В "Еко Свят": обучения на доброволци и състезание в Чипровския балкан

Снимка: Пламен Гацев

Доброволните формирования от общините Белоградчик и Чупрене преминаха обучение на тема  "Общностен отпор на бедствени събития". В момента се обучават доброволците от община Ружинци. Заниманията са по първа долекарска помощ за реакция при бедствени ситуации- катастрофи, пожари, наводнения и други.

"БЧК има за задача да обучи и проведе 9 двудневни обучения на доброволни формирования към общините, както и на социални работници и психолози. Много е важно как тези хора ще реагират, когато има пострадали. В първите минути е много важно да се знае какво да се направи с пострадалите, как да реагират, как да окажат първа долекарска помощ", обясни директорът на БЧК- Видин Цветелина Петрова пред сътрудника ни Иванка Петрова.

В пожара преди дни между селата Плешивец и Гюргич на помощ на пожарната се отзова и доброволното формирование на община Ружинци. Това е и тяхната първа официална акция.

Снимка"Нашето формирование е най- новото на територията на областта. Вече близо повече от година извървяхме този дълъг път за окомплектоване и изкарване курсовете на хората, които бяха проявили желание за доброволци", разказа кметът на Ружинци Александър Александров.

Мястото на пожара е било непристъпно за техника и доброволците сами са успели да потушат огнището, катерейки се по стръмни скали.


И още в "Еко Свят"- Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" и фондация "Екоцентрик" търсят доброволци на възраст от 18 до 29 години. Младежите от Северозападна България ще преминат обучение и след това самите те ще обучават други младежи да придобият нови знания и умения, които да им помогнат в тяхното бъдещо развитие.

ПП Врачански Балкан"Предвиждаме 15 младежи от Северозападна България да преминат през теоретично и след това практично обучение за работа със свои връстници. Обучението ще бъде как те да обучават младежи и деца, свързани с опазване на природата. Целта на тази наша идея е впоследствие изградената мрежа от младежи доброволци да може да бъде ползвана както от фондация "Екоцентрик" за техни бъдещи инициативи, така и за Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан", когато организираме различни инициативи", каза Оля Генова, експерт в Дирекцията на Природния парк.  

Теоретичното обучение ще бъде в младежкия еко лагер в село Очин дол- 4 дни в планината. Организаторите подготвят интересна програма за младежите, защото подготовката няма да протече по традиционен начин, а под формата на образователни игри. Кандидатурите се набират до 10 септември, след това в почивните дни на септември- в периода 21-24 септември, ще се проведе обучението.

СнимкаТази събота и неделя предстои провеждането на състезание по планинско колоездене и бягане "Три чуки". Община Чипровци е осигурила паричните награди. За втора година надпреварата организират млади хора от Враца- Иван, Александър и Станислава. За състезанието си говорим с човека, създал маршрутите- Иван Стоянов:

"Има интерес. Балканът е много красив, природата е девствена. Има какво да се предложи и като адреналин, и като гледки, така че, който и да дойде от участниците, ще остане доволен. Ще има много приятна атмосфера преди и след финала, има осигурена музика. Мястото за лагеруване- Гушовския манастир, е много красиво. Това е една предпоставка човек да отиде, да се разтуши сред природата, да събере много положителни емоции."

Не е нужно предварително записване. Няма и ограничения във възрастта. Тези, които ще участват в колоезденето, трябва да имат изправен велосипед, каска и ръкавици, както и да са добре подготвени, защото трасето не е за начинаещи.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

"Неделник" от 18 март 2018 година

Заповядате, новият "Неделник" брой 199 вече е на сайта. Цветен и интересен, както винаги. За начало се връщаме в миналото със старите видински вестници, за да разберем мартенските събития от далечни години. След това от материала на Стефка Павлова ще разберем какво се случва със старинната църква "Света Троица" в село Бойница. Тя има..

публикувано на 18.03.18 в 13:29

Животът ни е стълбица, която води към Бога и Неговото Царство

Неделята, в която се намираме днес е Четвърта на Великия пост ,посветена на един отец на Църквата, който както тогава през своя земен живот, така и днес подклажда силата на вярата, надеждата и любовта в сърцата на хората в Христа Иисуса нашия Господ, а именно, св. Йоан Лествичник . Евангелски текст /Мк. 9:17-31/: "Един..

публикувано на 18.03.18 в 08:00

Трябва ли жената да умее да готви, за да е харесвана? ("Пица на парче")

Не, че не ви поднасяме всяка събота "Пица на парче", но днес решихме собственоръчно да я замесим. Получи се, къде ще ходи? ;) Макар, че напоследък май стана модерно жените да казват, че не умеят да готвят. Като че ли запретването на ръкави в кухнята не отговаря на визията на съвременната жена.. Много по- лесно е да отидем на ресторант ;) Темата в..

публикувано на 17.03.18 в 13:23

Пламен Владимиров- майсторът на японски остриета

Пламен Владимиров от Варна изработва японски остриета. Много красиви, но и много остри. Изработката на тези ювелирни остриета му е хоби, а не професия. Това му е детска мечта, но най- сетне преди година успява да си оборудва работилница и започва да ги изработва. "Никак не е лесно и изисква и умение и търпение" , казва той: "Детска мечта..

публикувано на 16.03.18 в 17:05

И видински математици показаха, че са в добра форма

Ученици от Профилираната природоматематическа гимназия във Видин излязоха на импровизирана тренировка на двора и показаха, че са в добра физическа форма. Призивът е на преподавателя им Борислав Казашки.  Подобно на президента Румен Радев, който се появи на снимка и видеоклип, набирайки се на лостове пред военни от пловдивската бригада,..

публикувано на 16.03.18 в 17:00

Красимир Кръстев открива юбилейна изложба във Видин

Юбилейна изложба "Автоплакат" на художника Красимир Кръстев ще бъде открита във Видин . Експозицията е посветена на 65-годишнината на видинския творец и включва някои от първите му проекти, както и творби от последните години. "От едната страна ще бъдат проекти за плакати, които са едни от първите, правени от мен преди 30-40 години, и не са..

публикувано на 16.03.18 в 16:03