Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 19 юли 2017 година

Протестът срещу войната по пътищата в Мездра
Снимка: Жоро Александров

Национален протест "Да спрем убийствата на пътя" започна в шест града от страната, сред които и Мездра. Изготвянето на техните искания е плод на дългогодишна работа, обясни Ева Попова, координатор на фондация "Безопасни улици от Валя".


910 дни е срокът за изпълнение на обществената поръчка за изграждане на участъка между „Ябланица“ и „Боаза“ от автомагистрала „Хемус“. От тях 180 дни са за проектиране, а 730 дни са за изграждане на обекта. Това стана ясно днес при подписването на договорите за строителство и строителен надзор на обекта. Подписването на договорите за тези 9 километра и 300 метра от магистрала „Хемус“ е важно не само за Северна България, но и за цялата страна, коментира министърът на регионалното развитие Николай Нанков. За участъка има изготвен технически проект, строителните дейности ще започнат след издаване на разрешение за строеж, като паралелно с това ще бъдат проведени процедурите по отчуждаване на терените, посочи той. В момента се извършва и физическото проектиране на 50-те км между „Боаза“ и разклона на второкласния път между Ловеч и Плевен. Вече е избран изпълнителят за участъка между Белокопитово и „Буховци“. Строителството на отсечката може да стартира още през тази година.


Близо 43 000 проверки за нерегламентирано присъединяване към електроразпределителната мрежа в Западна България са извършени през първите шест месеца на годината, което с 35% повече в сравнение с миналата година. Съставени са над 3 700 констативни протокола за нарушения. Най-много са в областите Враца и Ловеч. Дотаксуваната електроенергия тази година е близо 20 000 мегаватчаса. Реално откраднатото количество обаче може да е много по-голямо, защото според нормативната уредба в България периодът за дотаксуване е един от най-късите в Европейския съюз, съобщиха от електроразпределителното дружество.

Комисията за енергийно и водно регулиране в специализиран състав „ВиК“ проведе открито заседание, на което беше обсъден доклад на работната група и проект на решение във връзка със заявление на „Водоснабдяване и канализация” ООД, гр. Монтана за одобряване на бизнес план за развитие на ВиК оператора и утвърждаване на цени на ВиК услуги за периода 2017-2021 г. В доклада на работната група за цените на ВиК услугите на „Водоснабдяване и канализация” ООД гр. Монтана предлаганата за 2017 г. комплексна цена за трите вида услуги - доставяне на вода, отвеждане и пречистване на отпадъчните води за битовите клиенти и приравнени към тях потребители е в размер на 2,721 лв./куб.м. с ДДС. Досегашната цена за потребителите на помпено водоснабдяване беше 2,364 лв./куб.м. с ДДС, за потребители на смесено водоснабдяване - 1,944 лв./куб.м., а за ползващите гравитачно водоснабдяване - 1,572 лв./куб.м. Съгласно бизнес плана, до 2021 г. комплексната цена се предвижда да достигне 2,987 лв./куб.м. Предлаганите нови цени за битовите потребители са значително под нивото на определената социална поносимост на цените на ВиК услугите на обслужваната територия - 4,21 лв./куб. м. за 2017 г. и 4,81 лв./куб. м. - за 2021 г. В 14-дневен срок участниците в обсъжданията могат да внесат своите писмени предложения и по тях Комисията ще излезе с мотивирани становища. Окончателните решения за одобряване на бизнес плановете и цените на ВиК услугите на двете ВиК дружества ще бъдат взети на закрито заседание на регулатора на 9.08.2017 г.


На българския пазар се предлагат някои видове маслинови масла, които не отговарят на изискванията за етикетирането, характеристиките и наименованията, съобщиха от Агенцията за безопасност на храните. Анализът е в резултат на 1140 проверки на предлаганите зехтини. Инспекцията е извършена на територията на цялата страна. Взети са 20 проби за лабораторни изследвания. Издадени са 183 предписания за спиране от реализация, на неотговарящи маслинови масла със стандартите за търговия. Възбранени са близо 10 000 литра.


Постоянните комисии към Общинския съвет във Видин заседаваха днес. За становище от кмета на Видин бе върната докладната записка от директора на ОУ "Отец Паисий" във Видин Тони Герасимов, относно предаването по счетоводен опис на СУ "Христо Ботев", ведно с всичките движими вещи и материални активи. На следващото заседание на Общинския съвет ще бъде гласувано даване на съгласие за поставяне на монументално- декоративен елемент "Скулптура на светлината". Това е инициатива на сдружение "Бъдин", което ще финансира изработването на монумента, а автор на скулптурата ще бъде Янко Бонев. Фигурата ще бъде поставена в градинката на площад "Европа". Одобрено бе и предложение за даване на съгласие за строеж на "Паметник на загиналите офицери и войници във войните жители на село Иново и село Смърдан". Инициативен комитет е събрал вече 6000 лева за паметна плоча, на която ще бъдат изписани имената на загиналите и тя ще бъде поставена в градинката до кметството в село Иново. Постоянните комисии към Общинския съвет във Видин одобриха за гласуване на следващото заседание предложение за премахване на двуетажна жилищна сграда в града, която е частна общинска собственост. Къщата се намира между блокове 2 и 3 в ж.к."Ал. Стамболийски". Живеещите в района са подавали многократно сигнали за самонастанили се семейства, съмнителни хора и наркомани, които се събират там. Сградата не е годна за живеене, твърдят жители на квартала


В Дирекция "Социално подпомагане"- Мездра вече се приемат молби за отпускане на целева помощ за отопление за сезон 2017/2018 година. Помощите са за 3 вида отопление - с електроенергия, твърдо гориво и природен газ. Целевата помощ се отпуска за срок от 5 месеца - от 1 ноември до 31 март 2018 година. През изминалия отоплителен сезон в Дирекция "Социално подпомагане" подпомагане са получили 1553 заявители- 940 от община Мездра и 633 от община Роман. Отказ за отпускане на целева помощ е направен на общо 258 кандидати от двете общини. Крайният срок за подаване на молбите е 31 октомври 2017 година.


Правителството промени на днешното си заседание статута на осем имота от публична в частна държавна собственост. Досега те са били под управлението на Министерството на отбраната, но са с отпаднала необходимост за ведомството. Сред тях е обект от 16 декара в с. Долно Озирово, община Вършец. 

225 000 лева ще получи Община Видин от Националната програма за оптимизация на училищната мрежа.

Работна среща на тема „Механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст“ се проведе днес в Областна администрация - Враца по инициатива на Малина Николова, съобщават от пресцентъра на областния управител.


Общинските съветници от Враца решават на следващото си заседание на 25 юли дали да не откупят файтона на майстор Анко Анков. Идеята за придобиването на файтона, заради който майсторът от село Косталево беше осъден, е на директора на Регионалния исторически музей (РИМ) Георги Ганецовски.


Обучават библиотекари за придобиване на трета степен по професията си. Стартът бе даден в Регионална библиотека “Гео Милев” в Монтана.


Паметна плоча, посветена на загиналите преди 100 години новоселяни за България в битката, наречена "Македонската Шипка", ще бъде открита в събота, 22 юли, във видинското село Ново село. 


Пешеходен мост от 60 метра ще свързва римската крепост в Монтана с ранно-християнската базилика до нея, съобщават от Общината.


Във връзка с провеждането на летния фестивал „Опера на върховете"- Белоградчишки скали кметът на община Белоградчик Борис Николов издаде заповеди, с които се регламентира движението в града по време на спектаклите. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 20 септември 2024 година

Област Враца е сред най-слабо засегнатите региони, вследствие на трайното засушаване. Това съобщи областният управител Николай Николов по време на инициираната от него работна среща, на която присъстваха кметове на общини и на населените места от област Враца, съвместно с управителя на “ВиК” - Враца Ангел Престойски и експерти.  С европейско..

публикувано на 20.09.24 в 18:10

Враца е сред най-слабо засегнатите области от безводието

Област Враца е сред най-слабо засегнатите региони, вследствие на трайното засушаване . Това съобщи областният управител Николай Николов по време на инициираната от него работна среща, на която присъстваха кметове на общини и на населените места от област Враца, съвместно с управителя на “ВиК” - Враца Ангел Престойски и експерти.  Николов увери, че е..

публикувано на 20.09.24 в 17:02

Обвиняем за умишлено убийство в село Габровница отива на съд 

Окръжна прокуратура – Монтана с обвинителен акт предаде на съд обвиняем по дело за умишлено убийство на мъж в село Габровница. Подсъдимият е на 29 години, многократно осъждан, включително и като непълнолетен. Престъплението е извършено на 15 юли 2023 година в монтанското село Габровница. Починалият мъж е нападнат, докато е бил с гости пред..

публикувано на 20.09.24 в 15:43
СУ

Осем училища във Врачанско са с нови директори

Осем нови директори поемат ръководството на седем общински неспециализирани училища и едно държавно училище в област Враца, съобщиха от Регионалното управление на образованието във Враца. Между 3-и и 12 септември са били проведени конкурси за заемане на длъжността „директор" на 17 училища в област Враца. В първия етап от конкурсната процедура..

публикувано на 20.09.24 в 14:30

Майсторът на цигулката Марио Хосе гостува на Симфониета-Враца

Симфониета-Враца посреща майстора на цигулката Марио Хосен на 20 септември от 19.00 ч. в градската зала във Враца. Цикълът на Врачанския симфоничен оркестър „Майстори на цигулката“ продължава с концерт със солист Марио Хосен.  Той е  носител на редица отличия и почетен професор по цигулка на Нов български университет, диригент е на Виенския..

публикувано на 20.09.24 в 13:00

Започва "Калимера Враца"

С лятно кино с безплатна прожекция на гръцка комедия още тази вечер в центъра на града започва "Калимера Враца" . Това е голямото събитие, посветено на гръцките традиции, култура, кухня и забавления. Идеята дойде през лятото с "Бонджорно Враца", инициатива посветена на Италия, която предизвика туристически и потребителски бум в града...

публикувано на 20.09.24 в 12:30

Млада жена загина при катастрофа в Монтанско

26-годишна жена от Чипровци е загинала на място при удар в крайпътно дърво в землището на село Бели мел . Инцидентът е станал вчера, 19 септември, около 16:00 часа. Автомобилът, който тя е управлявала, се е движил с несъобразена с пътните условия скорост, при което е излязъл от пътя и се е ударил в крайпътно дърво .  Причините за катастрофата се..

публикувано на 20.09.24 в 12:05