Жителите на Средогрив: Най-големият ни кошмар са безработицата и нередовният транспорт

Снимка: Радио Видин
Планинското село Средогрив, община Чупрене очарова всеки новодошъл с красивата си природа. Чисто село, с прегледни улици, но с прогресивно намаляващо население. Хората си отиват един по един, дали от старост, или в търсене на по-добър живот- последиците са налице. Жителите на малкото село днес са стотина.
Оплакват се, че безработицата е най-големият им кошмар, както и нередовният транспорт. Единственият автобус потегля за Белоградчик, и минава през селото сутрин, но... за обратния курс превоз няма. Нямат и магазин, който бил на местната кооперация, но затворил врати преди години. Сега се снабдяват с продукти от барчето, на по-високи цени. С Георги, Тодор и Елена разговаря Анжела Каменова.

"Безработицата е основният проблем, кой както намери се спасява. Транспортът е много зле, преди всички рейсове оттук минаваха, по това шосе, сега няма нито един. Сутрин пътува един обиколен до Белоградчик, ама не се връща... Оня ден ми се наложи да ходя до Видин, тръгнах в 7 часа, пътувах три часа и в 10 бях в града. Хората докъде ли не отиват за 3-4 часа, аз до Видин не мога да стигна, а пък не мога и да се върна...", обясниха хората.

Кметският наместник Красимир КириловЛятото е прекрасно в Средогрив, сред зеленината на пейзажа и прохладата на преминаващата река Лом. Това вероятно е накарало местните чужденци да купят къщи тук. Имат руснак, англичанин, белгийско семейство с ферма за животни, за която ви разказахме миналото лято. И макар, че чуждите граждани харесват това място, местните отдавна са избягали заради липсата на перспектива за работа и заетост. Кметът за пореден мандат, или кметският наместник, каквато е точната му длъжност, Красимир Кирилов, както и общинският кмет, правят всичко по силите си за облагородяване на селото и промяната на облика му в модерно селище. Проблемът е, че няма кой да ходи по новите тротоари, каза Красимир Кирилов. Крепи ги вярата в бъдещето, ако се осъществи идеята на Община Чупрене за изграждането на ски зона "Миджур":

"Хубаво е селото, хубави са хората, но са малко. Имаме местни животновъди, млади хора, които отглеждат крави, ягоди гледат тук, белгиеца с фермата. Много им е трудно на всички тези инвеститори, които правят нещо тук, да намират работна ръка. За бране на ягодите събират хора от Ружинци, Белоградчик. Затова казвам, имаме хора в трудоспособна възраст, но не са трудоспособни, не са по работата много..."

Кметският наместник Красимир Кирилов не скри за проблемите с транспорта в Средогрив и за житейските проблеми на хората, за които го търсят постоянно. Понякога се налага управникът и да е арбитър на междусъседски спорове.

"Проблемът с автобусите е така. За да ги има, трябва да има пътници. Преди време имаше един удобен за Вършец, но спряха и него. Въпреки субсидията, която се дава на тези транспортни фирми, не е достатъчно и се отказват като няма пътници", обясни още кметът.
 

Руснакът в Средогрив - Андрей МаркинЧаст от пейзажа в Средогрив е и един от жителите- руснакът Андрей Маркин. От столицата на Русия- Москва чужденецът решил да промени живота си коренно и да избере малкото българско село. Занимава се с развъждане на пъстърва и шаран. Казва, че а село има екология, а в Москва- онкология", заради замърсения въздух.


Още разкази от село Средогрив може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Винарово се подготвя за фолклорен събор

Днес гостуваме в село Винарово , община Ново село, седмица преди големия им празник, който ще се проведе за шеста поредна година. Как се готвят за фолклорния събор "Бащино огнище с корени вековни" на етнографския комплекс "Средната чешма", попитахме кмета на селото и председател на читалище "Зора- 1927" Гинко Петров. Жури на фестивала са изявени и..

публикувано на 18.08.17 в 16:56

Панаирите- начин на употреба

Време е за панаири. След малко повече от седмица, на 25 август във Видин се открива традиционният панаир. В Кула в момента тече 101-вото издание на панаира, в Оряхово се открива тази  събота, а Враца очаква своя през месец септември. Зададохме въпроси към общинските администрации във Видин и Враца, но ни отговориха, че още не са готови да коментират...

публикувано на 17.08.17 в 12:13

С Национален мотосъбор видинският мотоклуб отбелязва юбилей

В края на седмицата Видин отново ще посрещне мотористи от страната и чужбина. Традиционният национален мотосъбор ще се проведе в бившето военно поделение до крепостта "Баба Вида" от 18 до 20 август. Организатор на събитието отново е видинският мотоклуб "Северозападни мотори", който отбелязва и 10 години от своето създаване. По този повод в студиото..

публикувано на 16.08.17 в 12:14
Индустриалната зона на Видин е на мястото на т. нар. Свободна безмитна зона.

Ще заработи ли моделът на индустриалната зона във Видин?!

В "Посоките на делника" дискутираме по темата с народния представител Росен Живков и с общинския съветник Павел Паунов , след като стана ясно, че индустриалната зона във Видин е сред икономическите приоритети в управленската програма на кабинета. При представянето на програмата, министърът на икономиката Емил Караниколов изтъкна, че развитието на..

публикувано на 15.08.17 в 17:36

Кметът на Чупрене настоява за комисия, заради необезвредените мини в Горни Лом

Заводът за боеприпаси във видинското село Горни Лом, където при взрив преди три години загинаха 15 души, вече е с нов собственик - "Миджур Манеджмънт Кънстракшън“ ЕООД. Намеренията му са да възобнови производството, като изгради цех за патрони. Инвестиционното предложение е обявено на сайта на Община Чупрене. Няма притеснения за бъдещото производство,..

публикувано на 14.08.17 в 15:22

Професия готвач- предизвикателство и отговорност

Денят на свети Лаврентий- патрон и закрилник на готвачите , се отбелязва на днешната дата- 10 август. През 2005 г. за първи път се чества в България. Отбелязването е организирано от Българската асоциация на професионалните готвачи.  Да си готвач в България е трудно. Отстрани всичко изглежда пъстро, красиво и интересно, но това е една тежка и..

публикувано на 10.08.17 в 13:41