Урок по маниери проведе мездренското читалище

Снимка: Петко Котларски

Деца в Мездра учиха се учиха на обноски в мездренското читалище. Секретарят на културното средище Валентина Цекова разказа повече за лятното занимание с малките посетители:  


„Първото място, където вие, мили деца, се запознавате с добрите маниери, е вашият дом. От напътствията на вашите родители и техния личен пример вие научавате как да се държите помежду си, вкъщи, на улицата, в училище, в читалището, библиотеката, театъра, на различни места и ситуации, в които попадате. Компютрите и текстовите съобщения дават възможност на хората да водят дълги разговори, но реално общуване на един с друг, не се осъществява. Докато усвояваме технически знания, това не трябва да става за сметка на основните ни умения да общуваме, да поздравяваме с "Добър ден" и "Довиждане", да се изказва благодарност и признателност, да се говори с уважение. Затова днес ще се научим думи като "моля", "благодаря", обноските на масата, "извинявай", "съжалявам" да използваме в нашата реч.”


След презентацията, Валентина Цекова предложи на децата да разиграят една конкретна ситуация в ресторант. Те насядаха около масите и имаха възможност да си поръчат от менюто. Децата бяха обслужени от персонала, за да упражнят поведението си, когато отидат в истински ресторант. Накрая с голяма доза любезност си заплатиха сметките и двете страни останаха доволни. Едните, че добре са си свършили работата и са обслужили културно клиентите си, а другите - удовлетворени и доволни от обслужването.


Децата признаха, че урокът е бил полезен за тях: 


"Беше много приятно, защото се научих да съм по-добра с хората и да мога да правя добро впечатление, научих се на думичките "благодаря", ако обичаш", "съжалявам", "извинявай", "моля"... Аз днес научих много неща и се надявам те да ми бъдат полезни в живота, и да не бъда неучтива. Аз преди може и да съм била малко, но сега, след като съм разбрала всичко, ще се поправя... Да, беше хубава храната, обслужването беше много хубаво."


Вижте още

"Комарево рок фест" набира доброволци

Продължава подготовката за първото издание на фестивала "Комарево рок фест 2018". Ремонтират се сервизните помещения и чешмите, в близост до фестивалното пространство. Ливадата, където ще бъде монтирана сцената и палатковия лагер вече са окосени и почистени. Набират се и доброволци за инициативата, които да помагат за провеждането на фестивала каза..

публикувано на 15.07.18 в 13:34

Над 200 участници откриват деветия "The Bridge" във Видин

Деветото издание на младежкия фестивал "The Bridge" ще бъде открит официално в 17.00 часа днес във Видин. 11 са работилниците тази година, а интересът е огромен и има участници от цялата страна, каза за радио Видин организатърът на фестивала Михаил Стефанов , който представи и събитията в тазгодишното му издание. "Новата работилница тази година е тази..

публикувано на 15.07.18 в 13:02

В Малорад вече имат питейна вода

Водоподавените във врачанското село Малорад вече е възстановено. Населеното място беше без питейна вода от четири дни, заради наводнената помпена станция от поройните дъждове през последните дни. Работата по възстановяването продължава и днес, каза кметът на селото Цено Цоловски. "Водоподаването бе възстановено вчера около 17.00 часа. Днес работата по..

публикувано на 15.07.18 в 09:18

Катастрофа с видински микробус взе човешка жертва

Един човек е загинал и трима са ранени при пътен инцидент през вчерашния ден във великотърновско между маршрутен микробус, собственост на видинска фирма за пътнически превози и тежкотоварен камион. Инцидентът е станал след разклона за село Пушево в 14.24 часа в съботния ден, съобщават от пресцентъра на МВР. По първоначални данни камионът е спукал гума,..

публикувано на 15.07.18 в 08:58

Продължава сагата с водния цикъл на Враца

Проектът за воден цикъл на Враца се превърна в исторически проект не само за хората, които населяват града под Околчица, но и за България. От подписването на договора за реализацията на тази разработка изминаха 9 години, а по-голямата част от нея - довеждащият тръбопровод от язовир "Среченска бара" още не е започнат. Кметът на Враца Калин..

публикувано на 15.07.18 в 08:27

"Жизел" триумфира в Белоградчик

Втората балетна постановка "Жизел" от оперния фестивал в Белоградчик бе изигран пред над 600 зрители и пожъна заслужени аплодисменти. Романтичната музика на Адолф Адам в съчетание с изящните балетни изпълнения оставиха публиката без дъх. Валя Александрова сподели мнението си за балетната постановка и оперния фестивал: "Човек рядко има възможността,..

публикувано на 15.07.18 в 08:19