видинчани обаче предпочитат да ходят на плаж извън града. Като Кристиян, Теди, Ади и Алекс. Срещнахме се на плажа в село Кутово. Обясниха, че градският плаж на Видин не се поддържа, мръсно е, има камъни и стъкла:

"Не влизаме много навътре... По принцип ме е страх да се къпя в Дунава и затова си седим само на брега.... От 10 години идвам и за този период нищо не ми се е случило... Аз съм за първи път на плаж на Дунава. Много е вълнуващо... Не съм ходила в Румъния, но имам огромно желание да ида, защото мисля, че там е по- хубаво, по- чисто... Момичетата са много гладни, затова ми се иска да има една караванка.... Да има тоалетна, сянка и малко да се изчисти."

Спасители, душове и тоалетна на плажа в Кутово няма. Въпреки това Емил Иванов и Мариан Митков идват почти всеки ден на плаж. Казват, че са свикнали:

"Ние сме си от тук, знаем да плуваме и не ни притеснява нищо. Водата е чиста, има пясък. Спасител искаме да има... Събота и неделя е пълно. Никой не се вълнува от забраната..."

"След училище дойдохме малко да разпуснем. Перфектно е, водата е топла. За първи път сме тук, засега сме доволни... Умея да плувам и нямам притеснения... Аз не влизам навътре", казаха Кристиян Иванов и Цветомир Димитров от Видин. Според тях би било добре да има магазинче или караванка на плажа. Знаят, че има забрана за къпане, но не я спазват. На градския плаж във Видин не ходят, защото казват, че е мръсно.

СнимкаПлажът в Кошава- друго село по поречието на река Дунав, също привлича много видинчани. В делничен ден обичайно няма много хора, въпреки горещините. Заварихме двама татковци и три деца да се къпят в реката.

"Почти всеки ден идваме. Пясък е, приятно е... Татковците знаят да плуват. По някой път ме е страх, защото няма спасител. Хората казва, че Дунав е каналът на Европа и затова ме е страх понякога. Чувал съм, че са се удавили хора и затова искам да има спасители", разказаха 7-годишният Стивън Станиславов и 14-годишният Мартин Спасов.

В делнични дни на острова до Кошава е тихо и спокойно. Ако не обичате да сте сред хора на плажа, това е идеалното място. Пясъкът обаче е много коварен и особено за тези, които идват за първи път с автомобил, защото колите затъват. Местните хора препоръчват да се паркира под тополите до дигата.

На другия плаж на Кошава до стария стадион също имаше малко хора. Каравана няма, няма спасител, чадъри и шезлонги също. Хората от селото си носят храна и напитки от вкъщи. За условията на плажуване си поговорихме с Елица Георгиева от Видин:

"Много добре се чувствам. С децата сме на плаж. Много се радват и седят все във водата. Ние се къпем откакто се знаем и засега нямаме никакви болести, вече 40 години. Спасители наистина няма, но децата знаят да плуват от малки. Засега тук няма смъртни случаи. Отсреща, в Румъния, е много хубаво- с чадъри, заведение, музика. Би било хубаво и тук да има, но няма кой да инвестира."

СнимкаНа плаж в Кошава идват и хора от града, и от съседните населени места. Кметът е поставил табела "Къпането забранено", както го задължава заповедта на кмета на Общината, но забраната не спира никого.

"При жегите, които са навън, нормално е, живеем близо до реката. Наглеждаме плажовете, ако се случи нещо, да сме готови да реагираме и да помогнем на хората. Водата е плитка, даже е чиста. Всеки си отговаря индивидуално сам за себе си. Когато знаят, че къпането е забранено, няма как да има спасители при забраната, която е издадена. Ако не съм аз, имам приятели, които са на терен и ако се случи нещо, сме готови да отреагираме бързо", каза кметът на Кошава Венелин Венелинов.

Срещу плажа на Кошава е плажът на село Четате в Румъния. Изгражда се по италиански патент- чадърите са с тръстика, има голям бар, джетове, водно колело. Музиката от румънския бряг се чува и на българския плаж.

СнимкаВ Ново село е единственият плаж с две каравани и сравнително добри условия за плажуване. Там винаги има хора и то не само новоселяни. Сътрудникът ни Светла Бондова разказва:

"Преди тридесетина години се ползваше цялата плажна ивица край селото. Всяка махала имаше своя фуния - това е пътят към Дунава и там се събираха млади и стари. Едни перат, други се къпят, трети хвърлят въдички. Сега има голям централен плаж, на който официално се открива летният сезон през юни. Две караванки осигуряват за плажуващите освежителни напитки и леки закуски. След като Общината е направила почистване на бреговата ивица в деня, когато се чисти цяла България, работниците от караванките продължават да се грижат за поддържането на района до края на август. Независимо, че населението в селото намалява, добрите условия, прохладата и хубавата гледка привличат предимно млади хора и от други места. Табелата "Къпането забранено" не може да спре никого в големите горещини."

Друг предпочитан плаж в Новоселска община е този в Ясен. Защо? Ще научите в "Посоките на делника" следващия понеделник. Ще ви покажем и при какви условия плажуват румънците и има ли там забрана за къпане в река Дунав.

Автор на снимките и видео репортажа е Светослав Цветанов.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00