Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 12 юли 2017 година

Снимка: Радио Видин

Продължава горещото време в страната. Жълт код за опасни жеги е обявен и за областите Видин, Враца и Монтана. Общината в крайдунавския град раздава и днес вода на преминаващите граждани в централната градска част.

Министерският съвет прие постановление, с което потвърди определянето от 1 януари 2017 г. на минимална месечна работна заплата за страната в размер на 460 лв. С акта се отменя обжалваното пред Върховния административен съд постановление за определяне на минималната работна заплата за страната, действало досега. От 1 януари минималната работна часова ставка остава 2,78 лв.

Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване. Промените целят да се усъвършенстват системите за управление на пенсионноосигурителните дружества, уредбата на инвестициите на пенсионните фондове, както и изискванията към членовете на управителните и контролни органи. Те трябва да подобрят корпоративното управление на пенсионноосигурителните дружества, съобщиха от пресслужбата на кабинета. 

КНСБ настоява осигуровката за безработица да се повиши от 1 на 2 процента. Това ще позволи Фондът за обезщетения да не отчита дефицит и да се повиши на 300 лева месечното минимално обезщетение. От синдикатите настояват още хората да имат право на обезщетение за безработица, когато са работили 12 месеца от последните 24. Сега то се отпуска само при работа в 9 последователни месеца от последните 12. Подобна промяна ще помогне на сезонните работници, за които е трудно да отговарят на условието за 9 месеца работа без прекъсване.

274 идентификационни кода е издал Националният осигурителен институт (НОИ) във Видин от началото на годината. 121 от тях са на физически лица. Над 1000 кода е издала институцията миналата година, каза Цветанка Дичева, началник отдел "Административен" в териториалното поделение на института. Осигурените хора могат да получават информация за осигурителни права, обезщетения, актуално състояние на изплащаните пенсии и добавки. 

До края на юли 2017 г. всяко предприятие или самоосигуряващо се лице, което изплаща на физически лица доходи извън тези по трудов договор и е задължено да удържа данък, трябва да подаде декларация за дължими данъци. Това припомнят от Националната агенция за приходите.

В Окръжния съд във Видин продължават разпитите на свидетели по делото за взрива в завода за боеприпаси в с. Горни Лом. Експлозията на първи октомври  2014 година отне живота на 15 души, а други двама бяха ранени. Подсъдимите са четирима- собственикът на завода Валери Митков, отговорника по безопасността на труда в предприятието, както и бивши служители в МВР и Министерството на икономиката и енергетиката. Обвинителният акт е прочетен през февруари, а заради държавна тайна заседанията са при закрити врата. Дата за заседание по делото в Окръжния съд е насрочена и за утре, 13 юли. 

Конкурс за назначаване на директор на Областното пътно управление в Монтана обявиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. Основното изискване за заемане на длъжността е завършено висше образование с квалификационна степен „магистър“. Кандидатите трябва да имат не по-малко от 4 години професионален опит или минимален ранг III младши. Документи се подават до 20 юли. 

Общинското предприятие „БКС“ във Враца има временен управител, който ръководи дружеството до назначаването на конкурс за поста. Милен Милетиев, който доскоро работеше в инспектората към местната управа, ръководи фирмата. Предприятието пое от 1 юли всички задължения на обявеното в ликвидация „Благоустройство и комунално стопанство“ ООД, като до края на годината за сметосъбиране и сметоизвозване може да разчита на 1 032 916 лева от общинския бюджет. Трансформацията от търговско дружество към общинско предприятие беше предложена на заседанието на Общинския съвет през юни и събра одобрението на голямо мнозинство в местния парламент. Промяната дава повече правомощия на кмета да контролира работата на БКС.

С решение на Министерски съвет от частна в публична държавна собственост е променен статутът на имот в местността „Старите лозя“ край с. Хърлец, община Козлодуй. Той е с площ 14,9 дка и начин на трайно ползване - напоителен канал. Парцелът се предоставя за управление на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“.

Промяна в движението на тролейбусите ще има във Враца заради планово изключване на електроенергията. На 15 юли /събота/ и 22 юли /събота/, в интервала от 13:00 до 14:30 часа, тролейбусите ще пътуват по следното разписание: от ж.к. „Дъбника“ /блок №26/ до спирката на площад  „Св. Софроний Врачански“. След  възстановяване на електрическото захранване, ще бъде изпълняван редовният график на тролейбусния транспорт, съобщават от Общината.

Ремонт на електропровод налага временно захранване на подстанция Белоградчик по алтернативна схема. Това може да доведе до временни смущения на електрозахранването в населени места в общините Белоградчик и Чупрене в периода от 08:00 ч. на 17 юли до 16:30 ч. на 31 юли, съобщават от ЧЕЗ.

418 са безстопанствените кучета и котки в Община Мездра. От тях 197 са кучетата, а 221- котките. Преброяването е извършено от Фондация „Четири лапи", по покана на Общината. Според доклада, изготвен от фондация "Четири лапи", броят на кучетата и котките без стопанин в община Мездра е в рамките на нормалното за страната.

Едва около 30 процента от българите, или един на всеки трима наши сънародници, е посетил театър или друго културно събитие през миналата година, сочат данните Евростат. По този показател страната ни е на последна позиция в Европейския съюз, заедно с Румъния. За видинчани финансовата възможност е определяща за посещения на културни събития, сочи анкета на Радио ВИДИН.

Правителството одобри първия списък с иновативни училища в страната. Това са 184 учебни заведения, одобрени от Комисията за иновативните училища. Списъкът бе изготвен от Министерството на образованието и науката и включва 185 учебни заведения. Проект за иновации от област Видин имат 4 училища, каза началникът на Регионалното управление на образованието Марийка Василева. От област Враца 6 училища искат да са иновативни, а за област Монтана- 3. 

Приключи първото класиране в училищата с прием след завършено основно образование в осми клас. В област Видин приемът е в 16 паралелки в общо 15 училища. Във всички тях остават незаети места. До 19 юли директорите на училища трябва да подадат информация за незаети места след второ класиране, а до 27 юли след трето. Тогава ще стане ясно дали ще бъдат закрити паралелки. 

Не достигат ученици за десетки паралелки във Врачанско, личи от сайта на Регионалното управление на образованието. На него са публикувани свободните позиции за трето класиране за ученици, завършили VІІ клас. Между 5 и 17 деца не достигат за оформянето на 50 паралелки в гимназиите. 

Слаб интерес към единствената по рода си в страната студентска бригада в Мездра проявяват бъдещите висшисти тази година. За нейното 17-то издание са се записали само 15 млади хора. 

Започна набирането на желаещи да вземат участие в Третия фолклорен  на танцово изкуство „Надиграване в Кула“, който ще се проведе на 18 август на площада в град Кула. За участие се допускат танцови клубове и формации от цялата страна и чужбина, изучаващи български народни хора. 

Монтана ще отбележи 180-годишнината от рождението на Васил Левски с две изложби и дискусия. В навечерието на рождения ден на Апостола - на 17 юли в Държавен архив - Монтана ще бъде открита фотодокументална изложба “Всичко, каквото съм сторил, сторих го за Отечеството”. Тя ще представи оригинални експонати от Национален музей „Васил Левски“ - Карлово. 

104 години се навършват от обсадата на Видин и героичната му защита по време на Междусъюзническата война, припомнят от Общината. С настъпването към Видин, командващият Тимошките войски предлага на генерал-майор Кръстьо Маринов да предаде крепостта, тъй като всяка съпротива била безсмислена. На това предложение той отговаря: „Учил съм да превземам крепости, но не и да сдавам.” 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34