Жителите на Средогрив: Най-големият ни кошмар са безработицата и нередовният транспорт

Снимка: Радио Видин
Планинското село Средогрив, община Чупрене очарова всеки новодошъл с красивата си природа. Чисто село, с прегледни улици, но с прогресивно намаляващо население. Хората си отиват един по един, дали от старост, или в търсене на по-добър живот- последиците са налице. Жителите на малкото село днес са стотина.
Оплакват се, че безработицата е най-големият им кошмар, както и нередовният транспорт. Единственият автобус потегля за Белоградчик, и минава през селото сутрин, но... за обратния курс превоз няма. Нямат и магазин, който бил на местната кооперация, но затворил врати преди години. Сега се снабдяват с продукти от барчето, на по-високи цени. С Георги, Тодор и Елена разговаря Анжела Каменова.

"Безработицата е основният проблем, кой както намери се спасява. Транспортът е много зле, преди всички рейсове оттук минаваха, по това шосе, сега няма нито един. Сутрин пътува един обиколен до Белоградчик, ама не се връща... Оня ден ми се наложи да ходя до Видин, тръгнах в 7 часа, пътувах три часа и в 10 бях в града. Хората докъде ли не отиват за 3-4 часа, аз до Видин не мога да стигна, а пък не мога и да се върна...", обясниха хората.

Кметският наместник Красимир КириловЛятото е прекрасно в Средогрив, сред зеленината на пейзажа и прохладата на преминаващата река Лом. Това вероятно е накарало местните чужденци да купят къщи тук. Имат руснак, англичанин, белгийско семейство с ферма за животни, за която ви разказахме миналото лято. И макар, че чуждите граждани харесват това място, местните отдавна са избягали заради липсата на перспектива за работа и заетост. Кметът за пореден мандат, или кметският наместник, каквато е точната му длъжност, Красимир Кирилов, както и общинският кмет, правят всичко по силите си за облагородяване на селото и промяната на облика му в модерно селище. Проблемът е, че няма кой да ходи по новите тротоари, каза Красимир Кирилов. Крепи ги вярата в бъдещето, ако се осъществи идеята на Община Чупрене за изграждането на ски зона "Миджур":

"Хубаво е селото, хубави са хората, но са малко. Имаме местни животновъди, млади хора, които отглеждат крави, ягоди гледат тук, белгиеца с фермата. Много им е трудно на всички тези инвеститори, които правят нещо тук, да намират работна ръка. За бране на ягодите събират хора от Ружинци, Белоградчик. Затова казвам, имаме хора в трудоспособна възраст, но не са трудоспособни, не са по работата много..."

Кметският наместник Красимир Кирилов не скри за проблемите с транспорта в Средогрив и за житейските проблеми на хората, за които го търсят постоянно. Понякога се налага управникът и да е арбитър на междусъседски спорове.

"Проблемът с автобусите е така. За да ги има, трябва да има пътници. Преди време имаше един удобен за Вършец, но спряха и него. Въпреки субсидията, която се дава на тези транспортни фирми, не е достатъчно и се отказват като няма пътници", обясни още кметът.
 

Руснакът в Средогрив - Андрей МаркинЧаст от пейзажа в Средогрив е и един от жителите- руснакът Андрей Маркин. От столицата на Русия- Москва чужденецът решил да промени живота си коренно и да избере малкото българско село. Занимава се с развъждане на пъстърва и шаран. Казва, че а село има екология, а в Москва- онкология", заради замърсения въздух.


Още разкази от село Средогрив може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Жителите на Княжева махала събират дарения за параклис

Княжева махала е село от северозападната община Брусарци. Разположено е на десния бряг на река Лом. Покрай него минава удобна ж.п. връзка с областния град Монтана. Не е тайна, че почти половината от населението е от малцинството. Това създава грижа на кмета заради това, че са безработни и понякога посягат към имуществото на другите. Иначе, хората..

публикувано на 20.10.17 в 13:33

Неизлечимо ли е общинското здравеопазване

19 октомври се отбелязва като Ден на българския лекар - чества се от 1996 г., когато Българският лекарски съюз избира за покровител на медиците свети Иван Рилски. Редица проблеми обаче съпътстват българското здравеопазване. В последно време все по-често се заговори за фалит на големи болници. На този фон още по-ярко изпъкват проблемите в общинското..

публикувано на 19.10.17 в 13:54
Крайдунавската алея във Видин

Видин- безпътният кръстопът (част 2)

В "Посоките на делника" ви представихме втората част от поредицата теми за обезлюдяването на Видинския регион . Има ли вина за състоянието на региона местното ръководство или всичко се диктува от централната власт? Потърсихме кметове, общински съветници и депутати от видинския район през годините на прехода.   През 90-те години на миналия..

публикувано на 18.10.17 в 11:10

Недоволството на пенсионерите

В "Посоките на делника" говорим за недоволството на пенсионерите- кога и защо излизат на протест. Гледната точка е на председателите на областния и общинския съвет на Съюза на пенсионерите 2004 във Видин, Малинка Башлийска и Надежда Гъжева , и на Витко Виденов , председател на пенсионерски клуб "Бързица" в Димово. Защо е необходим закон за..

публикувано на 17.10.17 в 16:18

Напрежение заради приемно дете във видинска детска градина

Във видинска детска градина родители не приемат дете от приемно семейство в групата на децата им. Казват, че проявява агресия към другите. Според приемната майка, реакцията на родителите е заради произхода на детето. Настоява, че случаят не е изолиран. За него се разбра от съобщение на Националната агенция за приемна грижа, а темата беше представена..

публикувано на 16.10.17 в 12:57

Подмяна на водопровода искат в Киреево

Киреево е малко, китно, полупланинско село, в което са останали малко над стотина работливи хорица. Правят впечатление подреденият център и спретната църква. Освен няколкото обичайни посетители на кафенето, хората, които срещаме са забързани - да вземат хляба и да продължат по пътя си, улисани в ежедневието. Някога селото било оживено, жителите му..

публикувано на 13.10.17 в 12:23