Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Основателен ли е протестът на полицаите?!

Снимка: БГНЕС
Ден преди професионалния празник на полицията, в "Посоките на делника" говорим по темата, основателен ли е протестът на полицаите. Гост в студиото е Емилиян Недялков, председател на видинското синдикално дружество. Гледната точка е на бивши заместник вътрешен министър и заместник директор на полиция.

Националният полицейски протест е на 5 юли от 11 ч. на площад "Народно събрание" в столицата. На протест за по-високи заплати не излизат само полицаите, излизат и пожарникарите, спасителите и хората, работещи на трудови правоотношения. Излизат и държавните служители- институтите и Академията на МВР.

"Между 80 и 100 души от видинския регион ще се включат в полицейския протест. Увеличаване на заплатите- това ни е първото, бих казал, категорично искане, за което излизаме на протест. Категорично без да поставяме нищо друго и това е, защото нещата са стигнали до крайната си точка и е много трудно да се продължи по този начин. За нас министърът е политическо лице и за да има една такава мярка- по-високи заплати, трябва да има политическа воля. В последните години такава политическа воля определено няма. От 1997 година насам нещата в МВР вървят все по-зле и по-зле. От 2009 година досега имаме две увеличения на заплатите- общо с 15.5%. За това време, средният осигурителен доход, който пряко влияе върху размера на пенсиите на всеки един полицай и военнослужещ се е увеличил с 50%. Съответно, всеки един оттук нататък пенсиониращ се полицай, макар и вече на 55 години, неговата пенсия съпоставимо с други колеги, които са се пенсионирали преди това със същия стаж, ще бъде по-ниска. По отношение на униформите- наистина полицаите ги купуват с лични средства. Проблемите с облеклото са от 2011 година. Не може да се каже, че не са получавани изобщо. Има хора, които са получавали, но не са могли да си изпълнят лимитите, които са за всяка една година. Аз, като цивилен служител, всяка година си получавам моя лимит, за да си купувам дрехи, с които да ходя на работа и аз си решавам как да ги използвам. Проблемът е, че обществените поръчки, които се обявяват, не се изпълняват в цялост", заяви председателят на видинското синдикално дружество Емилиян Недялков.

"Полицейските протести са справедливи, те са откровени и отговорни бих казал. Анализирайки ги в дълбочина, те са протест с грижа за хората, защото ние забравяме, че всъщност полицаите са част от нашето общество. Обществото им е длъжник, защото през последните години техните проблеми бяха загърбени, изоставени и те се натрупаха така, че, за съжаление, ескалираха и се стига до тези протести, които на мен лично, като гражданин, ми е неудобно, че се получават. На мен ми се иска това да се случи на масата на преговорите! Оставам с впечатление, че от страна на ръководството на МВР няма чуваемост, няма този диалог, който всички желаем. Дано всичко завърши на масата на преговорите", коментира Явор Хайтов- заместник на вътрешния министър Емануил Йорданов във втория кабинет "Костов" от квотата на БЗНС-Народен съюз, във връзка с горещата тема- полицейските протести.

"Протестът не е само основателен, той е твърде закъснял. Полицаите са безкрайно търпеливи, тъй като аз си спомням, до 1990 година включително, трудът на полицаите беше оценяван адекватно. Днес обаче не е така, не е нормално един полицай да получава 600-700 лв. заплата, което е около пет пъти по-малко от това, което получават магистратите в съдебната система. Полицаите заслужават подкрепа", е гледната точка на Борислав Василев, бивш заместник директор на видинската полиция.

Реформите са нещо просто. Трябва само да поискаш и може много да се постигне!!!

Още по темата за предстоящия полицейски протест и подкрепят ли го видинчани, чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00