Урок по маниери проведе мездренското читалище

Снимка: Петко Котларски

Деца в Мездра учиха се учиха на обноски в мездренското читалище. Секретарят на културното средище Валентина Цекова разказа повече за лятното занимание с малките посетители:  


„Първото място, където вие, мили деца, се запознавате с добрите маниери, е вашият дом. От напътствията на вашите родители и техния личен пример вие научавате как да се държите помежду си, вкъщи, на улицата, в училище, в читалището, библиотеката, театъра, на различни места и ситуации, в които попадате. Компютрите и текстовите съобщения дават възможност на хората да водят дълги разговори, но реално общуване на един с друг, не се осъществява. Докато усвояваме технически знания, това не трябва да става за сметка на основните ни умения да общуваме, да поздравяваме с "Добър ден" и "Довиждане", да се изказва благодарност и признателност, да се говори с уважение. Затова днес ще се научим думи като "моля", "благодаря", обноските на масата, "извинявай", "съжалявам" да използваме в нашата реч.”


След презентацията, Валентина Цекова предложи на децата да разиграят една конкретна ситуация в ресторант. Те насядаха около масите и имаха възможност да си поръчат от менюто. Децата бяха обслужени от персонала, за да упражнят поведението си, когато отидат в истински ресторант. Накрая с голяма доза любезност си заплатиха сметките и двете страни останаха доволни. Едните, че добре са си свършили работата и са обслужили културно клиентите си, а другите - удовлетворени и доволни от обслужването.


Децата признаха, че урокът е бил полезен за тях: 


"Беше много приятно, защото се научих да съм по-добра с хората и да мога да правя добро впечатление, научих се на думичките "благодаря", ако обичаш", "съжалявам", "извинявай", "моля"... Аз днес научих много неща и се надявам те да ми бъдат полезни в живота, и да не бъда неучтива. Аз преди може и да съм била малко, но сега, след като съм разбрала всичко, ще се поправя... Да, беше хубава храната, обслужването беше много хубаво."


Вижте още

Снимката на 23 октомври 2017 година

Вицепрезидентът Илияна Йотова е гост на 7-ата Регионална среща на клубовете "Млади възрожденци" , която се провежда във Видин. Днешната регионална среща бе посветена на 180-ата годишнина от рождението на Васил Левски.  От 1 ноември се въвежда зимното поддържане на Републиканските пътища , предприемат се необходимите действия за осигуряване..

публикувано на 23.10.17 в 18:05

Поставиха табели на дървета в Крайдунавския парк на Видин

По повод Деня на видинската екология Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин постави обозначителни табели с информация за растителните видове в района на Центъра за обучение, изкуство и култура към библиотеката. "На 23 октомври се отбелязва Денят на видинската екология. Тази година решихме да обозначим растителните видове около..

публикувано на 23.10.17 в 17:38

"Млади възрожденци" се срещнаха във Видин

Вицепрезидентът Илияна Йотова е гост на Седмата регионална среща на клубовете "Млади възрожденци" , която се провежда във Видин. "В президентската институция и в мое лице вие имате приятели, защото повече от всякога съм убедена, че в днешния свят, който е много тревожен и много опасен, ние сме задължени към нашите младежи, към нашите деца, към..

публикувано на 23.10.17 в 17:18

Напредва ремонт на път в Монтанско

Довършва се ремонтът на пътя от Монтана до границата с област Видин, след село Превала. За целта държавата отпусна 8 200 000 лева. Средствата ще бъдат използвани за рехабилитацията на три отсечки с обща дължина от 27 километра, уточни Дилян Димитров , народен представител от ГЕРБ Монтана: "Първият етап е 3-километровият участък, който е между..

публикувано на 23.10.17 в 17:00

Зимното поддържане на пътищата започва от 1 ноември

От 1 ноември се въвежда зимното поддържане на републиканските пътища, предприемат се необходимите действия за осигуряване на безопасното пътуване на шофьорите по високопланинските пътища и проходи. Подготовката за зимния сезон върви по график, съобщават от Пътната агенция. От там призовават шофьорите да сменят летните гуми със зимни. Тази седмица..

публикувано на 23.10.17 в 16:49

Синодът проверява избора на епархийски избиратели във Видин

Канонично-правна комисия, назначена от Синода ще проверява избора на епархийски избиратели във Видин. Причината са постъпили сигнали, каза Александра Михалева началник отдел "Връзки с обществеността" към Синода на Българската православна църква. „В светия Синод са постъпили сигнали за неправомерно проведени избори за епархийски..

публикувано на 23.10.17 в 16:16