В "Еко Свят": обучения на доброволци и състезание в Чипровския балкан

Снимка: Пламен Гацев

Доброволните формирования от общините Белоградчик и Чупрене преминаха обучение на тема  "Общностен отпор на бедствени събития". В момента се обучават доброволците от община Ружинци. Заниманията са по първа долекарска помощ за реакция при бедствени ситуации- катастрофи, пожари, наводнения и други.

"БЧК има за задача да обучи и проведе 9 двудневни обучения на доброволни формирования към общините, както и на социални работници и психолози. Много е важно как тези хора ще реагират, когато има пострадали. В първите минути е много важно да се знае какво да се направи с пострадалите, как да реагират, как да окажат първа долекарска помощ", обясни директорът на БЧК- Видин Цветелина Петрова пред сътрудника ни Иванка Петрова.

В пожара преди дни между селата Плешивец и Гюргич на помощ на пожарната се отзова и доброволното формирование на община Ружинци. Това е и тяхната първа официална акция.

Снимка"Нашето формирование е най- новото на територията на областта. Вече близо повече от година извървяхме този дълъг път за окомплектоване и изкарване курсовете на хората, които бяха проявили желание за доброволци", разказа кметът на Ружинци Александър Александров.

Мястото на пожара е било непристъпно за техника и доброволците сами са успели да потушат огнището, катерейки се по стръмни скали.


И още в "Еко Свят"- Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" и фондация "Екоцентрик" търсят доброволци на възраст от 18 до 29 години. Младежите от Северозападна България ще преминат обучение и след това самите те ще обучават други младежи да придобият нови знания и умения, които да им помогнат в тяхното бъдещо развитие.

ПП Врачански Балкан"Предвиждаме 15 младежи от Северозападна България да преминат през теоретично и след това практично обучение за работа със свои връстници. Обучението ще бъде как те да обучават младежи и деца, свързани с опазване на природата. Целта на тази наша идея е впоследствие изградената мрежа от младежи доброволци да може да бъде ползвана както от фондация "Екоцентрик" за техни бъдещи инициативи, така и за Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан", когато организираме различни инициативи", каза Оля Генова, експерт в Дирекцията на Природния парк.  

Теоретичното обучение ще бъде в младежкия еко лагер в село Очин дол- 4 дни в планината. Организаторите подготвят интересна програма за младежите, защото подготовката няма да протече по традиционен начин, а под формата на образователни игри. Кандидатурите се набират до 10 септември, след това в почивните дни на септември- в периода 21-24 септември, ще се проведе обучението.

СнимкаТази събота и неделя предстои провеждането на състезание по планинско колоездене и бягане "Три чуки". Община Чипровци е осигурила паричните награди. За втора година надпреварата организират млади хора от Враца- Иван, Александър и Станислава. За състезанието си говорим с човека, създал маршрутите- Иван Стоянов:

"Има интерес. Балканът е много красив, природата е девствена. Има какво да се предложи и като адреналин, и като гледки, така че, който и да дойде от участниците, ще остане доволен. Ще има много приятна атмосфера преди и след финала, има осигурена музика. Мястото за лагеруване- Гушовския манастир, е много красиво. Това е една предпоставка човек да отиде, да се разтуши сред природата, да събере много положителни емоции."

Не е нужно предварително записване. Няма и ограничения във възрастта. Тези, които ще участват в колоезденето, трябва да имат изправен велосипед, каска и ръкавици, както и да са добре подготвени, защото трасето не е за начинаещи.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Светлината за света, са добрите дела на християните

В седма неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. "Тъй да светне пред човеците светлината ви, та да видят добрите ви дела и да прославят Небесния ваш Отец". (Мат. 5:16) "Братя и сестри, Днешната неделя е неделята на светите Отци от шестте Вселенски събора...

публикувано на 15.07.18 в 08:00

"Корсар"- история за морски пирати и за силата на любовта

С балета "Корсар" от Адолф Адам започва третото издание на летния фестивал "Опера на върховете- Белоградчишки скали". Това е една увлекателна история, чието действие се развива в Адрианополис / днешен Одрин /. История за морски пирати и за силата на любовта. Приказка за двама души, готови на всичко в името на щастието си. Приказната..

публикувано на 13.07.18 в 17:30

Паунът Пешо посреща гостите на Радо

В рубриката "97 лапи и 1 опашка" днес ви срещаме с Пешо. Той е на три години има плътен и силен глас и завидно самочувствие. Дружелюбен, любопитен, пакостлив и прекрасно син - това е Пешо, един забележителен паун. Той живее в двора на Радослав Младенов, който се грижи за него от три години. "Моите деца поискаха и ние ги взехме, доста малки бяха-..

публикувано на 13.07.18 в 16:58

Видински деца с поредно участие в "Опера на върховете - Белоградчишки скали"

Ученици от видинското училище "Св. Св. Кирил и Методий" ще участват в третото издание на летния фестивал "Опера на върховете" в Белоградчик. 11 талантливи деца ще се представят в оперния спектакъл "Тоска" , който е включен за трети път в програмата на фестивала, обясни асистент-режисьорът Вера Белева: "Ние отново правим "Тоска", защото това е..

публикувано на 13.07.18 в 15:30

Петък, 13-ти е- фатален или не чак толкова

Може ли денят и датата да определят настроението ни и това, което ще ни се случи? Днес е петък, 13-ти- втори за тази година. Ако се върнем назад във времето, този ден винаги е предизвиквал усещане за страх у някои хора, други пък даже не се захващат с нищо. Изчислено е, че на този ден в САЩ бизнесът губи между 800 и 900 милиона долара, тъй като много..

публикувано на 13.07.18 в 14:59
Школа за оцеляване БАГА-ТУР

Пътят на българите показва школа за оцеляване

Какъв е бил пътят на българите, пътят за духовното им и физическо оцеляване, това представя школата за оцеляване "БАГА-ТУР". Те са от Стара Загора и представят спектаклови хореографии и екстремни бойни изкуства. Прабългарски лък и копие, бойна брадва, щитове от 9-10 век са само част от оръжията, с които разполагат там и които се  ползват в битките...

публикувано на 13.07.18 в 14:06