В "Еко Свят": обучения на доброволци и състезание в Чипровския балкан

Снимка: Пламен Гацев

Доброволните формирования от общините Белоградчик и Чупрене преминаха обучение на тема  "Общностен отпор на бедствени събития". В момента се обучават доброволците от община Ружинци. Заниманията са по първа долекарска помощ за реакция при бедствени ситуации- катастрофи, пожари, наводнения и други.

"БЧК има за задача да обучи и проведе 9 двудневни обучения на доброволни формирования към общините, както и на социални работници и психолози. Много е важно как тези хора ще реагират, когато има пострадали. В първите минути е много важно да се знае какво да се направи с пострадалите, как да реагират, как да окажат първа долекарска помощ", обясни директорът на БЧК- Видин Цветелина Петрова пред сътрудника ни Иванка Петрова.

В пожара преди дни между селата Плешивец и Гюргич на помощ на пожарната се отзова и доброволното формирование на община Ружинци. Това е и тяхната първа официална акция.

Снимка"Нашето формирование е най- новото на територията на областта. Вече близо повече от година извървяхме този дълъг път за окомплектоване и изкарване курсовете на хората, които бяха проявили желание за доброволци", разказа кметът на Ружинци Александър Александров.

Мястото на пожара е било непристъпно за техника и доброволците сами са успели да потушат огнището, катерейки се по стръмни скали.


И още в "Еко Свят"- Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" и фондация "Екоцентрик" търсят доброволци на възраст от 18 до 29 години. Младежите от Северозападна България ще преминат обучение и след това самите те ще обучават други младежи да придобият нови знания и умения, които да им помогнат в тяхното бъдещо развитие.

ПП Врачански Балкан"Предвиждаме 15 младежи от Северозападна България да преминат през теоретично и след това практично обучение за работа със свои връстници. Обучението ще бъде как те да обучават младежи и деца, свързани с опазване на природата. Целта на тази наша идея е впоследствие изградената мрежа от младежи доброволци да може да бъде ползвана както от фондация "Екоцентрик" за техни бъдещи инициативи, така и за Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан", когато организираме различни инициативи", каза Оля Генова, експерт в Дирекцията на Природния парк.  

Теоретичното обучение ще бъде в младежкия еко лагер в село Очин дол- 4 дни в планината. Организаторите подготвят интересна програма за младежите, защото подготовката няма да протече по традиционен начин, а под формата на образователни игри. Кандидатурите се набират до 10 септември, след това в почивните дни на септември- в периода 21-24 септември, ще се проведе обучението.

СнимкаТази събота и неделя предстои провеждането на състезание по планинско колоездене и бягане "Три чуки". Община Чипровци е осигурила паричните награди. За втора година надпреварата организират млади хора от Враца- Иван, Александър и Станислава. За състезанието си говорим с човека, създал маршрутите- Иван Стоянов:

"Има интерес. Балканът е много красив, природата е девствена. Има какво да се предложи и като адреналин, и като гледки, така че, който и да дойде от участниците, ще остане доволен. Ще има много приятна атмосфера преди и след финала, има осигурена музика. Мястото за лагеруване- Гушовския манастир, е много красиво. Това е една предпоставка човек да отиде, да се разтуши сред природата, да събере много положителни емоции."

Не е нужно предварително записване. Няма и ограничения във възрастта. Тези, които ще участват в колоезденето, трябва да имат изправен велосипед, каска и ръкавици, както и да са добре подготвени, защото трасето не е за начинаещи.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

"Малките звездички" от 22.10.2017 година

Винаги усмихнати, с медени гласчета, проницателни, с бистър ум - с тях, група "Калинки" на Детска градина "Славейче" във Видин , вдигаме днес шум. И си говорим за парите ...., разкриваме и специален магически фокус, за да дойдат бързичко те при нас, тутакси и завчас.

публикувано на 22.10.17 в 14:05

"Неделник" от 22 октомври 2017 година

Пригответе се за "Неделник" брой 177. Отново за начало разлистваме старите вестници в съвместната ни рубрика с Регионална библиотека "Михалаки Георгиев". А след това можете да разберете за един проект на двама видински фотографи Емилиян Евдокимов и Любомир Витков които направиха календар "Планините на България ". В календара са включени..

публикувано на 22.10.17 в 14:03

Смирението е най-силното духовно оръжие, което ни дарява преуспяване във всичко

В Шестата неделя след Неделя подир Въздвижение, Църквата насочва нашето внимание към една сцена от живота на Господ Иисус Христос, която ни дава познанието, че смирението е най-силното оръжие против злото, дявола. Христос изцелява обладан от легион бесове човек. Той му дава свобода и радост, и го предлага като пример на самите нас за..

публикувано на 22.10.17 в 08:00

Избират "Мис и Мистър Северозападна България- 2017" във Видин

На 22 октомври, неделя в Общински драматичен театър - Видин ще се проведе конкурса "Мис и Мистър Северозапад 2017 година" , който е част от веригата "Мис България 2017". "Проявата е част от празничната програма по повод Димитровден, духовния празник на града" , каза за радио Видин Ивайло Йосфов организатор на събитието: "Входа е..

публикувано на 21.10.17 в 16:55

"Незабравки" в "Пица на парче" ;)

  Привет от Нора и Гери ;) Чак когато изкачихме и последното стъпало, се сетихме, че сме забравили кучето долу. Добре, че не работим на Айфеловата кула ;) Това се случва с всекиго от нас. Бързаме, закъсняваме за някъде, а тичаме като луди из къщи, опитвайки се да си намерим незнайно къде изчезналите ключове, за да заключим след себе си. А..

публикувано на 21.10.17 в 12:53

Четене на нови автори ще се състои във Видин

Утре, 21 октомври, в търговския център на Видин ще се проведе инициативата "Чуйте първи новите автори на България" . Цвети-Слава Асенова ще прочете откъси от произведения на писатели, които до сега не са публикували своите произведения на книжен носител, а са писали в социалните мрежи.  Цвети-Слава Асенова е родом от Лом, но живее във Враца. Тя..

публикувано на 20.10.17 в 15:23