Жителите на Средогрив: Най-големият ни кошмар са безработицата и нередовният транспорт

Снимка: Радио Видин
Планинското село Средогрив, община Чупрене очарова всеки новодошъл с красивата си природа. Чисто село, с прегледни улици, но с прогресивно намаляващо население. Хората си отиват един по един, дали от старост, или в търсене на по-добър живот- последиците са налице. Жителите на малкото село днес са стотина.
Оплакват се, че безработицата е най-големият им кошмар, както и нередовният транспорт. Единственият автобус потегля за Белоградчик, и минава през селото сутрин, но... за обратния курс превоз няма. Нямат и магазин, който бил на местната кооперация, но затворил врати преди години. Сега се снабдяват с продукти от барчето, на по-високи цени. С Георги, Тодор и Елена разговаря Анжела Каменова.

"Безработицата е основният проблем, кой както намери се спасява. Транспортът е много зле, преди всички рейсове оттук минаваха, по това шосе, сега няма нито един. Сутрин пътува един обиколен до Белоградчик, ама не се връща... Оня ден ми се наложи да ходя до Видин, тръгнах в 7 часа, пътувах три часа и в 10 бях в града. Хората докъде ли не отиват за 3-4 часа, аз до Видин не мога да стигна, а пък не мога и да се върна...", обясниха хората.

Кметският наместник Красимир КириловЛятото е прекрасно в Средогрив, сред зеленината на пейзажа и прохладата на преминаващата река Лом. Това вероятно е накарало местните чужденци да купят къщи тук. Имат руснак, англичанин, белгийско семейство с ферма за животни, за която ви разказахме миналото лято. И макар, че чуждите граждани харесват това място, местните отдавна са избягали заради липсата на перспектива за работа и заетост. Кметът за пореден мандат, или кметският наместник, каквато е точната му длъжност, Красимир Кирилов, както и общинският кмет, правят всичко по силите си за облагородяване на селото и промяната на облика му в модерно селище. Проблемът е, че няма кой да ходи по новите тротоари, каза Красимир Кирилов. Крепи ги вярата в бъдещето, ако се осъществи идеята на Община Чупрене за изграждането на ски зона "Миджур":

"Хубаво е селото, хубави са хората, но са малко. Имаме местни животновъди, млади хора, които отглеждат крави, ягоди гледат тук, белгиеца с фермата. Много им е трудно на всички тези инвеститори, които правят нещо тук, да намират работна ръка. За бране на ягодите събират хора от Ружинци, Белоградчик. Затова казвам, имаме хора в трудоспособна възраст, но не са трудоспособни, не са по работата много..."

Кметският наместник Красимир Кирилов не скри за проблемите с транспорта в Средогрив и за житейските проблеми на хората, за които го търсят постоянно. Понякога се налага управникът и да е арбитър на междусъседски спорове.

"Проблемът с автобусите е така. За да ги има, трябва да има пътници. Преди време имаше един удобен за Вършец, но спряха и него. Въпреки субсидията, която се дава на тези транспортни фирми, не е достатъчно и се отказват като няма пътници", обясни още кметът.
 

Руснакът в Средогрив - Андрей МаркинЧаст от пейзажа в Средогрив е и един от жителите- руснакът Андрей Маркин. От столицата на Русия- Москва чужденецът решил да промени живота си коренно и да избере малкото българско село. Занимава се с развъждане на пъстърва и шаран. Казва, че а село има екология, а в Москва- онкология", заради замърсения въздух.


Още разкази от село Средогрив може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Трябва да спортуваме повече, но има ли къде в Северозапада

Едва около 10 процента от населението у нас, или 1 от всеки 10 българи, спортува активно поне два часа в седмицата, показват актуални данни на Евростат за нагласата на европейците към спортни занимания. Средният показател за Европейския съюз е около 40 процента, или 4 от всеки 10 европейци, които са спортували активно, отчита още европейската..

публикувано на 22.03.18 в 12:22

Застраховаме ли жилищата си срещу природните стихии

Поставихме днешната тема, дни след като поредица от природни стихии сполетяха Северозападна България в началото на месеца. Бурен вятър с пориви до 120 км в час, премина през почивните дни над Враца и околните села. Над 30 са били подадените сигнали на дежурния телефон по общински съвет за сигурност, като съобщенията на гражданите са били предимно..

публикувано на 21.03.18 в 12:23

Раждането на много деца - средство за оцеляване?

Раждането на много деца- доходен бизнес ли е за някои, или средство за оцеляване и какви са причините за процеса? Ще ви разкажем за жена- инвалид, която роди десетото си дете преди дни. За Асенка от село Върбово, община Чупрене ви разказахме преди малко повече от две години, когато на път беше деветото ѝ отроче. Асенка и Пламен живеят на съпружески..

публикувано на 20.03.18 в 14:41

Полиция или частна охрана да следи за реда в населените места

Да бъдат обявени за противоконституционни разпоредби от Закона за частната охранителна дейност поиска от Конституционния съд главният прокурор Сотир Цацаров. В чл.5 за първи път като вид охранителна дейност е предвидена охраната на урбанизирана територия. Главният прокурор счита, че с въвеждането на частна дейност за охрана на урбанизирана територия..

публикувано на 19.03.18 в 15:53

В "ромския Кеймбридж" имат 32-ма студенти

Село Долни Цибър е разположено на брега на река Дунав, в Община Вълчедръм. В близост се намират непроучените основи на стара римска крепост от I век на име Цебрус, защитавала подстъпите при делтата на река Цибрица. Селото днес е пълно с живот, наричат го още "ромския Кеймбридж". Защото там всички обичат да учат - и малки, и големи, имат висшисти, които..

публикувано на 16.03.18 в 15:01

Ave Ratiaria!*

Защо Рациария, смятана от археолозите за един от най-големите римски градове на Балканския полуостров, вече десетилетия е оставена на произвола на съдбата и... иманярите? Кой има полза от това и защо никой не предприема сериозни мерки за спасяването ѝ? Отговорите потърсихме в "Посоките на делника" по Радио ВИДИН. Рациария е столицата на..

публикувано на 15.03.18 в 13:49