Урок по маниери проведе мездренското читалище

Снимка: Петко Котларски

Деца в Мездра учиха се учиха на обноски в мездренското читалище. Секретарят на културното средище Валентина Цекова разказа повече за лятното занимание с малките посетители:  


„Първото място, където вие, мили деца, се запознавате с добрите маниери, е вашият дом. От напътствията на вашите родители и техния личен пример вие научавате как да се държите помежду си, вкъщи, на улицата, в училище, в читалището, библиотеката, театъра, на различни места и ситуации, в които попадате. Компютрите и текстовите съобщения дават възможност на хората да водят дълги разговори, но реално общуване на един с друг, не се осъществява. Докато усвояваме технически знания, това не трябва да става за сметка на основните ни умения да общуваме, да поздравяваме с "Добър ден" и "Довиждане", да се изказва благодарност и признателност, да се говори с уважение. Затова днес ще се научим думи като "моля", "благодаря", обноските на масата, "извинявай", "съжалявам" да използваме в нашата реч.”


След презентацията, Валентина Цекова предложи на децата да разиграят една конкретна ситуация в ресторант. Те насядаха около масите и имаха възможност да си поръчат от менюто. Децата бяха обслужени от персонала, за да упражнят поведението си, когато отидат в истински ресторант. Накрая с голяма доза любезност си заплатиха сметките и двете страни останаха доволни. Едните, че добре са си свършили работата и са обслужили културно клиентите си, а другите - удовлетворени и доволни от обслужването.


Децата признаха, че урокът е бил полезен за тях: 


"Беше много приятно, защото се научих да съм по-добра с хората и да мога да правя добро впечатление, научих се на думичките "благодаря", ако обичаш", "съжалявам", "извинявай", "моля"... Аз днес научих много неща и се надявам те да ми бъдат полезни в живота, и да не бъда неучтива. Аз преди може и да съм била малко, но сега, след като съм разбрала всичко, ще се поправя... Да, беше хубава храната, обслужването беше много хубаво."


Вижте още

Поредна катастрофа във Врачанско

Шофьор оцеля по чудо, след като се удари в крайпътно дърво и колата му се запали на международното шосе Е79. Инцидентът е станал в късния следобед между Мездра и Враца, в което направление се е движел автомобилът. По неясни причини колата е катастрофирала в дърво, след което се е запалила и изгоряла напълно. На място е пристигнал и автомобил..

публикувано на 21.08.17 в 20:36

Снимката на 21 август 2017 година

Служители на звеното по чистота към Община Видин почистиха паметника на благодарността до централния площад в града, който осъмна вчера с надписи "Аллах" и "Палестина" и изображения на полумесец и звезда. Поредна тежка авария на напорния водопровод в района на помпената станция в село Добри дол остави без вода град Лом и няколко селища в региона...

публикувано на 21.08.17 в 18:05

Повдигнато е обвинение за убийството в Габровница

Окръжната прокуратура в Монтана привлече към наказателна отговорност 21-годишен мъж за извършено от него умишлено убийство в с. Габровница , общ. Монтана. В полунощ на 19 август обвиняемият нанесъл  многобройни удари с нож на шестнадесетгодишната майка на единадесетмесечното им дете, като повод за агресивното нападение станал отказът на пострадалата да..

публикувано на 21.08.17 в 17:09

Видинският панаир започва на 25 август

Видински панаир 2017 се организира от 25 август до 2 септември. И тази година десетки производители и търговци от Видин, страната и съседна Сърбия ще предлагат разнообразни стоки, съобщават от Община Видин. Три винарни от Видински регион също ще представят продукцията си. Посетителите ще могат да разгледат отново изделия от прочутата..

публикувано на 21.08.17 в 16:19
Читалището в село Крушовица

Софрониево и Крушовица готвят протест

За гражданско неподчинение се готвят две села в община Мизия, като жителите им предупреждават, че ще блокират пътя за Козлодуй. Причина за протеста е, че без да са информирани, общинският кмет Виолин Крушовенски, е заложил сградите на кметството в Софрониево , както и тези на читалището и пенсионерския клуб в Крушовица . Кметовете на селата..

публикувано на 21.08.17 в 16:00

Нова камера ще охранява входа на Общината във Видин

Камера за видеонаблюдение беше монтирана на входа на Община Видин , след като преди седмица вандали счупиха стъкло на входната врата на сградата.Камера е имало и досега, но новата трябва да осигури по-добро качество, обясниха служители от местната управа. Какво смятат видинчани за видеонаблюдението проверихме днес в центъра на Видин: "Разбира се, че..

публикувано на 21.08.17 в 16:00