В "Еко Свят": обучения на доброволци и състезание в Чипровския балкан

Снимка: Пламен Гацев

Доброволните формирования от общините Белоградчик и Чупрене преминаха обучение на тема  "Общностен отпор на бедствени събития". В момента се обучават доброволците от община Ружинци. Заниманията са по първа долекарска помощ за реакция при бедствени ситуации- катастрофи, пожари, наводнения и други.

"БЧК има за задача да обучи и проведе 9 двудневни обучения на доброволни формирования към общините, както и на социални работници и психолози. Много е важно как тези хора ще реагират, когато има пострадали. В първите минути е много важно да се знае какво да се направи с пострадалите, как да реагират, как да окажат първа долекарска помощ", обясни директорът на БЧК- Видин Цветелина Петрова пред сътрудника ни Иванка Петрова.

В пожара преди дни между селата Плешивец и Гюргич на помощ на пожарната се отзова и доброволното формирование на община Ружинци. Това е и тяхната първа официална акция.

Снимка"Нашето формирование е най- новото на територията на областта. Вече близо повече от година извървяхме този дълъг път за окомплектоване и изкарване курсовете на хората, които бяха проявили желание за доброволци", разказа кметът на Ружинци Александър Александров.

Мястото на пожара е било непристъпно за техника и доброволците сами са успели да потушат огнището, катерейки се по стръмни скали.


И още в "Еко Свят"- Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" и фондация "Екоцентрик" търсят доброволци на възраст от 18 до 29 години. Младежите от Северозападна България ще преминат обучение и след това самите те ще обучават други младежи да придобият нови знания и умения, които да им помогнат в тяхното бъдещо развитие.

ПП Врачански Балкан"Предвиждаме 15 младежи от Северозападна България да преминат през теоретично и след това практично обучение за работа със свои връстници. Обучението ще бъде как те да обучават младежи и деца, свързани с опазване на природата. Целта на тази наша идея е впоследствие изградената мрежа от младежи доброволци да може да бъде ползвана както от фондация "Екоцентрик" за техни бъдещи инициативи, така и за Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан", когато организираме различни инициативи", каза Оля Генова, експерт в Дирекцията на Природния парк.  

Теоретичното обучение ще бъде в младежкия еко лагер в село Очин дол- 4 дни в планината. Организаторите подготвят интересна програма за младежите, защото подготовката няма да протече по традиционен начин, а под формата на образователни игри. Кандидатурите се набират до 10 септември, след това в почивните дни на септември- в периода 21-24 септември, ще се проведе обучението.

СнимкаТази събота и неделя предстои провеждането на състезание по планинско колоездене и бягане "Три чуки". Община Чипровци е осигурила паричните награди. За втора година надпреварата организират млади хора от Враца- Иван, Александър и Станислава. За състезанието си говорим с човека, създал маршрутите- Иван Стоянов:

"Има интерес. Балканът е много красив, природата е девствена. Има какво да се предложи и като адреналин, и като гледки, така че, който и да дойде от участниците, ще остане доволен. Ще има много приятна атмосфера преди и след финала, има осигурена музика. Мястото за лагеруване- Гушовския манастир, е много красиво. Това е една предпоставка човек да отиде, да се разтуши сред природата, да събере много положителни емоции."

Не е нужно предварително записване. Няма и ограничения във възрастта. Тези, които ще участват в колоезденето, трябва да имат изправен велосипед, каска и ръкавици, както и да са добре подготвени, защото трасето не е за начинаещи.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

"Неделник" от 20 август 2017 година

"Неделник" брой 169 вече е на сайта. Отново разлистваме старите вестници.в съвместната ни рубрика с Регионална библиотека "Михалаки Георгиев". Годината е 1910- та и ще чуете как се се борили тогава хората с холерата, както и други теми. Следва инж. Явор Даскалов, който ни разказва за една предстояща родова среща на фамилия Даскалови в село..

публикувано на 20.08.17 в 13:33

Прощавайте, за да ви бъде отвърнато със същото

В единадесета неделя след Петдесетница, Църквата насочва нашето внимание към един евангелски момент, към една притча, изречена от Господ Иисус Христос, която ни дава отговор какви да бъдем и как да се отнасяме към нашите приятели и ближни, и в това да бъдем подражатели на Христа. "Затова царството небесно прилича на цар, който..

публикувано на 20.08.17 в 08:00

Среща събира кореняк врачани

Среща, наречена "Богородични теферичи" събира кореняк врачани, разпръснати по целия свят. Целта е да се съхрани врачанският корен, разказва председателят на сдружение "Врачанска кореняшка среща" Веселин Николов. Хора от няколко поколения, които се събират само за въпросната врачанска кореняшка среща, тази година на 25 август в Алпийския дом във..

публикувано на 19.08.17 в 11:00

Фолклорен събор "Тъпан бие, хоро се вие" правят във Флорентин

Международният фолклорен събор "Тъпан бие, хоро се вие" ще се проведе за 10-та поредна година във видинското село Флорентин. На сцената ще се представят 20 състава от България, Румъния и Сърбия. Гостите на събитието ще могат да се насладят и на съпътстващи прояви, подготвени от организаторите - Народно читалище "Пробуда - 1925" и..

обновено на 19.08.17 в 09:42

Младежите и работата- една възможна мисия

Днес търсим отговори на въпроси като: защо младите хора не желаят да започнат работа, каква е причината те да отказват работа и как можем да намерим компромисен вариант между работодателите и подрастващите, за да се запълнят свободните работни места. Щом ще говорим за младежи и работа съвсем естествено се сещаме за мястото, където помагат на..

публикувано на 18.08.17 в 15:34

Да се забавляваш със сладката Каси

Днес ще ви запознаем с Ивета Иванова от Видин и нейният прекрасен любимец - сладко кученце на име Каси . Срещаме се с Каси по време на следобедната ѝ разходка. Горещото време изобщо не ѝ пречи, тя си играе с всичко по пътя, крие се в тревите, след което отново се показва и ни поглежда въпросително, сякаш осъзнава, че говорим за нея. Нейната..

публикувано на 18.08.17 в 14:55