Урок по маниери проведе мездренското читалище

Снимка: Петко Котларски

Деца в Мездра учиха се учиха на обноски в мездренското читалище. Секретарят на културното средище Валентина Цекова разказа повече за лятното занимание с малките посетители:  


„Първото място, където вие, мили деца, се запознавате с добрите маниери, е вашият дом. От напътствията на вашите родители и техния личен пример вие научавате как да се държите помежду си, вкъщи, на улицата, в училище, в читалището, библиотеката, театъра, на различни места и ситуации, в които попадате. Компютрите и текстовите съобщения дават възможност на хората да водят дълги разговори, но реално общуване на един с друг, не се осъществява. Докато усвояваме технически знания, това не трябва да става за сметка на основните ни умения да общуваме, да поздравяваме с "Добър ден" и "Довиждане", да се изказва благодарност и признателност, да се говори с уважение. Затова днес ще се научим думи като "моля", "благодаря", обноските на масата, "извинявай", "съжалявам" да използваме в нашата реч.”


След презентацията, Валентина Цекова предложи на децата да разиграят една конкретна ситуация в ресторант. Те насядаха около масите и имаха възможност да си поръчат от менюто. Децата бяха обслужени от персонала, за да упражнят поведението си, когато отидат в истински ресторант. Накрая с голяма доза любезност си заплатиха сметките и двете страни останаха доволни. Едните, че добре са си свършили работата и са обслужили културно клиентите си, а другите - удовлетворени и доволни от обслужването.


Децата признаха, че урокът е бил полезен за тях: 


"Беше много приятно, защото се научих да съм по-добра с хората и да мога да правя добро впечатление, научих се на думичките "благодаря", ако обичаш", "съжалявам", "извинявай", "моля"... Аз днес научих много неща и се надявам те да ми бъдат полезни в живота, и да не бъда неучтива. Аз преди може и да съм била малко, но сега, след като съм разбрала всичко, ще се поправя... Да, беше хубава храната, обслужването беше много хубаво."


Вижте още

Видинският митрополот Даниил отслужи празнично богослужение в Белоградчик

Миряните от Белоградчик имаха удоволствието и честта да изслушат празничната служба в четвъртата неделя от Великия пост, отслужена от Негово Високопреосвещевнство Видински митрополит Даниил. В проповедта, с която се обърна към присъстващите в храма   митрополит Даниил умело използва притчата за целителната сила на вярата в Бог, за да постави въпроса..

публикувано на 18.03.18 в 15:13

Сериозни щети след ураганния вятър във Врачанско

Бурен вятър, чийто пориви достигнаха до 120 км в час, премина през изминалата нощ над Враца и околните села. Над 30 са подадените сигнали на дежурния телефон по общински съвет за сигурност, като съобщенията на гражданите са предимно за скъсани жици по електрическата мрежа и прекършени ел. стълбове, което е довело до прекъсване на електрозахранването..

публикувано на 18.03.18 в 14:52

Успешна 2017 година за читалището в Долна Кремена

Най-старото читалище в община Мездра - "Просвета 1897" Долна Кремена проведе своето годишно отчетно събрание. Доклад за работата на Настоятелството през 2017 година прочете председателят на читалището Мариана Серафимова : " През отчетната година Настоятелството на читалището работи в съответствие с изискванията на  Закона за народните..

публикувано на 18.03.18 в 14:37

Аварирал ТИР запуши трафика по Е79

Аварирал ТИР със софийски номера запуши трафика по Е79. Инцидентът се е случил днес по обяд край моста на моста на Краводер. Тираджията – мъж на видима възраст около 35 г., е опитал да избегне дупка, но при спешната маневра е изпуснал контрола над камиона и повлечен от товара е спрял в крайпътната канавка. Районът е обезопасен и..

публикувано на 18.03.18 в 13:55

Отново протест за болницата във Враца

Лошото време не уплаши врачани и те излязоха на протест пред областна администрация. Повод за негодуванието е финансовото състояние на МБАЛ „Христо Ботев“ и неяснотата около нейното бъдеще. " Толкова години ние си дадохме труда и здравето да работим в строителството, и болницата ни беше една от най- хубавите в целия врачански регион. Сега ще гледаме..

публикувано на 18.03.18 в 13:30

Оранжев код за силен вятър и обилни валежи

Оранжев код за силен вятър и обилни валежи е обявен за днес за цялата страна. Ще духа умерен до силен вятър от северната четвърт и с него температурите бързо ще се понижат. Ще има валежи от дъжд, временно интензивни и придружени с гръмотевици. Възможни са и градушки. Сумарни количества между 15 - 25 л/кв.м, в Предбалкана ще са и повече, съобщават от НИМХ..

публикувано на 18.03.18 в 08:10