Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължаваме да се топим като нация- ще изпаднем ли от цивилизационния ход

Снимка: Радио Видин

Само преди седмица отбелязахме Световния ден на населението - 11 юли, който е обявен в чест на рождението на 5-милиардния жител на планетата през 1987 година. Дали обаче ние, българите, имаме повод да отбелязваме този ден, особено през последните години ? През 2016 г. населението на страната ни отново е намаляло, сочат данните на националната статистика. Българите са 7 101 859 души или с близо 52 000 по-малко от предходната година. Хората над 65 години съставят 20% от населението, а децата до 15 години- 14%. Средната възраст на българите вече е 43,5 години. 

Как стоят нещата на регионално ниво? Във Видин също отчитаме демографска криза, застаряване на населението и обезлюдяване. Кои са причините според видинчани:

"Безработицата е най- големият проблем тук. Хората напускат региона, защото нямат поминък ... Болно ми е, защото синът ми преди дни взе внука в Италия и каза, че повече няма да се връща в България. Покани ни да отидем да живеем там, но аз не мога. Обичам страната си и макар да не получавам висока пенсия, ще остана да живея тук до края- така съм възпитан" - казаха жителите на крайдунавския град. 

Г-жа Младенова е бивш лекар по спортна медицина от Видин- днес вече пенсионер. Тя смята, че управляващите умишлено накараха много хора в работоспособна възраст да не работят. Според нея това е също фактор, който подпомогна емиграцията през годините и топенето ни като нация. 

"Социалното министерство трябва да измисли формула да обвърже социалните плащания с производството. Ние сме общност и всеки индивид в общността трябва да допринася за благото на обществото" - такава бе позицията на нашия слушател Иван Божинов от село Дондуково, община Брусарци.

Цветан Цветков, началник на отдел Видин към Териториалното статистическо бюро- СеверозападЗа последната една година жителите на областта намаляват с 2 368 души, или с 2.6%, каза Цветан Цветков, началник на отдел "Видин" към Териториалното статистическо бюро- Северозапад. 

"Населението на област Видин към 31 декември 2016 година е 88 867 души, като по брой на население област Видин се нарежда на последно място в страната. През 2010 година населението е било 105 837 души, което е намаление с 16 970 души. Трудоспособното население в областта намалява с 2.8%, спрямо предходната година. Община Бойница е общината с малко по брой население в област Видин- 1 077 души. В община Видин към края на 2016 година живеят 55 790 души. Населението от всички общини на територията на Видинска област намалява, което се дължи основно на отрицателния естествен прираст" - допълни Цветан ЦветковПродължава и процесът на миграция от селата към градовете - 73 на 100 от българите живеят в градовете или над 5 200 000. Най-много хора се заселват в София.

Потърсихме и народните представители. Какви са мерките, които трябва спешно да бъдат предприети, за да бъде спрян процесът на застаряване на нацията ни - това попитахме Николай Иванов, депутат от БСП от Враца. 

"Демографската катастрофа вече е изпълнена със сила. Този въпрос е от национално значение, но в Северозападна България той важи с пълна сила. Решението на този проблем е изключително трудно и трябва да се борим поне за намаляването му. С този проблем трябва да бъдат ангажирани всички. Очаквам една от най- важните теми в това Народно събрание да бъде именно тази, а ние народните представители от този регион на страната сме длъжни да я поставяме колкото може по- често на дневен ред" - заяви народният представител. Николай Иванов е и представител на Комисията по труда, социалната и демографската политика. 

"Работим по различни законопроекти. Предстои да разгледаме закона за младежта и възрастните хора. На този етап с една проста аргументация, че няма пари дебатът за топенето на българската нация все още не се случва. Мисля, че това е една от темите, която нищо чудно през есента ще ни мотивира да поискаме и вот на недоверие на правителството" - каза още Николай Иванов. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Смоляновци: Най -хубавото село, живее се прекрасно

Село Смоляновци е едно от големите села в община Монтана. Намира се в планина Стовци, простира се покрай двата бряга на река Цибрица, над която има няколко моста. Пътната мрежа в селото е 35 км и се нуждае от сериозна  поддръжка.  В миналото селището е достигало до 1200 жители, защото тук се е развивала миньорска дейност, добивали са се..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00