В "Еко Свят": обучения на доброволци и състезание в Чипровския балкан

Снимка: Пламен Гацев

Доброволните формирования от общините Белоградчик и Чупрене преминаха обучение на тема  "Общностен отпор на бедствени събития". В момента се обучават доброволците от община Ружинци. Заниманията са по първа долекарска помощ за реакция при бедствени ситуации- катастрофи, пожари, наводнения и други.

"БЧК има за задача да обучи и проведе 9 двудневни обучения на доброволни формирования към общините, както и на социални работници и психолози. Много е важно как тези хора ще реагират, когато има пострадали. В първите минути е много важно да се знае какво да се направи с пострадалите, как да реагират, как да окажат първа долекарска помощ", обясни директорът на БЧК- Видин Цветелина Петрова пред сътрудника ни Иванка Петрова.

В пожара преди дни между селата Плешивец и Гюргич на помощ на пожарната се отзова и доброволното формирование на община Ружинци. Това е и тяхната първа официална акция.

Снимка"Нашето формирование е най- новото на територията на областта. Вече близо повече от година извървяхме този дълъг път за окомплектоване и изкарване курсовете на хората, които бяха проявили желание за доброволци", разказа кметът на Ружинци Александър Александров.

Мястото на пожара е било непристъпно за техника и доброволците сами са успели да потушат огнището, катерейки се по стръмни скали.


И още в "Еко Свят"- Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" и фондация "Екоцентрик" търсят доброволци на възраст от 18 до 29 години. Младежите от Северозападна България ще преминат обучение и след това самите те ще обучават други младежи да придобият нови знания и умения, които да им помогнат в тяхното бъдещо развитие.

ПП Врачански Балкан"Предвиждаме 15 младежи от Северозападна България да преминат през теоретично и след това практично обучение за работа със свои връстници. Обучението ще бъде как те да обучават младежи и деца, свързани с опазване на природата. Целта на тази наша идея е впоследствие изградената мрежа от младежи доброволци да може да бъде ползвана както от фондация "Екоцентрик" за техни бъдещи инициативи, така и за Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан", когато организираме различни инициативи", каза Оля Генова, експерт в Дирекцията на Природния парк.  

Теоретичното обучение ще бъде в младежкия еко лагер в село Очин дол- 4 дни в планината. Организаторите подготвят интересна програма за младежите, защото подготовката няма да протече по традиционен начин, а под формата на образователни игри. Кандидатурите се набират до 10 септември, след това в почивните дни на септември- в периода 21-24 септември, ще се проведе обучението.

СнимкаТази събота и неделя предстои провеждането на състезание по планинско колоездене и бягане "Три чуки". Община Чипровци е осигурила паричните награди. За втора година надпреварата организират млади хора от Враца- Иван, Александър и Станислава. За състезанието си говорим с човека, създал маршрутите- Иван Стоянов:

"Има интерес. Балканът е много красив, природата е девствена. Има какво да се предложи и като адреналин, и като гледки, така че, който и да дойде от участниците, ще остане доволен. Ще има много приятна атмосфера преди и след финала, има осигурена музика. Мястото за лагеруване- Гушовския манастир, е много красиво. Това е една предпоставка човек да отиде, да се разтуши сред природата, да събере много положителни емоции."

Не е нужно предварително записване. Няма и ограничения във възрастта. Тези, които ще участват в колоезденето, трябва да имат изправен велосипед, каска и ръкавици, както и да са добре подготвени, защото трасето не е за начинаещи.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Видинският футболист Александър Кирилов: "Ако някой от съотборниците ми посети България, ще забрави за връщане в Исландия"

26-годишният Александър Кирилов попада в Исландия случайно, но не съжалява за решението си. Живее в градче с около 1 500 жители, отстоящо на 200 км от Гренландия и на 500 от столицата Рейкявик. За 4-те месеца, прекарани там, е научил 4 думи от исландския. Казва, че е много труден и е комбинация от английски, немски и шведски думи. Разчита да се..

публикувано на 17.01.18 в 18:25

86 деца са били осиновени за 2017 година в Северозапада

86 деца са осиновени в трите области на Северозападна България през отминалата 2017 година. В област Монтана са осиновени 28 деца, за област Видин осиновените деца са 31, а за област Враца- 27 деца. В област Монтана има 22 национални осиновявания и 6 осиновявания от лица, които са с обичайно местопребиваване в чужбина. За област Видин са 20..

публикувано на 17.01.18 в 16:30

Наградиха най-добрите пожарникари за 2017 година във Видин

Приключи областният етап на ежегодния Национален конкурс "Пожарникар на годината" за 2017 година във Видин. Началникът на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Станислав Генчев обяви и награди победителите в конкурса. Победител в раздел "А"- "Пожарникар на годината- комплексен победител" за 2017 година стана..

публикувано на 17.01.18 в 14:13

Андрей Андреев на 75

Поетът и преводач Андрей Андреев днес навършва 75 години. За носителя на Националната литературната награда "Георги Джагаров", годишнината е повод за равносметка. А подаръкът, който би го зарадвал най-много, е една приятелска дума от родния край: "Всяка една годишнина е повод за някаква равносметка, както и посрещането на новата година. Така че човек..

публикувано на 17.01.18 в 12:37
професор Стефка Петрова

Проф. Стефка Петрова: Е-номер получават добавките, оценени като безопасни

Всички промишлено произведени храни съдържат определени добавки, предназначени да ги запазят безопасни, да подобрят тяхната структура и вид за пред купувачите. Това обясни в предаването "Направление здраве" по Радио ВИДИН  проф. Стефка Петрова , специалист по хранене и диететика при Националния център по обществено здраве и анализи . Тя разясни,..

обновено на 16.01.18 в 17:22

Четат ли младите

Не е тайна, че младите хора днес прекарват по-голямата част от времето си пред компютъра, а не над книгите. Според изследване на Националния център за изучаване на общественото мнение, едва 9.7% от младежите четат книги (не учебници) в свободното си време. "Децата четат много. Всяка година все повече и повече деца стават наши читатели. Когато децата..

публикувано на 16.01.18 в 16:46