Урок по маниери проведе мездренското читалище

Снимка: Петко Котларски

Деца в Мездра учиха се учиха на обноски в мездренското читалище. Секретарят на културното средище Валентина Цекова разказа повече за лятното занимание с малките посетители:  


„Първото място, където вие, мили деца, се запознавате с добрите маниери, е вашият дом. От напътствията на вашите родители и техния личен пример вие научавате как да се държите помежду си, вкъщи, на улицата, в училище, в читалището, библиотеката, театъра, на различни места и ситуации, в които попадате. Компютрите и текстовите съобщения дават възможност на хората да водят дълги разговори, но реално общуване на един с друг, не се осъществява. Докато усвояваме технически знания, това не трябва да става за сметка на основните ни умения да общуваме, да поздравяваме с "Добър ден" и "Довиждане", да се изказва благодарност и признателност, да се говори с уважение. Затова днес ще се научим думи като "моля", "благодаря", обноските на масата, "извинявай", "съжалявам" да използваме в нашата реч.”


След презентацията, Валентина Цекова предложи на децата да разиграят една конкретна ситуация в ресторант. Те насядаха около масите и имаха възможност да си поръчат от менюто. Децата бяха обслужени от персонала, за да упражнят поведението си, когато отидат в истински ресторант. Накрая с голяма доза любезност си заплатиха сметките и двете страни останаха доволни. Едните, че добре са си свършили работата и са обслужили културно клиентите си, а другите - удовлетворени и доволни от обслужването.


Децата признаха, че урокът е бил полезен за тях: 


"Беше много приятно, защото се научих да съм по-добра с хората и да мога да правя добро впечатление, научих се на думичките "благодаря", ако обичаш", "съжалявам", "извинявай", "моля"... Аз днес научих много неща и се надявам те да ми бъдат полезни в живота, и да не бъда неучтива. Аз преди може и да съм била малко, но сега, след като съм разбрала всичко, ще се поправя... Да, беше хубава храната, обслужването беше много хубаво."


Вижте още

Монтана отбелязва 25 години от възстановяване на името си

Днес се навършват 25 години от възстановяването на името на град Монтана. Съвременният град носи името на римския град Монтана в пределите на провинция Долна Мизия, който процъфтява на брега на р.Огоста през ІІ-ІV в.сл. Хр. Писмените извори за историята на това селище са епиграфските паметници от римската епоха, открити в града и областта. В периода 1945..

публикувано на 18.01.18 в 10:03

Приеха план за развитие на туризма в Община Белоградчик

Консултативният съвет по туризъм проведе своето редовно заседание, на което отчете дейността си през 2017 г. и прие план за развитие на туризма през 2018 г. Отчетени бяха участията в туристически борси, изработените рекламни табели и други материали както на български, така и на английски език, с които се улеснява достъпът на туристите до културните и..

публикувано на 18.01.18 в 09:52

Днес е Атанасовден

Православната църква почита днес паметта на Атанасий Велики. Според поверието, дойде ли Атанасовден, идва и пролетта. В народните представи Свети Атанасий господства над зимните студове, над снеговете и ледовете. Легендата разказва как той, облечен с копринена риза, отишъл в планината на бял кон и се провикнал: "Иди си, зимо, идвай пролет". Свети..

публикувано на 18.01.18 в 09:28

Художничката Паола Стоева представя "Речни мотиви" в Козлодуй

Художничката Паола Стоева представя днес своя художествена изложба в Дом на енергетика в Козлодуй. Родена на 12 юли 1968 година, Паола Стоева завършва живопис в Първа частна академия “Жул Паскин” при Николай Майсторов и Огнян Цеков. През 2002-2003 година на проведени в Чехия конкурси, е класирана сред първите. Експозицията, която представя в Козлодуй..

публикувано на 18.01.18 в 08:34

Снимката на 17 януари 2018 година

Приключи областният етап на ежегодния Национален конкурс "Пожарникар на годината" за 2017 година във Видин. Над 16 600 подписа са събрани в подкрепа на исканията за изграждане на тунел под прохода Петрохан и магистрална транспортна връзка София - Берковица - Монтана - Видин. Кметът на Враца Калин Каменов откри нов цех на столична фирма,..

публикувано на 17.01.18 в 18:10

Нов инвеститор дойде във Враца

Кметът на Враца Калин Каменов откри нов цех на столична фирма, в който има 5 нови работни места . Дружеството е от новите инвеститори за града, които са разкрили своята мощност, благодарение на спечелен проект по Оперативна програма „Конкурентноспособност“, обясни управителят й Христо Стоянов. „Общата стойност на договора е за 1 417 600..

публикувано на 17.01.18 в 16:58