Жителите на Средогрив: Най-големият ни кошмар са безработицата и нередовният транспорт

Снимка: Радио Видин
Планинското село Средогрив, община Чупрене очарова всеки новодошъл с красивата си природа. Чисто село, с прегледни улици, но с прогресивно намаляващо население. Хората си отиват един по един, дали от старост, или в търсене на по-добър живот- последиците са налице. Жителите на малкото село днес са стотина.
Оплакват се, че безработицата е най-големият им кошмар, както и нередовният транспорт. Единственият автобус потегля за Белоградчик, и минава през селото сутрин, но... за обратния курс превоз няма. Нямат и магазин, който бил на местната кооперация, но затворил врати преди години. Сега се снабдяват с продукти от барчето, на по-високи цени. С Георги, Тодор и Елена разговаря Анжела Каменова.

"Безработицата е основният проблем, кой както намери се спасява. Транспортът е много зле, преди всички рейсове оттук минаваха, по това шосе, сега няма нито един. Сутрин пътува един обиколен до Белоградчик, ама не се връща... Оня ден ми се наложи да ходя до Видин, тръгнах в 7 часа, пътувах три часа и в 10 бях в града. Хората докъде ли не отиват за 3-4 часа, аз до Видин не мога да стигна, а пък не мога и да се върна...", обясниха хората.

Кметският наместник Красимир КириловЛятото е прекрасно в Средогрив, сред зеленината на пейзажа и прохладата на преминаващата река Лом. Това вероятно е накарало местните чужденци да купят къщи тук. Имат руснак, англичанин, белгийско семейство с ферма за животни, за която ви разказахме миналото лято. И макар, че чуждите граждани харесват това място, местните отдавна са избягали заради липсата на перспектива за работа и заетост. Кметът за пореден мандат, или кметският наместник, каквато е точната му длъжност, Красимир Кирилов, както и общинският кмет, правят всичко по силите си за облагородяване на селото и промяната на облика му в модерно селище. Проблемът е, че няма кой да ходи по новите тротоари, каза Красимир Кирилов. Крепи ги вярата в бъдещето, ако се осъществи идеята на Община Чупрене за изграждането на ски зона "Миджур":

"Хубаво е селото, хубави са хората, но са малко. Имаме местни животновъди, млади хора, които отглеждат крави, ягоди гледат тук, белгиеца с фермата. Много им е трудно на всички тези инвеститори, които правят нещо тук, да намират работна ръка. За бране на ягодите събират хора от Ружинци, Белоградчик. Затова казвам, имаме хора в трудоспособна възраст, но не са трудоспособни, не са по работата много..."

Кметският наместник Красимир Кирилов не скри за проблемите с транспорта в Средогрив и за житейските проблеми на хората, за които го търсят постоянно. Понякога се налага управникът и да е арбитър на междусъседски спорове.

"Проблемът с автобусите е така. За да ги има, трябва да има пътници. Преди време имаше един удобен за Вършец, но спряха и него. Въпреки субсидията, която се дава на тези транспортни фирми, не е достатъчно и се отказват като няма пътници", обясни още кметът.
 

Руснакът в Средогрив - Андрей МаркинЧаст от пейзажа в Средогрив е и един от жителите- руснакът Андрей Маркин. От столицата на Русия- Москва чужденецът решил да промени живота си коренно и да избере малкото българско село. Занимава се с развъждане на пъстърва и шаран. Казва, че а село има екология, а в Москва- онкология", заради замърсения въздух.


Още разкази от село Средогрив може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Тополовец- селото на кръстопът и без път

Село Тополовец е едно от десетте съставни села на община Ружинци в област Видин. Намира се на кръстопът- на разклона за Видин, Лом, Белоградчик и Монтана. Жителите на Тополовец са 165. Магазин има, лекарства си купуват от аптеката в съседното село Чорлево. Личният лекар е в другото близко село- Дреновец, на около 3 километра. Безработицата е най-..

публикувано на 20.07.18 в 14:24

Младите в България- мързеливи и апатични или лишени от възможности?

По време на летните ваканции и почивки винаги става актуален въпросът за свободното време на младите хора. Българските младежи обаче са първенци в региона на Балканите по използване на свободното време за почивка и са на последно място по използване на свободното време за самоусъвършенстване. Изводите са малка част от мащабно социологическо..

публикувано на 19.07.18 в 13:38
Главен инспектор Стилиян Пешев, началник сектор

Гл. инспектор Стилиян Пешев: Пожарът не е единственото и най-страшно бедствие

На 18 юли отбелязваме Деня на Гражданската защита, професионален празник на служителите от Гражданската отбрана. Началото на традицията е поставено през 1936 година със специален указ на цар Борис III за учредяването на "Наредба-закон за противовъздушната и химическа защита на населението в Царството". Гражданска защита е държавна служба за защита на..

публикувано на 18.07.18 в 12:25

Докога демографската криза у нас ще се задълбочава?!

Дискутираме тази тема в "Посоките на делника" с икономическия анализатор Евгений Кънев , с Николай Иванов , член на Комисията по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание и с журналиста Христо Казашки , автор на книгата "България умира тихо".  Вече много години се говори за т. нар. демографска криза в България. Тази криза,..

публикувано на 17.07.18 в 16:42

Видинчани искат пейки в парк "Владикина бахча"

Кой е виновен за сегашното състояние на видинския парк "Владикина бахча"- Общината, че не го поддържа във вида, в който са Крайдунавският парк и парк Рова, или гражданите, че не пазят това, което се направи и замърсяват? Темата, която избрахме, накара хората, които най-често са в парка, да си спомнят, че още през 2016 година са написали писмо до..

публикувано на 16.07.18 в 13:33

Безработицата и лошите пътища са най-големият проблем в Макреш

Днес сме гости на Макреш . Предполага се, че името на селото произлиза от латинската дума "macro" - голям. Носи се легенда, че това име е дадено на селото от италиански изследовател, преминал по тези земи: харесал селото и отседнал в него, нарекъл го "Макрес" - дълго, голямо село. През Втората световна война Макреш, заедно със съседното село..

публикувано на 13.07.18 в 13:18